Za bolju Hrvatsku

Živjeli smo u vremenu kad je vrijedilo pravilo imaš kuću vrati stan, mnogi kažu da su to bila crna vremena, pa danas naši političari provode agendu imaš kuću, stan , uzmi još po koju kuću da ti djeca ne prigovore da si mogao, a nisi.

Zagrebačkom županu Koziću potvrđena je optužnica, častio medicinske radnike s nešto više od 5000 kuna zbog uspješnog liječenja. Malo je to novaca, ali jaka kvarnost u čovjeku, koji svoje osobno zadovoljstvo plaća novcem svih građana koji plaćaju svoje obaveze.

Netransparentnosti u trošenju zajedničkog novca uzela je maha, taj isti Kožić šuruje godinama s udrugama umirovljenika, koje od županije dobe više od milijun kuna , a podijele dvije tri udruge, koje se najlakše dogovore, koliko, kome.

Kožić za uzvrat dobije obećanje, da će umirovljenici dobiti na vrijeme upute, kako i za koga, gdje glasati i košaru dobre volje koju šofer jedva otegli do auta prilikom otvaranja sportskih igara.

Ostaje tajna što to ima u košari da si župan ne može kupiti od svoje plaće, ali ostaje tajna kako se troše sredstva namijenjena umirovljenicima.

Županu će se suditi za 5000 kuna, nedavno preminula predsjednica MUH -a grada Zagreba, ostavila je u blagajni 150 000 kuna manjka za koji se ne zna na što je potrošen.

MUH i SUH odlično surađuju, najavili su prosvjede, ako se od 4 postavljena zahtjeva, koje su članice NV podnijele Vladi RH, ne ispune dva zahtjeva.

Na proljeće je u igri bilo 9 zahtjeva , toplo ljeto spržilo je 5 zahtjeva, ostala su četiri, od toga dva se Vladi daju kao bonus za ostvarenje samo dva.

Na kraju će biti, da 13 mirovina, bude mizeran postotak mirovine uz veliku zahvalu darežljivoj Vladi koja stalno misli na umirovljenike.

Jučer je istupila umirovljenica koja je 30 godina radila na blagajni dućana u Hrvatskoj i subotom i nedjeljom, a potom je u Italiji 10 godina čistila stanove nekoliko sati na dan, ne svaki radni dan, a nikada subotom i nedjeljom. Talijanska mirovina iznosi 260 €, plus dva bonusa godišnje, mirovina iz Hrvatske oko 300 € .

Uz sva povećanja, uz sva miješanja rada i nerada, povlaštenih i podcijenjenih, nakon silnih zbrajanja povišica, u Hrvatskoj dalje živi preko 600 000 penzionera koji imaju manju mirovinu od 450 €, a naše predstavnice umirovljenika daju popust Vladi u ispunjenju s 4, na dva zahtjeva.

No one same nemaju o čemu brinuti, nitko ne razumije poput njih, kako je veliku lovu teško dijeliti na puno ljudi, bolje je da se podijeli na malo onih koji se dobro razumiju.

Bilo bi dobro da umirovljenici znaju koliko sjeda na račun našim “borkinjama” s naslova naknada za rad na bojnom polju, u raznim odborima, gdje se izmišljaju priče o silnoj brizi za umirovljenike, a na kojem se uvijek naše predstavnice požure s bijelom zastavom predaje, uz gubitak svake nade, da će umirovljenici Hrvatske uskoro bolje živjeti .

Pored “boraca” za umirovljenička prava koje imaju ćorke od municije za vladu, a figu u džepu za umirovljenike, danas možemo pročitati kako se ta netransparentnosti trošenja zajedničkog novca širi poput kuge u Hrvatskoj.

Hrvatska pošta nabavila je uređaj za uštedu goriva koji košta oko 130 000 , a nema nikakve potvrde da je efikasan. Isporuka pošiljka kasni nekoliko tjedana jer poštari imaju tako male plaće da nitko to ne želi raditi.

Za poštare nema, a sumnjivi inovator dobio je narudžbu za prvi milijun, bez ikakve računice da će pošta uštedjeti jedan cent , vjerojatnije je, da će još potrošiti puno novaca na ugradnju uređaja nepoznate kvalitete.

Imamo podatak da je HEP platio nekoliko milijuna nekom odvjetniku za arbitraže koje nije radio, no to sigurno neće biti “tema” uskoro.
Novac curi na sve strane u šešire velikih, mali preživljavaju ili odustaju od borbe, kuće stanovi odlaze na bubanj radi ovrhe za režije.

No ekskluzivna vijest je svakako ona, da je Pavao Vujnovac zakupio sve raspoložive kapacitete LNG terminala do 2037 godine u kojima će skladištiti plin koji će uvoziti iz Amerike.

Na plinu za cent dobro je zaradio, novo ulaganje će osigurati krunu “kralja plina “, a mi smo “popušili” priču kako će Hrvatska postati plinska velesila zbog LNG terminala.

Pavao Vujnovac dužan je Petrokemiji novac za ulaganje koje mu je dala država, no to je odlučio vratiti za 10 godina.

2033 godine stići će i prva otplata rate kredita mirovinskim fondovima, za kredit koji je Marić uzeo iz mirovinskih fondova, po kamati od 0,7 %.

Koliko će u međuvremenu umirovljenika shvatiti da je mirovina samo iz prvog stupa veća od kombinacije iz oba stupa, vjerojatno svih onih 50 000, koji čekaju rješenja, osim povlaštenih po posebnim propisima.

Loše vijesti uvijek prerano dođu, pa dok čekaju nade ima, kad dočekaju trebat će vremena da se priviknu na tragediju.

Sve to, umirovljenici okupljeni oko istog cilja, a to je da maknemo švercere i muljatore s mjesta gdje se odlučuje, možemo promijeniti 2024 god.na izborima.

Loših vijesti bit će svaki dan, onaj tko ima tri kuće i dva stana htjet će još, no dobra je vijest da nas
koji smo, ono što imamo, zaradili i otplatili , ima puno više .
Ljudi posljednja je prilika, nas će isto naša djeca pitati :
“Zašto smo odustali od onoga što nam pripada?”
Hoćemo pravedno!

Dragica Trumbetaš