32 godine 74. samostalnog petrinjskog bataljuna: U jesen i zimu 1991.-1992. domaći dečki čuvali i obranili zavičajno Pokuplje

Novinar: Antun Petračić

U Domovinskom ratu na području Grada Petrinje od 8.rujna 1991. do 31. ožujka 1992. borbeno i obrambeno djelovao je 74. samostalni petrinjski bataljun, čija je 32. obljetnica ustrojavanja svečano obilježena u organizaciji Udruge ratnih veterana-veterana Domovinskog rata Grada Petrinje.

Predsjednik ove udruge sada je Zlatko Iskrić, a u ranu jesen 1991. bio je zapovjednik Prve satnije budućeg 74. SPB. 

Formiranje cijele postrojbe dovršeno je 26. listopada 1991. a  sastojala se od triju satnija od po 129, 130 i 127 branitelja, te pet vodova i drugih pratećih odjeljenja.

Iz 74. bataljuna svoje živote u obrani Petrinje i Hrvatske dali su Ivica Bobinac, Ivan Čaušević, Stevo Čaušević, Vlado Čavka, Đuro Gorupić, Nikola Kovačević, Petar Mlađenović, Ivan Pešut, Ivan Roksa, Mato Stanić i Mirko Vidović, a 44 pripadnika bila su lakše i teže ranjena.

Važno je znati i pamtiti da je 74. bataljun tijekom cijelog postojanja očuvao nepromijenjenu crtu obrane s lijeve strane rijeke Kupe i tzv. Nebojanski džep na desnoj obali, a s proljećem 1992. kompletno ljudstvo i sva tehnika prešli su u sastav novoformirane 162. brigade HV Zrin.

Obljetnica 74. SAMBP počela je misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Lovre uz predvođenje župnika  Josipa Samaržije  i trajnog  đakona  Vjekoslava Uvalića, a  u nastavku svečanosti, uz spomenik hrvatskom branitelju kod Udruge RV-VDR Petrinje na bivšem željezničkom kolodvoru, molitvu je predvodio  vojni kapelan don Branko Čagelj.

Na tome mjestu za  sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje Grada Petrinje više izaslanstava položila su vijence i zapalili  svijeće, a obratili su domaćin svečanosti Zlatko Iskrić, zamjenik gradonačelnice Petrinje Ivan Prskalo, u ime Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva obrane Anto Zelić, i predsjednik Koordinacije udruge iz Domovinskog rata SMŽ  Nenad Bužanić kao izaslanik  predsjednika Vlade i Sisačko moslavačkog župana. 

„ Stali ste pred jednu od najopremljenijih vojnih sila, a imali ogromno srce i ogromnu hrabrost. Poginuli branitelji nisu poginuli, oni su vječito živi po našoj vjeri, a ovdje u ovom svijetu nošeni su u našim srcima…  Naša je obveza sjetiti se i skrbiti o obiteljima poginulih, nestalih i umrlih, posjetite ih u njihovim  dobrim godinama života, obiđite bolesne i nemoćne, budite spona između Ministarstva branitelja i drugih državnih tijela, koja im mogu pružiti raznu potrebitu pomoć, uključujući i usluge novootvorenog Veteranskog centra ovdje u Petrinji… Sport je jedna od aktivnosti koji i u ovom slučaju veže Domovinski rat i njegove sudionike i mlade naraštaje. I u 2024. proračunskoj godini još ćemo više novčano pomoći ovakve aktivnosti naših hrvatskih branitelja“- rekli su gosti svečanosti.

Uvodno je povjesnicu slavljeničkog 74. bataljuna izbio  Zvonimir Martinović, tajnik Udruge RV- VDR Petrinje, a u prigodnom glazbom programu sudjelovali su članovi Marijine legije.

Već po tradiciji, uz proslavu obljetnice ustrojavanja ovog bataljuna, održani  su sportski susreti, koje je otvorio Marko Badrić, predsjednik Zajednice sportskih udruga  i saveza SMŽ i  Petrinjskog sportskog saveza.

Poredak u tri discipline: stolni tenis-UDVDR-klub Nova Drenčina, HVIDR-a Petrinja, URVVDR Petrinja; viseća kuglana-HVIDR-a Petrinja, URVVDR Petrinja, muškarci i žene; šah-URVVDR Petrinja, 57.SAMB Marijan Celjak Sisak, UDVDR Popovača.  Za 32. obljetnicu 74. bataljuna postavljena je i prigodna dokumentarno-memorijalno-povijesna izložba o ovoj postrojbi i cjelokupnom obrambeno-oslobodilačkom ratu Petrinje, a sada je  ovdje počela  i humanitarna akcija (nastavlja se i dalje) prikupljanja sredstava za spomenik umrlom Mati Damjanoviću, tajniku UDVDR – klub Mošćenica.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.