Petrinjsko sjećanje na 28. rujan 1990. – Policija obranila svoju zgradu, spašeno i oružje, nije uspio teroristički plan!

Novinar: Antun Petračić

Ispred zgrade Policijske postaje Petrinja, s prednje strane novog vidika nakon uklanjanja sjenovitih  šest visoko razgranatih stabala 40-godišnjih borova, stoje vijenci i crveni lampioni sjećanja na 27/28. rujan 1990.

Te noći s četvrtka na petak, i taj isti cijeli dan, inače vedrog i mirnog babljeg ljeta, počeo je (pred)ratni nemir u Petrinji. To je u našem gradu i zavičaju stvarni početak neprijateljskog agresorskog, napadačkog, nametnutog okupacijskog Domovinskog rata.

Veliki broj Srba s Banovine, u 20 autobusa dovezenih sa sviju strana, bučno i uporno, agresivno, organizirano i smišljeno, pokrenuli su ratnu lavinu koja za njim pet godine kasnije nikako nije dobro završila.

U noćnom prepadu koncem rujna 1990. na cesti kod tvornice Finel skupina terorista pokušala je iz triju policijskih vozila oteti pričuvno oružje voženo na čuvanje u Sisak. Vraćanjem toga naoružanja u skladište Policijske postaje u Petrinju svom silom su ga i tu htjeli opet ukrasti, a sve u pomno osmišljenoj i pripremljenoj akciji orkestriranoj iz radikalnih redova Srpske demokratske stranke. Upotrijebili bi ga za svoj ustanak i otpor protiv Republike Hrvatske, a opravdavali se navodnim očuvanjem Jugoslavije, koju tada nisu ni spominjali. 

 Došljaci i domaći sukobili su se policajcima u osiguranju, a noćnom sirenom iz Vatrogasnog doma  odmetnici pozivali svoje pristaše i uz velik broj dovezenih Srba iz sela i naselja između Une, Save i Kupe okupili se oko policijske zgrade i na ulazu u Mažuranićevu ulicu. Upornim bučnim i agresivnim istupom, bacanjem kamenja na zgradu i gađanjem policajaca, uz obavezne sramne povike Ovo je Srbija, Petrinja je naša, i slično…

Ova masa je i velikim kamionom prepriječila ugao Mažuranićeve i Duge ulice, uz fizički napad na novinara i snimatelja Televizije Zagreb Zdravka Strižića i Mihajla Gajdeka ukradena je kamera s opremom, a Borislavu Bešliću zapaljen moped.

Unatoč pozivanjima na razilaženje, ovakav noćni i dnevni teror 28. rujna 1990. efikasno je prekinut dolaskom pripadnika Prvog hrvatskog redarstvenika iz Zagreba, čija je učinkovita intervencija raspršila okupljene, a u bježanju su i preskakali ogradu u susjednu kasarnu JNA. 

Iste večeri oko 22 sata na ulici pokraj Policijske postaje, metkom iz mraka ispaljenog iz kasarne JNA preko puta, teško je ranjen Josip Božićević (r.1963.) iz okolice Ogulina, prvi ranjeni policajac u Hrvatskoj.

Na isti nadnevak 33 godine kasnije, ovog četvrtka, 28. rujna 2023., ratni invalid s trajnim posljedicama, ponovo je došao u Petrinju, sada slobodnu i mirnu, na dostojanstveno obilježavanje sjećanja na krvavu povijest 1990.

-S teškom povrede desne ruke, slomljenim rebrima i oštećene unutrašnjosti tijela prevezen sam u Sisak, pa transportiran u Zagreb, a zahtjevna kirurška operacija obavljena čak u Oslu, u Norveškoj. Tamo mi je  spašen život, na liječenju sam proveo četiri mjeseca, ali desna ruka ostala kraća 7,5 centimetra – o posljedicama ranjavanja u Mažuranićevoj ulici podsjetio se policajac iz intervencije u Petrinji.

Ovdje se Josip Božičević susreo s prijateljima iz naraštaja branitelja policijske postaje, a pozdravio i s generalom Markom Lukićem, tada zapovjednikom postrojbe na intervenciji u Petrinji.

Više izaslanstava iz udruga sudionika Domovinskog rata, MUP-a, Hrvatske vojske, državne, županijske i gradske vlasti i drugih, ispod spomen ploče poginulim petrinjskim braniteljima iz policije i trajno označenog mjesta obrane zgrade i oružja, položilo je vijence i stavilo svijeće.

Uspomene na tešku i opasnu noćno-dnevnu obranu postaje i spašavanje oružja evocirao je  prvi ratni zapovjednik novoustrojene postaje Martin Stašćik, a molitvu prevodio policijski kapelan Policijske uprave SMŽ don Ivo Borić. U župnoj crkvi sv. Lovre služena je i misa zadušnica.

Obilježba događaja iz rujna 1990., nastalog punu godinu dana prije onih ubilačkih neprijateljskih napada u tragičnom krvavom rujnu 1991., održana je po programu Dana sjećanja 1991.-2023. na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu Grada Petrinje. te razaranje našeg grada.   

Posebnu svečanost 28. rujna, kao dan svoje udruga, organizirali su hrvatski branitelji policije Petrinja, ratne policije 1991.-1995. Skup je održan u Peckom, u blizini spomen mjesta s pločom iz kolovoza, od prije mjeseca dana, koja podsjeća na iznenadni nenajavljeni povijesni dolazak dr. Franje Tuđmana 25. kolovoza 1991. i susreta s braniteljima Petrinje na ovoj prvoj ratnoj crti bojišnice. Zaslužnima za do sada učinjenom na uređenju novog memorijalnog prostora, uz zamolbu da se pomogne i u nastavku radova ovog spomen mjesta, o čemu su veliki planovi i namjere, čelnici Udruge Tihomir Šalić i Ivo Vranić- Buva uručili su priznanja, a također predali i zahvalnice pojedincima za dugogodišnju suradnju s ovom udrugom. Među dobitnicima zahvalnice je i ovaj novinar PS-Portala.