U Petrinji su završili rujanski Dani sjećanja 1991. 2023. – Koncert Petrusica i grupe Loras, djeca i mladi na povijesnim mjestima iz Domovinskog rata

Novinar: Antun Petračić

Domovinski rat Hrvatske nikada  nećemo zaboraviti, a nama  u Petrinji  nikako neće izblijedjeti ni sjećanja  na sve ratne godine, osobito bolnu i tragičnu 1991. i slavnu pobjedničku oslobodilačku 1995.

U našem Gradu posebno se svakog rujna raznim prigodnim  cijelo mjesečnim memorijalnim manifestacijama sjećamo poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava u Domovinskom ratu, a posebno teških   razaranja i uništenja  našeg grada u krvavom rujnu 1991. ali i devastacija tijekom četiri godine srpsko-JNA okupacije.

U svakoj  prigodi stalno se opetuje i podsjeća  kako mladim naraštajima treba sustavno pronositi  sjećanja i  usaditi uspomene na Domovinski rat, a upravo  takvih dobrih i konkretnih primjera  proteklog mjeseca  bilo je u Petrinji.

Sredinom rujna u redovitom memorijalnom  obilasku pet masovnih grobnica po obodu grada Petrinje, prigradskim naseljima i groblju sv. Benedikta,  među odraslima ljudima, uz rodbinu poginulih, pokraj  branitelja i osloboditelja i drugih sudionika, pet tužnih mjesta prošao je i dječak Ivano Krizmanić iz Sela, 9-godišnji učenik 2. razreda tamošnje osnovne škole, uz svoga djeda Dragu Kovačevića. Ovogodišnji  rujan 2023. bio  je malom Ivanu već drugi za redom u organiziranom obilasku nezaboravnih tragičnih  mjesta Petrinje iz Domovinskog rata. Na njima je,  uz svaki crni granitni spomenik Slomljene  golubice  stavio zapaljenu svijeću. Bravo Ivano, i hvala ti!        

Isti uzrast školaraca  2. razreda, ali skupno iz  a. i b. odjeljenja OŠ Dragutina Tadijanovića, došao je 28. rujna do policijske zgrade u Petrinji i saznali kako su  na tome mjestu istog nadnevka prije 33 godine ( 27/28.IX 1991.) odrasli  muškarci  i žene cijelu noć i dan na silu htjeli ući u službene urede, sobe   i skladišta i uzeti ubojito oružje.

Mala djeca sadašnje slobodne Petrinje stavila su svoje svijeće podno spomen ploča na pročelju zgrade, a u policijskom dvorištu svu pažnju posvetili velikom parkiranom bijelo-plavom motoru.  Djecu iz početnih razreda Tadijine škole na ovo mjesto iz prošlosti Petrinje doveli su njihovi učitelji Elizabeta Pejaković i Marko Lokner.  Svima njima čestitamo na ideji održavanja otvorenog sata povijesti na samom mjestu događanja!    

Dani sjećanja 1991.-2023. obilježeni su raznovrsnim spomen sadržajima, misama zadušnicama, kolonom-mimohodom Petrinjom, tradicionalnim športskim igrama,  kulturnim događanjima i dr., a  završeni su zadnjeg dana rujna posebnim programom i na primjerenom mjestu: koncertom domoljubnih pjesama Vokalnog ansambla Petrusice i njihovih gostiju grupe Loras, s domaćim voditeljem autorom-skladateljem Goranom Brebrićem.

Novi Veteranski centar Petrinje odabran je kao pravi prostor za pozornicu  ove vrlo dobro posjećene glazbene priredbe u kojoj su za  Petrusice pjevale  Lukrecija Štajcar, Marina Babić, Anita Augustin, Vesna Brebrić, Jadranka Žibrat, Ana Rizmaul, predsjednica,  i Jasmina Augustić, voditeljica ansambla.   

Njihov prigodni  repertoar ( na  kraju uz obvezatni dodatak vječnih domoljubnih hitova) dopunili su gosti iz grupe Loras u sastavu Goran Brebrić, Dejan Jadanić, Mario Augustić i Matija Kovač, izvodeći zajedno i odvojeno znane hrvatske domoljubne skladbe, ali i one vezane uz Petrinju, autora stihova i glazbe Petrinjca Gorana Brebrića. 

On je u aktivnu obranu svoga grada i Hrvatske, iz rodnih Majdanaca stupio kao mladić, a 30. rujna, na  dan ovog koncerta, slavio 52. rođendan. Na vrijeme rata, progonstva, čekanja povratka i dočekane slobode u pravoj mjeri podsjetile su Brebrićeve skladbe: Početak, Most, Pjesma prijatelju, PTSO, Brončana jutra, Ja  vraćam se kući…

Vokalni ansambl Petrusice ponikao je iz sastava HPD Slavulj Petrinja, a samostalno je vidljivo nazočan i aktivan u glazbenom životu svoga grada i šire.

Ovakav koncert, rečeno je u najavi, pripremile su jer rujan i rana jesen svake godine mnogima donose teška sjećanja na 1991., a sada je trenutak da ove divne dame pjesmom dadu obol tim vremenima kao zahvalu za sve koji su nas branili i one koji su položili živote, za one koji se, na žalost, još uvijek vode nestalima, da bismo se danas ovdje mogli slobodno okupiti. Nakon ovog koncerta sjećanja, Petrusice će održati slične sadržajne posebne programe posvećene radosti i miru (za Božić), pa o ljubavi, na proljeće, doznali smo o predstojećim planiranim nastupima ovog ženskog vokalnog ansambla.