Propitivanje osobnog kritičkog mišljenja

Sjene rata

Autor: Marjan Gašljević

Živimo zbilja u vrlo složenim vremenima. Ja da su moderna ali nam to baš ništa ne znači, a i ne treba. Što su vremena oko mene složenija to više pokušavam razmišljati i donositi stavove načinom kritičkog donošenja zaključaka.  Odmah ću Vam kazati da ti zaključci i nisu nešto s čime ćete se utješiti već naprotiv.

Iako već dulje vrijeme izbjegavam gledati televiziju, posebno tzv. informativne emisije ipak se ne mogu odvojiti od izvora informacija, ili, bolje kazano, dezinformacija. S prijateljima se povremeno uhvatim u raspravi o nekim trenutnim događanjima da bi mi vrlo često predbacili da sam „teoretičar zavjera“.

Evo, primjerice, aktualna događanja u Izraelu i Gazi. Neki sam se dan u jednoj raspravi vratio do Filistejaca pa opet natrag do današnjih dana. To je područje tisućljećima područje prijepora, ratova, pokolja, osvajanja i gubitaka. Što je Jahve htio poučiti, tadašnje i sadašnje Narode, dovođenjem Odabranog Naroda u Obećanu Zemlju? Svakodnevno slušamo (i gledamo na TV) vijesti i priloge iz tog područja gdje se nesmiljeno ubijaju Židovi i Palestinci. Ako pažljivije promatramo te vijesti lako ćemo uočiti niske nelogičnosti u zbivanjima. Vijest poslije vijesti u istoj informativnoj emisiji biti će dijametralno suprotne po poruci i političkoj obojenosti. Možete li pouzdano zaključiti na čijoj je strani Hrvatska? Koju politiku Hrvatska službeno podupire? Možete li prepoznati i one najprozirnije neistine koje nam kroz te tzv. informativne emisije nude?

HAMAS je onog krvavog 7. iznenada počinio strašan pokolj Izraelaca. O tom, nedvojbeno, terorističkom činu sve se manje govori, a u njemu su najviše stradali civili i djeca kao i u svakodnevnim neselektivnim raketiranjem Izraelskih gradova. Izrael, budimo realni, godinama području Gaze isporučuje hranu, vodu, struju, a Palestinci iz Gaze uredno, svakodnevno prolaze tamo i nazad kroz one famozne chak-pointe u zidu s kojim je Gaza odvojena od Izraela na posao u Izrael. HAMAS je 2011. izabran da vodi Palestince u tom području koje je bilo relativno umireno za Arafata i onog famoznog dogovora. Što, dakle, želi HAMAS vodeći računa o činjenici da Palestinci imaju još nekoliko političkih skupina koje vode dijelove Naroda na i oko vanjskih granica Izraela.

Djeca!!! Zastrašujuće je da su vijesti prepune stradale djece, posebno u pojasu Gaze. Činjenica da i jedno dijete strada je strašna, a kamo li tisuće, ma čija djeca bila. Ginu li pripadnici HAMAS-a? Što je njihov cilj ako znamo, prema teoriji terorizma, da je terorizam svrha samom sebi. „Uništenje Židovskog naroda!“ Užasna poruka. Zastrašujuća. I što onda? Što slijedi poslije? Koji je narod poslije na redu? Sjetimo se poruke Martina Niemöllera!

Istovremeno na granicama Ukrajine i Rusije bijesni rat. Ginu vojnici s jedne i druge strane. Ginu i civili. Ginu i djeca. Razaranja su stravična. Taj rat i ta stradavanja nekako su pali u drugi plan. Skoro kao da se ništa i ne događa. Što se, u stvari, događa? Slutimo li barem? Zelenski beskonačno žica Zapad oružje i opremu. Putin i njegovi „psići rata“ iz dana u dan prijete apokaliptičnim oružjima s kojima, na žalost, i raspolažu. Znaju li oni, uopće, što je njihov cilj? Što žele? Misle li da će samo oni ostati ako pokrenu tu apokalipsu i vladati? Čime?

U Svijetu plamti još 8 velikih ratova. Za njih i ne znamo. I tamo ginu civili i djeca koji ne uspiju pobjeći. A da pobjeći žele mnogi govore nam svakodnevno i vijesti o onima kojima ruta za spas ide preko Hrvatske. Na koncu u samoj Hrvatskoj već su svoje mjesto za rad i život našle stotine tisuća ljudi iz područja iz kojih su pobjegli pred ratom ili glađu. Istovremeno, pored 3,8 miliona stanovnika Hrvatske imamo petinu tih stanovnika koji žive na rubu gladi, popularno zvanih „umirovljenici“. To su Vam oni koji su radili godinama, izgradili Hrvatsku da bi sada preživljavali. Sve što stvoriše veterani rada i rata ovi neradnici i dezerteri razjebaše. Čak ni to nam nije nešto jasno. Kako i zašto?

Talibani su, primjerice, osvojili vlast u Afganistanu što oružjem, što prešutnim prepuštanjem. Afganistan je živio od maka koji je davao 95% svjetskog opijuma. Od toga su živjeli građani te presiromašne zemlje. Talibani su sada zabranili uzgoj maka. Vratili su, općenito, zemlju u, zamalo da nema pušaka i topova, u kameno doba i govore da je „narod sretan i zadovoljan“.

I što je onda, u stvari, istina u ovim modernim vremenima? Komu vjerovati? Koga žaliti?

Znamo samo i možemo pouzdano vjerovati da je Natajnjahuov sin, zreo za vojsku, na Floridi, gdje vodi mondeni život. I vođe HAMAS-a su po arapskim zemljama sa svojim obiteljima uživaju u luksuzu i ne pada im na pamet skoknuti u Gazu. Ukrajinski tajkuni razasuli su se bijelim svijetom kupujući dobra za sebe i svoje nasljednike. Putin se „zakopao“ duboko pod zemlju kao i njegovi najbliži lovatori koji, tu i tamo, „padnu kroz prozor“, „… s jahte“, „popiju fini čaj“. Itd… I drugi „crveni“, „crni“ i nasljednici tronova svih boja sklonjeni su daleko od „fajta“ kao i „naši“ crveni prinčevi, bili, jesu i biti će.

A nama? Sam Bog neka nam je na pomoći.