Predstavljena knjiga ‘BORAC 73 – TROSTRUKI POBJEDNICI KUTIJE ŠIBICA’

Autor: Aleksandar Olujić

U petak je, 20. listopada 2023., u Sisku predstavljena knjiga Borac 73 – trostruki pobjednici Kutije šibica autora Zlatka Milnovića-Mide, jednog od osnivača i najboljeg strijelca ove proslavljene momčadi.

Prije pedeset godina, 1973. godine, u Novom Selu kraj Siska skupina nogometnih zaljubljenika službeno je osnovala malonogometni klub kojeg su nazvali Borac 73. Iako su više godina prije službenog osnutka kluba ovi dečki zajedno nastupali igrajući po malonogometnim turnirima u sisačkoj okolici (koje su u pravilu i osvajali), registracijom Borca 73 upisali su novu stranicu povijesti nogometne igre na ovim prostorima jer je isti postao prvi službeno registrirani malonogometni klub u Jugoslaviji.

Nekako istovremeno, u studenom 1970., u Zagrebu je druga jedna grupica nogometnih zaljubljenika odlučila organizirati zimski malonogometni turnir. Turnir je održan u siječnju 1971. u trešnjevačkoj sportskoj dvorani imena Kutija šibica po kojemu će i on sam dobiti ime. Prve dvije godine održavan je kao pozivni i na njemu je učestvovalo po osam momčadi, ali već 1973. postao je otvoreni turnir i te je godine na njemu zaigralo 40 momčadi. Zanimanje za Kutiju šibica praktično je eksplodiralo i broj sudionika je počeo strelovito rasti, a apsolutni rekord broja učesnika bio je 1985. godine kada je na turniru igralo 648 timova! Usprkos ogromnom zanimanju, Kutija šibica bio je i ostao turnir koji se nije igrao za novac. On se igrao za nešto puno važnije: za slavu i ugled u nogometnom (ali i cjelokupnom sportskom) svijetu. O ugledu Kutije najbolje svjedoče riječi Roberta Prosinečkog koji je jednom prilikom izjavio:

Ako nisi osvojio ‘Kutiju šibica’, kao da ništa nisi osvojio!

Borac 73 se praktično odmah po osnivanju kluba prijavio na ovaj turnir i već u prvom nastupu osvojio prvo mjesto među 96 momčadi. Dečki iz Novog Sela nastupaju i slijedeće godine (te je godine bilo prijavljeno 118 momčadi) i dospijevaju u finale koje, po vlastitim riječima, neobjašnjivo gube od protivnika kojeg su morali pobijediti. No, ’70. su godine njihovog uspjeha, Borac će još dva puta osvajati Kutiju: 1976. i 1978. godine, a potonja je ujedno i prva godina kada je broj prijavljenih ekipa prešao brojku 200 – bilo ih je ukupno 224.

Osvojiti Kutiju šibica tri puta bio je podvig koji su tek godinama poslije uspjele ostvariti još samo dvije ekipe: zagrebačka Uspinjača (1985., 1986. i 1990.) i Riva Grupa Sesvete (2002., 2003.i 2004.). Ali, ono što izdvaja uspjeh Borca je činjenica da su oni to postigli igrajući praktično s istom ekipom.

Naravno, nije Kutija jedino što su igrači Borca 73 osvojili, pobjeđivali su oni  na turniru u Karlovcu (1979.), osvajali Brezovicu (1980., 1983. i 1987.), Novogodišnji turnir u Petrinji (1989.), YURK u Pakracu (1989.) kao i turnir u Mariboru (1992.). Tu je i više drugih osvojenih mjesta na turnirima među kojima je ono u Kutini, turniru koji nikada nisu uspjeli osvojiti (eto, svatko ima svoju ahilovu petu), ali trostrukim osvajanjem Kutije šibica ovaj klub i njegovi igrači su definitivno postali legende.

Promocija knjige bila je i svojevrsna rođendanska proslava ovog kluba. Ne čudi, stoga, što se u sisačkoj Panoniji okupio lijep broj posjetitelja kao i uzvanika među kojima su bili doajen hrvatskog nogometa Zorislav Srebrić, dopredsjednik Komisije za futsal UEFA-e Boris Durlen, predsjednik Županijskog nogometnog saveza SMŽ Davor Ivić, predsjednik županijske Zajednice sportskih udruga i saveza Marko Badrić te zamjenik gradonačelnice Siska Marko Krička.

Knjigu Borac 73 – trostruki pobjednici Kutije šibica predstavili su dvojica članova legendarne momčadi Marjan Jajčinović i Zlatko Milnović te dva ugledna sisačka kulturna djelatnika povjesničar dr. sc. Vlatko Čakširan i urednik knjige Đuro Tadić.

U svojim obraćanjima najprije nas je Marjan Jajčinović proveo kroz povijest kluba otkrivajući neke široj javnosti nepoznate detalje, poput onoga kako su se igrači Borca, nenavikli na igranje na parketu, na prvoj utakmici u Kutiji šibica  više klizali po terenu nego trčali. Nije Marjan zaboravio podsjetiti na one članove kluba koji su nas, nažalost, prerano napustili zahvalivši članovima njihovih obitelji koji su došli na predstavljanje knjige. Zlatko Milnović se zahvalio uredniku knjige Đuri Tadiću rekavši kako bez njegovog zalaganja nikada ne bi došlo do realizacije knjige. Vlatko Čakširan rekao je kako je Sisak oduvijek bio grad sporta te podsjetio na izložbu MNK ‘Borac 73’ 1973 – 2018. održanoj u Gradskom muzeju Sisak 2018. godine kao dio ciklusa izložbi posvećenih povijesti sisačkog sporta, dok je Đuro Tadić istaknuo važnost ove knjige kao dokumenta vremena koji će na ovaj način ostati sačuvan i za buduće generacije, naglasivši kako je do realizacije iste došlo zahvaljujući tome što je njen autor, Zlatko Milnović, godinama u maniri pravog kroničara sakupljao i čuvao izuzetno vrijedan dokumentaristički materijal kao što su podaci i bilješke o klubu, igračima i utakmicama.

Bila je to lijepa večer ispunjena sjećanjima na neko drugo vrijeme koje je u svom predgovoru knjige najbolje opisao sportski novinar Anton Samovojska:

Teško je danas, kad svijetom vlada tortura novca, povjerovati da se nogomet može igrati isključivo za slavu. Negda je bilo tako, sedamdesete godine 20. stoljeća bile su godine nogometne romantike. Borac 73 bio je predvodnik takvog stila igre. No, Siščani nisu oduševljavali samo lijepim nogometom. Oni su imali nešto što je mnogo važnije od nogometa. Oni su bili uzor pristojnosti, fair-playa, međusobnog poštivanja i spremnosti za igru ‘svi za jednoga, jedan za sve’. Zasigurno i stoga bili su i najbolji.

Na ove riječi našeg poznatog novinara dobro se uklopila jedna izjava olimpijske pobjednice Đurđice Bjedov, koju je citirao moderator ove večeri Bogdan Arnautović, a koja glasi:

Na pobjedničko postolje se penje šampion, ali s njega silazi čovjek!

Ova rečenica kao da je napisana za igrače Borca 73 koji su postali šampioni ali su uvijek bili i ostali ljudi!

Napomena:

Knjigu ‘BORAC 73 – TROSTRUKI POBJEDNICI KUTIJE ŠIBICA’ moći ćete naručiti direktno kod izdavača Udruge ‘Kultura vrijednosti’ po promotivnoj cijeni od 10,00 eura/kom.

Sav profit od prodaje knjige namijenjen je za potrebitu djecu pogođenu posljedicama potresa na Baniji i bit će uplaćen na račun humanitarne udruge ‘Ljudi za ljude’.