Vjera u Boga i seljačka sloga: Damir Knežić iz Hrastovice (u Hrastovici) izabran za novog predsjednika HSS Grada Petrinje

Novinar: Antun Petračić

Gdje će najvažniji članovi iz  cijelog područja Petrinje  svoj dugoročno značajni skup održati nego u Hrastovici i u ovdašnjem Narodnom domu Stjepana Radića!

Ovo prigradsko selo i njegovo središnje mjesto okupljanja, tradicionalno su  povijesno vezani uz lik i djelo velikog  hrvatskog tribuna i učitelja naroda, koji je i prvu skupštinu novoosnovane Hrvatske pučke seljačke stranke  12. veljače 1905. godine održao upravo u Hrastovici. Stjepan Radić često je dolazio u taj kraj, rado je navraćao i u Petrinju, a  Božić 1893.  i Novu godinu 1894. proveo u 4-mjesečnom zatvoru nadomak parka i župne crkve sv. Lovre. U Petrinji mu je 25. listopada 1936.  otkriven  prvi spomenik naravne veličine. I još uvijek nakon dva rata i burne prošlosti taj brončani  Stipica raširenih ruku simbol je HSS-a i oznaka našeg grada, ukras Radićevog  trga i u njegovu nastavku, domalo do same Hrastovice,  s imenom najduže gradske ulice.

Nakon političke  slabosti i anonimnosti u zadnjim godinama, sada se  Hrvatska seljačka stranka Petrinje oporavlja u  znaku svoje prošlosti i  prema novoj budućnosti, vraća tamo gdje joj je mjesto. Takav pravac utvrđen je upravo u  Hrastovici  na izbornoj skupštini Gradske organizacije HSS. 

Nazočnih 27 izaslanika, što je bilo dovoljno za regularan rad važnog skupa, izabralo je novo vodstvo:  sada je predsjednik Damir Knežić, potpredsjednici Tihomir Bunjan, Ljubica Sodić, Ljiljana Križanić i Drago Golub, a u Skupštini HSS SMŽ  desetero izaslanika:  Damir Knežić, Zdravko Boršić, Ivan Sigur, Tihomir Bunjan, Marijan Bunjan, Ivona Marić, Francek Tonković, Drago Golub, Željko Horvat i Joso Nožarić.

Novoizabrani predsjednik cijelog HSS Grada Petrinje u proteklu godinu i pol  dana kao povjerenik stranke proveo je zahtjevnu obnovu stranačkih redova, a na izbornoj skupštini obećao kako će se  truditi  u novim izazovima i stalno prema nauku Stjepana Radića, uz znani poklič Vjera u Boga i seljačka sloga!

S ovom  novom  dužnosti Damir Knežić (sada u Hrastovici još i aktualni predsjednik NK Sloga i Planinarskog društva sv. Duh i dopredsjednik mjesnog ogranka HSS, a nositelj OPG-a s uzgojem svinja) naslijedio  je prerano  umrlog predsjednika Gradskog HSS dr. medicine Miroslava Petračića, čije su  zasluge spomenute  uz minutu tišine na početku izborne skupštine.

Nju je vodio Tihomir Bunjan, jedini vijećnik HSS u Gradskom vijeću Petrinje, gdje ova stranka koalira s vodećim HDZ, a rekao kako je okrenuta nova unutarstranačka stranica, s namjerom  vraćanja  mjesta, ugleda i značaja vrijednosti i tradicije  HSS-a, kao u nedalekoj prošlosti jake, brojne i važne stranke političkog života Petrinje.

Ovakve namjere  poduprli  su i gosti Skupštine: županijski vijećnik i zamjenik predsjednika HSS SMŽ Mijo Latin te Željko  Lenart, saborski zastupnik, glavni tajnik stranke i predsjednik HSS Sisačko moslavačke županije. Držanje svoje tradicije pokazali su Radićevi pristaše i na ovoj  skupštini stavljanjem ukrasnog simbola  replike onog povijesnog  barjaka organizacije  Hrastovice iz 1938. godine. Onaj pravi izvorni original čuva  svo vrijeme  predsjednica ogranka Ljubica Sodić u Hrastovici, a zamjensku zastavu za ovakva javna pokazivanja darovala je Turistička zajednica Grada Siska.