Prvi susret petrinjskih i osječkih ratnih policajaca: Na spomen mjestima sjećanje i uspomene iz Domovinskog rata, slijedi uzvrat u Slavoniju

Novinar: Antun Petračić

„Ovdje sam u rujnu proveo 20 dana na liječenju i oporavku i tada dogovorio s ratnim policajcima Petrinje prvi dolazak naših članova. U Veteranskom centru Petrinje dobio sam vrhunsku skrb, svu pomoć stručnjaka i pozornost osoblja, ovo je vrhunsko mjesto za zdravlje nas branitelje, a sve pohvale i za jednodnevni program našeg prvog boravka na Banovini“, kazao je Damir Lepešić, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata 1990.-1992. Prve policijske postaje Osijek.  

Domaćini iz Udruge hrvatskih branitelja policije Petrinja dočekali su goste iz cijele Slavonije upravo u Veteranskom centru u Mažuranićevoj ulici, a tijekom cijelog subotnjeg boravka najviše se podsjećalo na teško ratno vrijeme uz Dravu u Osijeku i isto takvo u Petrinji, k tome još i četiri godine djelovanja s druge strane Kupe tijekom srbočetničke okupacije grada.

A bilo je puno toga  kazati, saznati i upamtiti obilaskom četiri spomen mjesta iz ratne povijesti grada Petrinje i okolice.  

Nazočili su susretu i ratni zapovjednici policije Petrinje, Martin Stašćik iz rujna 1990. kada su pobunjeni Srbi napali i ugrozili zgradu i oružje policije u Kolodvorskoj ulici, te kasniji Joso Fakčević, zapovjednik Policijske postaje Petrinje u progonstvu. 

Iz Zagreba je došao zajednički gost, umirovljeni general HV Kornelija Brkić, načelnik Uprave za zdravstvo Ministarstva obrane tijekom Domovinskog rata, sada savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Obilazak memorijalnih mjesta počeo je stavljanjem svijeća podno spomen obilježja na pročelju zgrade policije za poginule i umrle hrvatske branitelje iz ove Policijske postaje. Tu je sudionike zajedničkog susreta pozdravio dopredsjednik Udruge hrvatskih branitelja policije Tihomir Šalić, a sjećanja na rujan 1990. evocirao Martin Stašćik.

Označavanje svijećama i molitva Oče naša nastavljeni su i kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku, te uz crni granitni spomenik „Golubice“ nad masovnom grobnicom kod Vile Gavrilović za 17 strijeljanih i masakriranih branitelja 16. rujna 1991. Na taj zločin protiv čovječnosti podsjetio je izravni svjedok, ratni zarobljenik tzv. JNA i odmetnutih Srba u Petrinji, također hrvatski policajac Mladen Korečić- Piksi.   

Novi sat povijesti iz Domovinskog rata održan je u dubini petrinjske Banovine, u Peckom kod  spomen memorijala u izgradnji za trajno obilježavanje  iznenadnog dolaska  predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana do branitelja na prvoj ratnoj crti 25. kolovoza 1991., istog dana u nedjelju iza podneva nakon nenajavljene posjete samoj Petrinji. “Sada slijedi nastavak trajne suradnje s prijateljima iz Slavonije. Nismo u Petrinji dogovorili vrijeme uzvrata, ali ćemo ga svakako učiniti i održavati vezu. Ne vjerujem da će se ostvariti do kraja godine jer imamo dosta obveza u našoj udruzi. Mandat Skupštine istječe 15. prosinca i pripremit ćemo unutarnju izborno-izvještajnu  skupština. U Peckom idemo dalje, po namiru sredstava za dogovoreno postavljanje spomen poprsja predsjednika Tuđmana i svih drugih naših planova prema značaju  toga vrlo važnog mjesta iz Domovinskog rata ne samo za grad Petrinju, nego ukupnost hrvatskog značaja  ove crte obrane”, kaže Tihomir Šalić, dopredsjednik Udruge hrvatskih branitelja iz redova ratne policije Petrinje.

Fotografije: Antun Petračić