Viđeno po Petrinji: Tko visoko diže nos, taj će skoro ići bos (a može i krvav, ozlijeđen, blatnjav, mokar)!

Novinar: Antun Petračić

Na službenoj mrežnoj stranici Grada Petrinje upravo je obznanjeno kako je gradonačelnica Magdalena Komes s dvoje gradskih pročelnika, obišla dijelove nove mreže nogostupa u Petrinji. Prema planu izgradnje završeni su po Gajevoj ulici, Dražena Petrovića, Antuna Gustava Matoša, dijelovima Sajmišta i Ivana Gorana Kovačića, a pri kraju je takva modernizacija Ul. Josipa Nemeca.   

Čelnica našeg grada pritom je izjavila kako se po Petrinji dugih minulih godina, pa i desetljećima, na izgradnji nogostupa nije radilo gotovo ništa. Sada je primjereno 21. stoljeću „nama cilj, a u skladu s mogućnostima, omogućiti našim sugrađanima sigurno prometovanje, a pješacima, pogotovo najmlađima, naročito našoj djeci, sigurno kretanje, kao i podizanje ukupnog standarda življenja“ rekla je M. Komes.  

Doista, u velikom zamahu post potresne obnove svih vrsta oštećenih, ponovne gradnje na istim temeljima ili novogradnje razrušenih građevina, i to za buduću jakost, sigurnost i stabilnost od najjačih podzemnih udara, Petrinja mijenja izgled i svojim trotoarima.

Milina se, na primjer, sada provozati ili propješačiti dugačkom, dotjeranom, suvremenom, moderno gradski uređenom Ulicom Otona Kučere. A taj zahvat, kroz povijest ranijih gradskih vladajućih garnitura uvijek redovno najavljivan, obećavan i planiran, ali i neostvaren, sada na žalost nije željeno dočekao  s adresom u toj ulici nedavno pokojni dr. medicine Miroslav Petračić.

Ili proći po desnoj, parnoj strani Gajeve ulici u njenoj donjoj tzv. Novoj cesti, ili autom pa i pješice uspeti se Ul. Mate Bučara prema groblju sv. Roka i bivšoj Vili Gavrilović i pokraj njenih ruševina po jednako novom sloju asfalta kroz dva pravca produžiti prema Križu-Cepelišu-Peckom ili  preko groblja  Presvetog Trojstva opet se spustiti u gradsku Gupčevu cestu i njene spojne ulice, jednako obnovljene i modernizirane. Kakva razlika u prometnom povezivanju srca Banovine kroz „novu“  Hrastovicu, Zelenu dolinu i isto takva  sela i zaseoke prema  Gline!

Uz ovakvu novu komunalnu ljepotu i praktičnost dešavaju se i primjeri po gradu koji smetaju Petrinjcima: pojedinci se ljute i negoduju, neki upozoravaju na službenim mjestima kod službenih osoba, a ima ih koji su se obratili i PS portalu za njihovu javnu objavu.

Po desnom nogostupu u sredini Ul. Artura Turkulina, vrlo frekventnom prolazu blizu pošte, obližnje policije, raskrižja četiri ulice… ovih dana na posebnu pažnju za noge, tijelo i glavu upozoravaju dva vodoravna cestovna znaka opasnosti. Ukazuju na mjesto raspuknutog i uzdignutog asfalta snagom korijena podebljeg divljeg kestena koji raste na zelenoj površini. Oznake nisu crvene, nego žute, a takvim ih je oslikao Petrinjac iz ovog susjedstva potaknut nezgodom djevojčice posebnih potreba, koja je uz svoju mamu-pratilju nogom zapela o izbočinu i pala, na sreću lakše  se povrijedilo, ali jako uplašila i uznemirila. Za saniranje takvog oštećenog dijele nogostupa ili  uklanjanje „opasnog“ kestena, više dojava  imaju službene osobe.

Malo dalje po istoj desnoj strani ovog predjela Petrinje, na samom rubu nogostupa pred raskrižjem Duge ulice i Ive Malinove sada je već ne par mjeseci, nego jednu godinu i dulje, taj ćošak neasfaltiran. U stalnom je pijesku, a za kiše pod vodom i s blatom. Ovdje je ostao kao zaboravljeni ostatak neke ugradnje, na njega su upozoreni odgovorni, ali nedovršeno gradilište- stoji li stoji ?!

Idemo u drugi dio Petrinje, pokraj novoasfaltirane Vatrogasne ulice i s nje prilaza OŠ Mati Lovraka i  povezanoj školskoj gradskoj dvorani. Dosadašnji pješački prolaz u zemlju ukopanim metalnim stupićima fizički je priječio „poprečno“ auto- prometovanje, a dozvoljavao  prolazak samo pješacima, najviše i najčešće učenicima škole na vidiku. S novim asfaltom podignut je nivo ceste, sada su stupići u dnu ispod rubnjaka, po propisima je  plavim pločama označena blizina škole, ucrtane su i bijele crte pješačkog prijelaza, ali ostala neuređena i neugledna cijela udubljena zemljana pjeskovito-šljunčana staza između Vatrogasne i  Ulice Mirka Antolića.

–Jašta da je trebalo urediti i taj komadić puteljka– dobacila nam je susjeda, prolaznica preko ovog prečaca.

Eto, službena Petrinjo, poslušaj savjet djece i mladih i poziv odraslih Petrinjaca, koji žive, hodaju, prolaze i kreću se po gradu pa oko sebe ili u okolini uočavaju slične sitnice, koje su zapravo lako i brzo rješive!  

Treba samo malo dobre volje i puno prave odgovornosti.