18 C
Petrinja
Thursday, May 23, 2024
spot_img

Ova 2024. godina = povijesna 160-obljetnica Hrvatskog pjevačkog društva: „Slavulj“ se vraća u svoje gnijezdo…

Novinar: Antun Petračić

Fotografije: Antun Petračić i facebook HPD Slavulja

Dugovječno znanom Hrvatskom pjevačkom društvu Slavulj iz Petrinje ova 2024. godina je jubilarna 160-obljetnica osnutka i neprekidnog djelovanja.

Vraćanjem u daleku prošlost, za petrinjsku kulturu i u njoj zbornom pjevanju, posebno je važna 1864. godina. Tada u  prosincu osnovano je građansko gradsko civilno društvo pjevača, a s prebogatom povijesti opstalo sve do današnjeg naraštaja.

Ono se sada priprema za obilježavanje rijetkog, važnog i zasluženog jubileja, a počet će koncertom u subotu 27. travnja u tek otvorenoj novosagrađenoj Gradskoj munjari na Šetalištu Kajetana Knežića, po lijevom nasipu Petrinjčice.

Sadašnji slavuljaši su svoju trajno pamtljivu slavljeničku i ponosnu godinu najavili ovaj mjesec na travanjskoj skupštini društva, uz najavu kako će završnicu 160 godina slaviti koncem 2024.

Upravo tada će se poklopiti i datumski jer je preteča Slavulja osnovan u prosincu 1864. u tadašnjoj gostionici Gjure Bifflina u Kaniškoj ulici br. 1. a pjevačke probe održavao u zgradi ondašnje Realne gimnazije, do potresa Prvoj osnovnoj školi. 

Oba važna mjesta iz početaka preteče HPD Slavulja sada su u velikim građevinskim radovima obnove, ali će i s novim zgradama (po)ostati važne za ovo društvo.

Na buduće novo pročelje stambene zgrade s početka Ulice Matije Gupca vratit će se stara sačuvana i spremljena mramorna ploča-oznaka o osnutku Slavulja, a cjelokupno društvo, sa svim članstvom mješovitog pjevačkog i gradskog dječjeg zbora svoj novi trajni smještaj dobiti u preuređenom prostoru dosadašnje  Prve OŠ.

U toj novoj namjenskoj petrinjskoj kulturno-glazbenoj zgradi pjevači će naseliti dio gornjeg kata s pogledom na dvorište, a dijeliti s Gradskom limenom glazbom, u prostorijama prema srednjoj školi. U prizemlju će najviše prostora koristiti  Gradska knjižnica i čitaonica Petrinje, uz učionice polaznika područnog odjeljenja u Petrinji Glazbene škole Fran Lhotka iz Siska.  

– Povijest se ponavlja: ulaskom u staru obnovljenu zgradu, „Slavulj“ se vraća u svoje gnijezdo – slikovito i simbolično nastupajuće razdoblje opisuje predsjednik društva Željko Crnković. 

Dugogodišnji član i čelnik, istinski zaslužnik za opstojnost Slavulja, taj početak u „starom-novom gnijezdom“ najavio je na  ovomjesečnoj izvještajnoj godišnjoj skupštini. 

Podsjetio je kako će HPD Slavulj uskoro imati dovoljno mjesta za svoje pripreme- probe, ali i izlaganje i pokazivanje povijesnih nagrada, priznanja i uspješnica, sačuvanu povijesnu građu iz prijeratnog vremena, te novopronađene predmete nestale u Domovinskom ratu, poput slučaja s petrinjskog placa ove veljače.

Na dojavu stalno lutajućeg po tržnici utorkom i subotom potpisnika ovih redova, o rijetkoj prilici, s cerade na tlu, Ž. Crnković je otkupio primjerke stucke i keramički tanjur s oznakama susreta pjevačkih zborova 1970. u Petrinji. Inače, održano ih je pet početnih od 1968. do 1973. pa nastavljeni u Zadru.

Predmeti ovog neočekivanog i iznenadnog nalaza, uz više primjeraka darovanih knjiga i poklonjenih glazbenih zbirki iz ostavština pokojnika, predsjednika Eduarda Genera i zborovođe Nikole Bašića, pokazani su na mini izložbi godišnje skupštine, održane u Pastoralnom centru Franjo Kuharić župe sv. Lovre. U njoj odrasli i djeca „slavulji“ održavaju probe sve od potresne katastrofe, a donirani kontejner s otoka Krka i nadalje je blizu gradske tržnice i prestat će mu funkcija useljenjem u novo najavljene planirane prostorije.

U njima će HPD Slavulj nastaviti tradiciju postojanja i svoje uspjehe, kakvi su na skupštini ocjenjeni i za 2023. s nizom zapaženih postignuća zbornog pjevanja, mješovitog zbora pod dirigentskim vodstvom maestra Josipa degl’ Ivellia i  Maje Ostojić, voditeljice Gradskog dječjeg  zbora.

Petrinjski slavulji posebno će se „čuti“ u ovoj slavljeničkoj jubilarnoj godini. Uz njihov tradicionalni 160-godišnji poklič: „Teb’ u slavu dome naš!”

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles