Treba li učitelje novčano kažnjavati ako ne ocjenjuju kako se očekuje?

Treba li učitelje novčano kažnjavati ako ne ocjenjuju kako se očekuje, ne upotrebljavaju propisane udžbenike, ne rade prema prilagođenim kurikulumima za djecu s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama ili ne paze dovoljno na klince na izletu?

Što vi mislite?

Moje je mišljenje da je predložena zakonska norma nepromišljena i da neće polučiti ništa dobroga.
Zašto?

Prvo, neće podići kvalitetu rada, a možda će dodatno podići prosjek ocjena. Naime, oni koji nisu baš jako tvrdoglavi i/ili sigurni u svoje kriterije ocjenjivanja, radije će malo podići ocjenu nego da netko njima digne 500 Eura.

Drugo, ovaj instrument je lakše zloupotrijebiti da se pritisne inovativne nego da se obeshrabri loše učitelje. Hoće li matematika biti manji bauk ako će učitelj matematike razmišljati je li se spreman odreći 200 ili 300 Eura ako ima napasnog roditelja?

Treće, kako će se ovo uopće provoditi? Primjerice, zašto bi učitelj informatike uopće trebao udžbenik ili, još veću strahotu, radnu bilježnicu za informatiku?

Četvrto, kako će kazna pomoći učitelju da bolje radi? Na primjer s učenikom koji ima prilagođeni program.

Učitelju treba omogućiti kontinuiranu edukaciju, mentoriranje u radu, nakon toga vrednovati kvalitetu primjene itd. Ako to ne prođe kako treba, treba započeti novi ciklus obuke. Naravno, ako se radi o teškom nemaru postoje i stegovne mjere, pa i otkaz.

Slažem se da one koji ne rade dobro svoj posao, primjerice poklanjaju ocjene ili se ne trude u radu s učenicima, treba usmjeriti. Kako? Pa preko obaveznih i ciljanih edukacija, mentorskog sustava uspješnih kolega. Ali i tako da se prepoznaju i nagrađuju na različitim razinama oni dobri, vrijedni, inovativni i motivirani.

Dakle, bolje educirati nego naplaćivati kazne!

Ali ovo prvo je teško, a drugo lako.

P.S Očekivala sam više rasprave oko ove teme u javnom prostoru. Otpor ovoj nepromišljenoj ideji izgleda simboličan. Da mi je samo znati tko je ovo smislio.

Blaženka Divjak