Za bolju Hrvatsku

Kako se izbori približavaju tako se pojačava pljusak predizbornih obećanja. Naravno da vladajući prednjače no ta su obećanja na kraju samo “ludom radovanje”.

Na prošlom “aktualcu” gradonačelnik Koprivnice pitao je Plenkovića što misli o arbitraži za Agrokor, koliko će to na kraju koštati porezne obveznike a dobio je odgovor: “Gradmo brzu cestu Križevci Koprivnica, što niste zadovoljni kako je i zadovoljan gradonačelnik Bjelovara!

Brzu cestu na toj dionici najavio je Sanader 2008, ove jeseni pušteno je u promet 12,5 km. između Gradeca i Križevaca za dalje je u pripremi dokumentacija.

Ministar prometa i veza izjavio je: “Ako Bog da, cijela dionica do Koprivnice bit će gotova 2030.

Udaljenost između Križevaca i Koprivnice je 32 km. cesta se projektira kao dvotračna pa neće biti brza.

Jakšić je dobio odgovor na pitanje koje nije postavio , a nije dobio odgovor na pitanje u kojem bi rješenje moglo poremetiti sve druge planove koji su kratkoročni ili dugoročni vezani za sudbinu Hrvatske.

Do 2030 još su dva izborna ciklusa, ako neće biti i nešto izvanredno, Plenković je prihvatio i primjenjuje predizborno obećanje koje može ponavljati na svakim izborima do 2030.

Dugoročno predizborno obećanje dobivaju umirovljenici svake predizborne godine. One o liftovima u peterokatnicama traje od Hreljinog ulaska u Sabor. Najprije se obećavalo 85 % sufinanciranja europskim novcem, radile su se ankete zainteresiranih, falila je “navodno” samo prijava projekta koja se zagubila u ladici Gabrijel Žalac.

Hrelja je promijenio političke partnere , ali liftovi dalje ostaju kao solidna vrijednost predizbornog obećanja, a kako je Hrelja najavio odlazak u mirovinu, pravo na korištenje vječno aktualnog predizbornog obećanja, nasljedno je prenio na klub u kojem djeluje u Saboru.

HSS je malo preformulirao to obećanje pa će sada krivicu za neizvršenje morati preuzeti gradovi koji su u prijedlogu predloženi kao djelomični investitori.

Obiteljske mirovine >pokojnog supružnika koje su predizborno obećane u 50 % od pokojnikove mirovine, isplaćuju u iznosu od 80 % /27 % što je 43 % manje od prvobitnog obećanja .

Zahtjevi koji su predani u prvom mjesecu još nisu svi riješeni, a mnogi umirovljenici koji su se tome veselili, već su i sami pokojni, ne dočekavši prvu isplatu, iako na nju imaju pravo.

Plenković je predizborno obećao 60 % mirovine udjela u plaći , tijekom mandata
visina mirovina je varirala između 36% i 40%, a zbog inflacije i čekanje 6 mjeseci na usklađivanje s inflacijom, realna, što znači kupovna vrijednost mirovine, pala je za više od 20 %.

Danas imamo vijest u novinama da umirovljenici Crne Gore imaju prosjek mirovine 464 € u prosjeku, dok je hrvatski prosjek 449 €. U Crnoj Gori granični PDV je 21 %, a stopa za hranu 7 % , što će biti da Crna Gora od građana uzima manje, a daje više.

Ovaj tjedan u Saboru se raspravlja o novom mirovinskom zakonu koji bi trebao donijeti okvire za osnivanje alternativnog fonda u koji bi išlo 5 % neto mirovinske imovine koju bi kontrolirala država.

U mandatu AP stupili su na snagu mnogi diskriminatorski zakoni koji su umirovljenike podijelili u bezbroj skupina koji imaju različite parametre za izračunavanje mirovina.

Kako je to bezrazložno složeno možemo vidjeti iz podatka da se bitno razlikuje visina mirovine, ako ste otišli u mirovinu 31. 12. zadnje godine rada, od datuma umirovljenja 1.1. sljedeće godine. Razlike nema u danima rada, ali ima u formuli za izračunavanje mirovine.

Kako to izgleda u primjeni, najbolje svjedoči podatak da je ove godine u mirovinu otišlo oko 22 000 radnika, radili su u prosjeku 2 godine dulje, mirovina im je jednaka kao i svim umirovljenicima.

Prema podacima HZZMO prosjek im je svima izjednačen na 414 € što je manje od cjelokupnog prosjeka.

Mlađe građane RH ništa ne stimulira jače za odlazak iz Hrvatske, nego saznanje kako im žive roditelji, bake i djedovi, jednom kad postanu umirovljenici, zgroženi na što su spali vrijedni ponosni radnici, ugledni građani, u starosti i nemoći, prisiljeni su otići da bi im mogli pomoći.

Plenković se hvali dobrim stanjem u proračunu a s naslova novčane doznake iz inozemstva u proračun je ove godine sjelo 5,1 milijarda € ili oko 4 posto proračuna.

Predviđen trošak za mirovine u proračunu za 2024 godinu je 8,4 milijardi €, što nam govori da Plenković i dalje računa da će doznake iz inozemstva i dalje rasti.

Usporedbe radi, SLO po glavi stanovnika , dobije 12 puta manje od HR od svojih iseljenika, a Mađarska 10 puta manje.

Političar koji za proračun ima više koristi od radnika koji rade u inozemstvu, nego da mu rade u gospodarstvu vlastite zemlje, nije političar, nego “švercer” radne snage koji uzima veliku proviziju.

Umirovljenici,
za izbore spremni morate biti, kada god oni bili, a bit će skoro, jer Plenković ne može spriječiti istinu koja o njegovoj ne uspješnosti prodire iz svih pora društva, sve je bliže tome, da mu zaljulja tron na kojeg je zasjeo, a izgradio od predizbornih obećanja koje nije i ne zna izvršiti, do laži o uspješnosti, koje nam prezentira
svaki dan !
Hoćemo pravedno !

Dragica Trumbetaš