I kultura za Dane sjećanje na krvavi rujan 1991.:  U Petrinji odmah nakon Zagreba promocija „Ako padne Petrinja, past će Beograd“ i proširena izložba o Domovinskom ratu 1991.-1995. 

Novinar: Antun Petračić

Dane sjećanja ovog rujna na ratnu strahotu koju su Petrinja i mi Petrinjci doživjeli istog mjeseca 1991. godine, obilježava se i kulturnim događanjima.

Ostala je memorija na tragične ponedjeljke 2. i 16. rujna, te subotu 21. IX 1991. kada je Petrinja okupirana, a Hrvati silom oružja tzv. JNA i mržnjom pobunjenih Srba protjerani u četverogodišnje progonstva, i u takvom ratnom crnilu i tragediji ostali sve do oslobođenja u slavnoj Oluji 6. kolovoza 1995.

Protekli vikend predstavljeni su nova knjiga i otvorena proširena  izložba, povezano s nametnutim, okupacijsko-agresorskim ratom 1991.-1995.

U zajedničkoj suradnji Nakladničke kuće Despot infinitus iz Zagreba, ogranka UDVDR Petrinje-ratne policije Petrinja i Gradske knjižnice i čitaonice Petrinje u novom Veteranskom centru u Mažuranićevoj ulici, ubrzo nakon promocije u Zagrebu, drugi puta u Hrvatskoj predstavljena je knjiga „Ako padne Petrinja, past će i Beograd – Moja sjećanja na Domovinski rat“, pokojnog general pukovnika HV Ivana Basarca.

Njegova čak deset  godina pisana osobna sjećanja, s originalnim dokumentima i nizom drugih službenih podataka za tisak je pripremio sin Goran Basarac, a razloge ovog velikog izdavačkog poduhvata, čije je financiranje pomoglo i Ministarstvo hrvatskih branitelja, objasnio u predgovoru knjige, te govorio izravno na petrinjskom predstavljanju.

„Ako padne Petrinja, past će Beograd“ je životna priča profesionalnog vojnika, oficira JNA i časnika HV, katolika i Hrvata, rođenog 1946. u Somboru, a naglo umrlog 2007. u Ozlju, koji se u začecima  osamostaljenja Hrvatske, već 1990. iz dalekog garnizona JNA u Kolašinu u Crnoj Gori, stavio na raspolaganje svojoj domovini i narodu.

U VRO Oluja bio je zapovjednik Zbornog područja Zagreb i iz tog vremena vuku  se njegove navodne pogreške i propusti o tijeku oslobođenja Petrinje u prva dva dana Oluje. U knjizi je detaljno opisano i dokumentirano što je, koliko i kako general Basarac izravno na bojišnici sudjelovao u tim sudbonosnim povijesnim satima i danima 4., 5. i 6. kolovoza 1995. Upravo je u našem oslobođenom gradu rano prijepodne prvog dana slobode izrekao riječi koje je priređivač Goran Basarac stavio u  glavni naslov knjige o očevim sjećanjima, uspomenama i istinama.

Na predstavljanju u Petrinji mladi Basarac najavio je objavu još jedne sadržajno slične knjige s naslovom „Vrijeme okova“, o ostalim očevim zapisima i neobjavljenim prilozima o onom sudbonosnom vremenu za Hrvatsku. Kazao je, također, kako je i ovih 235 stranica prve knjige veliko olakšanje i pobjeda istine za njihovu obitelj i pokojnog oca, jer su godinama slušali i trpjeli veliku nepravdu o ratnom djelovanju i putu svoga supruga i oca.

O zapisanom za života, pa posmrtno objavljenim generalovim sjećanjima, uz potporu značaju, mjestu i doprinosu Ivana  Basarca, kazivali su dr. Stipe Kljaić iz Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu,  izdavač i glavni urednik Zvonimir Despot te osobito emotivno i detaljno ratni generalovi suradnici i izravni sudionici obrane i oslobođenja sisačko – sunjsko – posavsko – petrinjsko – pokupsko – banovinske bojišnice: umirovljeni pukovnik HV iz 17. domobranske pukovnije u Sunji Ivan Pandža-Orkan, iz 57. brigade Marijan Celjak umirovljeni pukovnik Željko Srpak i umirovljeni brigadir, zapovjednik 17. DP Sunja Željko Krapljan. 

Na ovome zanimljivom i stoga masovno posjećenom dvosatnom skupu u prepunoj dvorani Veteranskog centra Petrinje, u ime domaćina istupili su Darko Dumbović, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Petrinje, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Ante Mrgan i gradonačelnica, saborska zastupnica, Magdalena Komes.

PROŠIRENA IZLOŽBA „PETRINJSKI DANI SJEĆANJA 1991. – 2023.“ 

U Galeriji 12. petrinjske domobranske pukovnije, unutar prostora Udruge ratnih veterana, veterana Domovinskog rata Grada Petrinje, savjetujemo vam -pogledajte prošireni postav izložbe „Petrinjski dani sjećanja 1991.- 2023.“

Otvorena je u subotu 16. rujna,  središnjeg dana obilježavanja Mjeseca sjećanja na naše poginule, nestale, zatočene i umrle branitelje i civile i stradavanje grada, a zbir je svih dosadašnjih sličnim prikaza „Ne zaboravimo“, koji su 2003. počeli suradnjom ogranka Matice hrvatske i Galerije Krsto Hegedušić u sastavu Hrvatskog doma Petrinje, te uključivanjem i Udruge RVVDR.

– Fotografije su prikupljene od fotografa amatera, ali i ratnih izvjestitelja i samih branitelja, a ovdje su  i popratni katalozi s ranijih izložbi u Petrinji, kao i s naših nastupa u Vukovaru i Kninu. Sada smo prvi puta stavili i citate koje su o danima sjećanja kazali general Petar Stipetić, župni vikar Mihill Gojan, kardinal Franjo Kuharić, biskup Vlado Košić, a prvi puta objavljen je i djelomičan popis umrlih hrvatskih branitelja iz petrinjskih postrojbi – kazao je tajnik Udruge RVVDR Petrinje Zvonimir Martinović- Mika, u ime trojice suautora izložbe iz MH Petrinje, još su Domagoj Bernić i Vladimir Krpan.  

Ovom događaju iz kulture nazočili su Meho Alijagić iz Mošćenice i Zlatko Martinić iz Vurota (sada živi u Švedskoj), hrvatski branitelji od pet preživjelih i spašenih muškaraca iz skupine od 22 zarobljena branitelja 16. rujna 1991. kod Vile Gavrilović. Toga tragičnog dana 17 ih je ubijeno u ratnom zločinu, a poslije Oluje ekshumirano iz masovne grobnice. Od tog masakra četnika živi su Dražen Cerjak i Tomislav Barišić, a 2010. u Petrinji je umro Stjepan Rožanković.

Dva pripadnika ZNG svoje podatke i pozive za očuvanje uspomena na hrvatske branitelje upisali su u knjigu utisaka Galerije 12. domobranske pukovnije, a gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes odmah je s njima dogovarala za već ovaj tjedan posebni prijam preživjelih branitelja s Vile Gavrilović.

Na to tužno mjesto, kao i uz jednake spomenike Ranjena golubica uz masovne grobnice pokraj Nove bolnice, u Taborištu, polju Marinka i na središnjem groblju sv. Benedikta, i ovogodišnjeg rujana za svevremensko sjećanje uz molitvu su položeni vijenci i svijeće. Na subotnje obilježavanje Dana sjećanja na krvavi rujan 1991.uz brojne goste već tradicionalno su došli i članovi Udruge hrvatskih branitelja Slunja, Cetingrada i Rakovice, te 14. domobranske pukovnije grof Franjo Frankopan Slunjski. Uz odavanje štovanja u tradicijskim povijesnim odorama svoga kraja pokraj spomenika Predragu Matanoviću i suborcima, skupina prijatelja Petrinje još je domaćinima i gostim pripremila tradicionalni vojnički objed poslužen pod šatorom na bivšem željezničkom kolodvoru.

Promocija knjige „Ako padne Petrinja, past će i Beograd – Moja sjećanja na Domovinski rat” / fotografije: Antun Petračić

Izložbe „Petrinjski dani sjećanja 1991.- 2023.“ / fotografije: Antun Petračić