Započeo još jedan “ružičasti listopad” u Glini

Ovog utorka, 10. listopada 2023., u Glini je, u organizaciji Udruge “Sv. Agata”, a u okviru projekta, pod nazivom “Znanjem do zdravlja” započelo obilježavanje Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke. Cilj  je podizanje svijesti o važnosti redovitih pregleda žena i ranog otkrivanja raka dojke te briga o zdravlju žena.  

Tribinu je otvorila predsjednica Udruge “Sv. Agata” dr. Sanja Štingl Vlašić govoreći o dosadašnjim aktivnostima i postignućima te daljnjim ciljevima. O projektu “Znanjem do zdravlja govorila je predsjednica Centra  “Sirius” iz Zagreba prof. Mirela Mihaljija, o aktivnostima Udruge  “Sv. Agata” koordinatorica projekta prof. Bosiljka Šimić. O epidemiologiji raka dojke na području SMŽ, posebno Gline i Topuskog dr. Sonja Pajtlar. Kako se u cijelu priču želi uključiti  i što više mladih, o projektu “Mladi i zdravlje” govorila je prof. Andreja Jagić iz SŠ “Viktorovac” iz Siska. Zanimljivo je da ova škola provodi tematske upitnike pomoću kojih detektira određene rizične skupine  među učenicima i na njih se u radu fokusira. Prikazana su i pitanja učenika na temu raka dojke na koje je dr. Štingl-Vlašić nastojala odgovoriti.

Predsjednica Udruge “Sv. Agata”, dr. Sanja Štingl Vlašić

Pored organizatora, edukaciju su svojom nazočnošću podržali gđa Robertina Štajdohar, pročelnica u SMŽ, gradonačelnik grada Gline Ivan Janković, načelnik općine Topusko Ivica Kuzmić , profesori i učenici glinske srednje škole te zainteresirane Glinjanke. Gradonačelnik Janković i načelnik Kuzmić svoju su podršku izrazili prekrasnim tortama kojima su se sudionici tribine uz ugodno druženje, zasladili.

Svi govornici su naglasili koliko je zdravlje  dragocjeno, a prevencija i briga o vlastitom zdravlju najvažniji. Rak dojke kod žena je u porastu, ali rano otkrivanje znači život pa smrtnost opada. Zato je bilo lijepo čuti da se dobna granica za žene obuhvaćene Nacionalnim programom za rano otkrivanje raka dojke mijenja pa će ista biti od 45-74 godine. Zato drage djevojke i žene, odazovite se pozivu na mamografiju kad ga dobijete. Jer to je “sličica” koja život znači…

Za PS-Portal Katica Gašljević Tomić