Trideset godina Vatrogasne zajednice Petrinje: Profesionalci iz javne postrojbe i dragovoljci 11 DVD-ova sustavno gase, interveniraju, pomažu, čuvaju, surađuju…

Tekst: Antun Petračić,

Fotografije: Antun Petračić i Foto galerija Vatrogasci Petrinje

Na području Petrinje službeno dragovoljno vatrogastvo potječe iz 1880. godine, a sadašnji postojeći organizirani sustav ove stare hrvatske tradicije djeluje unazad tri desetljeća.

Aktualna Vatrogasna zajednica Grada Petrinje je tijekom  progonstva u Domovinskog rata, tada preko Kupe kod prijateljskog DVD u Lekeniku, osnovana 23. srpnja 1993., predsjednik Vladimir Hodalj iz Gora,  zapovjednik Vladimir Prašnjak iz Petrinje  i tajnik Ivan Palaić iz Taborišta. Ratno vatrogastvo Petrinje tada je djelovalo u sastavu 12. petrinjske domobranske pukovnije, čije je branitelje razvozilo po crti obrane i dopremalo im vodu i hranu.

Trideset godina neprekidnog postojanja Vatrogasne zajednice ovaj vikend posebno je proslavljeno predajom na upotrebu triju najnovijih vozila i svečanom sjednicom, uz puno gostiju i prijatelja vatrogasaca udruženih iz 11 DVD i Javne vatrogasne postrojbe.

Sada im je predsjednik Ivan Palaić (neprekidnog od 2015.), a zapovjednik Zvonimir Ljubičić, zapovjednik JVP Petrinje, pa su obojica na svečanom slavljeničkom skupu jubilarna priznanja uručili čelnicima DVD-a Petrinje, Mošćenice, Male Gorice, Gora, Nebojana, Graberja, Hrastovice, Prnjavora Čuntičkog, Taborišta, Budičine i Luščana, kao i JVPP.

Priznanja su primili i počasni, doživotni predsjednik VZ Grada Petrinje Ljubo Orabović, te supruga posmrtno za Boru Pavičića, iznenada preminulog zamjenika predsjednika Vatrogasne zajednice.  

Sadašnjih 750 djelatnika i članova zaduženo je za svaku vrstu obrane, pomoći, intervencije i zaštite života ljudi i imovine na području 380 km2 u 55 naselja Grada Petrinje.

U povodu 30-obljetnice Zajednice također je zahvaljeno brojnim zaslužnima za opstanak i pomaganje razvoja ukupnog vatrogastva Grada Petrinje, koje je osobito poslije katastrofalnog potresa infrastrukturno obnovljeno i modernizirano, kao nikada u svojoj dugoj povijesti iz 19. stoljeća, spomenuo je Z. Ljubičić.

Zato su u dvorištu Vatrogasnog doma u Vatrogasnoj ulici izloženi mehanizirane auto-ljestve za visinu do 32 metra, najmodernije vozilo za gašenje požara vodom i pjenom i intervencije u prometu te zapovjedni osobni automobil, ukupne vrijednosti 1.571.211 eura, iz sredstava Fonda solidarnosti EU i pomoć Grada Petrinje. Njih je blagoslovio fra Mate Bašić, župnik sv. Bartola u Hrastovici, uz trajnog đakona Vjekoslava Uvalića.   

U tome vanjskom prostoru i kasnijoj svečanosti, obilježavanje jubilarnih godina pjesmom su uveličale članice Vokalnog ansambla Petrusice.   

-Ovo su vozila velikih mogućnosti za rad na visini i dubini i znače sigurnost za građane i vatrogasce. Petrinja je pravi primjer kako se koriste sredstva fondova EU i tim načinom nastavit će se modernizacija i unapređenje našeg vatrogastva. Uz suvremenu opremu i tehniku, važan je i rad s djecom i podmlatkom, na čemu treba ustrajati – kazao je glavni hrvatski vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, uz uručivanje plakete HVZ slavljeničkoj Zajednici. 

– Ponosna sam na postignuća petrinjskog vatrogastva i svima čestitam i zahvaljujem. Vatrogasna zajednica stvorena je tijekom Domovinskog rata, dizala se povratkom iz progonstva, a stubokom promijenila opremu i učinkovitost nakon potresa. Prava i puna organiziranost pokazana je i u poplavama, a nova vozila, kao zamjena  starih potrošenih i dotrajalih, koristit će se na dobrobit svih naših ljudi. Na pomoći u svemu ovome za Petrinju, puno hvala potpredsjednicima Vlade RH i ministrima Branku Bačiću, Davoru Božinoviću i Tomi Medvedu. Ovako ćemo slično i jednako obnoviti i naš grad, a vas vatrogasce neka prati zagovor nebeskog zaštitnika sv. Florijana – rekla je saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

Dodatno ulaganje države u obnovu svih potresom oštećenih ili srušenih vatrogasnih domova u svojim obraćanjima, s velikim optimizmom zbog već konkretnih postupaka, najavili su predsjednik Vatrogasne zajednice SMŽ Mijo Brlečić i državni tajnik u ministarstvu Domagoj Orlić, a zamjenik župana Mihael Jurić konkretno izvijestio kako je Ministarstvo poljoprivrede osiguralo 40 milijuna kuna za domove po Sisačko-moslavačkoj županiji. Na svečanosti je također naznačeno vodeće mjesto petrinjskih vatrogasaca u povlačenju EU sredstava za svoje namjene. U 2022. osigurali su 1.939.852,87 eura, čime je omogućena nabava nove opreme i vozila, ali i sanaciju šteta nastalih zbog potresa, te projektiranje novog Centra za vatrogastvo i hitne intervencije. Ukupni iznos tih sredstava iz EU premašuje cjelokupan iznos povučenih sredstava od svih ostalih vatrogasnih organizacija u Sisačko-moslavačkoj županiji. Sredstva se odnose i na  projekte VZG Petrinja, JVP Petrinja, DVD Petrinja, DVD Nebojan, DVD Hrastovica, DVD Taborište i DVD Mala Gorica.