Gradnja i obnova po Strossmayerom šetalištu – Kući se vratio glazbeni paviljon, 2. prosinca otvaranje samostana, na redu krovište Galerije K. Hegedušića, župna kuća sv. Lovre…

Izuzetno lijepo jesensko vrijeme više je nego  povoljno za graditelje svih vrsta i struka uključenih u  poslije potresnu obnovu grada i okolnih naselja.

Na pr. uoči vikenda u nevelikoj Gundulićevoj ulici istovremeno su čak tri velika kamiona miksera svojim visoko podignutim cijevima i usporavanjem prometa betonirali unutrašnjost  zgrada gradske uprave, Srednje škole i dosadašnje Prve OŠ.

Naveliko je radi  i s triju strana Trga dr. Franje Tuđmana,  dio Nazorove ulice totalno je zakrčen strojevima i preprekama ( samo usko prohodan za rijetke pješake), a nema mira ni po središnjem gradskom parku, u našem poznatom Strossmayerovom šetalištu.

U njem su svakodnevno gradske čistačice na uklanjanju silnog otpalog lišća, a muškarci u granama stabala na  sezonskom orezivanju i oblikovanju krošnji.  Uskoro komunalcima slijedi blagdansko kićenje i uljepšavanje petrinjskih ulica i samog šetališta.

U njem će do svečanih prosinačkih adventskih dana očekivanja Božića i dočeka Nove godine ( ali i tužne trogodišnjice  katastrofalnih potresa 28/29.XII 2020.) u novom ruhu osvanuti obnovljeni simboli toga prostora i ponosa cijele Petrinje.

U završnici je zahtjevna restauracija čuvenog, oduvijek u zeleno obojanog metalnog  Glazbenog paviljona, u središtu parka okruženog sa sedam visokih stabala  crnogorice, a zaštićenog  kulturno-povijesnog objekta kojeg  Petrinja ima još od  1892.

Austrijske je „proizvodnje“, kao eksponat te zemlje  bio izložen na tadašnjem Zagrebačkom  zboru ( po sadašnjem velesajmu), a naši stari Petrinjci  kupili su ga  i postavili usred novog gradskog šetališta, pretvorenog  iz vojnog vježbališta. Oktogonalnog oblika, metalne konstrukcije s puno ukrasa i dijelova ornamenta,  postavljen je na isklesani kamen, a godinama služio kao otvorena pozornica na pravom mjestu.

Nakon cjelokupnog razmontirana i prevoženja u Zagreb na sanaciju i popravak, te stručnog restauriranja podišta, „novi“ paviljon vraćen je na svoje povijesno  mjesto, a  upravo zadnji majstori finiširaju svoje poslove.

Cjelokupni radovi stoje 248.814 eura, od čega Grad Petrinja namiruje  167.180 eura, a Ministarstvo kulture i medija 79.633 eura, zbog čega je koncem studenoga  tijekom radne posjete Petrinje i  ovo  gradilište obišla ministrica Nina Obuljen-Koržinek. 

Ovdje će se ponovo održavati i program Adventa u Petrinji 2023., najavljuje  gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, pa  je sigurno kako će se  pod novim krovom i rasvjetom unutar staro-nove ograde  veselo svirati i radosno pjevati u Badnjoj noći, pred svetu misu polnoćku u nasuprotnoj župnoj crkvi sv. Lovre.

Projekt obnove paviljona izradio je i  radove nadzire mladi petrinjski arhitekt Antun Fajs, rodom s  kraja Gupčeve ulice, poznate Kaniže,  kojeg smo  i zatekli pokraj Petrinjske vremenjače, još jednog starinskog simbola ovog parka i cijele Petrinje . 

– Po dogovoru s Gradom, skiciram izgled meteorološkog stupa kojem također predstoji glavna obnova, ali s radovima iduće godine. Napravit ću  idejni projekt – kaže mladi stručnjak.

Zelena valjkasta kućica ostat će istog izgleda, ali totalno sanirana i popravljena, s novim uređajima i opremom i svemu drugom, kako je izgledala prilikom  postavljenju  1891. zaslugom ravnatelja Realne gimnazije  dr. Ivana Zocha. Ovaj meteorološki stup zadnji put je   obnovljen   prosinca 2001., a njegova noseća konstrukcija  ostaci su pokrova bunara  za kojeg se mislilo da je ostavljen ispod glazbenog paviljona, ali je ovaj tjedan, na iznenađenje sviju, otkriven izvan temelja.   

Pri samom kraju je konstrukcija obnova cijele Galerije Krsto Hegedušić, kazala nam je ravnateljica POU Hrvatskog doma Vesna Brebrić,  a  od velikih zahvata u parku još se čeka (od gradskih dužnosnika najavljeno i obećano) zahtjevno saniranje fontane–vodoskoka s četiri bakrena dječaka na leđima žaba kornjača.

Glede sakralno-vjerskih objekata u Šetalištu J.J. Strossmayera  pozornost javnosti   okrenuti su  crkvi sv. Lovre i samostanu časnih sestara Družbe Kćeri Božje ljubavi.

 S   vrha župnog  tornja žestina potresa otkinula je  i u dubinu parka srušila šest metarski  metalni križ, sada na čekanju do vraćanja u svoju visinu sa  sanacijom cijelog zvonika. Kako saznajemo od župnika prečasnog Josipa Samaržije, ti  će radovi početi  iduće godine, ali je pokrenut  popravak  župnog doma, zato sada  okruženog  građevinskim  skelama.

S takvim obnoviteljskim radovima u dvorištu sv. Lovre istovremeno će  rasti  i napredovati novi cvjetnjak samo s  mladim grmovima  „čuvar kuće“. Namjerno takvo cvijeće „da čuva Božju kuću“,  u novom kamenjaru oblikovanom s  ostacima iz susjedne zgrade gradske uprave, posadio je poznati čuvar prirode i najveći  pazitelj okoliša crkve i parka Miljenko Hajdinak. Iz toga zapadnog dijela Strossmayerovog šetališta, odmah  iza župne crkve, donosimo aktualnu najavu: u subotu 2. prosinca svečano će se uz blagoslov i prijepodnevnu svetu misu  označiti   dovršenje cjelovite obnove samostana časnih sestara Kćeri Božje ljubavi. Ova družba  u Petrinji je neprekidno od  1928. godine.