15 C
Petrinja
Thursday, May 23, 2024
spot_img

Otvorenje izložbe “Slavko Šohaj – muzejske godine” u Arheološkom muzeju u Zagrebu

U utorak, 14. svibnja 2024. godine s početkom u 12 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu održat će s otvorenje izložbe SLAVKO ŠOHAJ — MUZEJSKE GODINE. Izložba ostaje otvorena do 15. lipnja 2024. godine.

Izložba SLAVKO ŠOHAJ – MUZEJSKE GODINE predstavlja slikara Slavka Šohaja (1908. – 2003.) kao arheološkog crtača u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

U arheologiji se crtež primjenjuje od početaka sakupljanja i obrade arheoloških predmeta pa je i danas neizostavan dio dokumentiranja i tumačenja spomeničke građe. Razlikujemo crtež kao dio terenske dokumentacije te crtež arheoloških predmeta i rekonstrukcije kao popratni vizualni medij u znanstvenim objavama ili za edukativne svrhe na izložbama.

U počecima muzejskoga sakupljanja građe i istraživanja crteže i skice radili su kustosi. Zatim se angažiraju crtači likovnog obrazovanja, a jedan od njih je Slavko Šohaj, djelatnik muzeja od 1935. do 1966. godine. Crtao je arheološke predmete za pomoćne kataloge muzejskih predmeta, grafičku opremu za izložbe te crteže za znanstvene objave u muzejskom časopisu Vjesnik.

Slavko Šohaj, crtež spiralno naočalaste fibule, tuš na papiru, 1935. god.,

Na izložbi SLAVKO ŠOHAJ – MUZEJSKE GODINE su uz arheološku građu predstavljeni Šohajevi crteži iz Arhiva i Zbirke starih primijenjenih crteža AMZ-a kao i nekoliko njegovih umjetničkih crteža posuđenih iz Grafičke zbirke NSK, Kabineta grafike HAZU, te Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku. Na crtežu iz Osijeka u liniji koja opisuje karakteristične crte lica, frizure i poze dviju žena, prepoznajemo njegove suvremenice i kolegice, arheologinje Kseniju Vinski-Gasparini i Ružicu Drechsler-Bižić. Dio izložbe je i dokumentarni film Ačo odluči se: Slavko Šohaj između dvije ljubavi, autora Zlatka Sudovića, nastao 1991. godine u koprodukciji HRT-a i Jadran filma. Film prati umjetnika prilikom pripreme izložbe u Umjetničkom paviljonu 1988. godine. Na putu između stana u Gajevoj i ateljea u Križanićevoj ulici Šohaj dolazi do Muzeja i prisjeća se muzejskih dana, a mi imamo priliku vidjeti kako je Muzej izgledao prije adaptacije 1995. godine.

Slavko Šohaj rođen je u Zagrebu 8. lipnja 1908. godine. Pohađa realnu gimnaziju u Zagrebu (1918. – 1926.) i srednju glazbenu školu (violina). Završio je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Vladimira Becića i Ljube Babića, a nakon diplome 1931. usavršava se u Parizu (1931. – 1932.) gdje upoznaje likovnu scenu i susreće se s djelima Cézanna. Po povratku u Zagreb nastavlja glazbeno školovanje i upisuje studij glasovira kod profesora Svetislava Staničića. Prvi put izlaže kao gost Grupe trojice (Babić, Becić, Miše) 1934. i ponovo 1935. godine. Od 1935. do 1966. radi kao crtač u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Izlaže na više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a s Grupom hrvatskih umjetnika od 1937. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata izlaže na svim važnijim izložbama hrvatskih umjetnika, uključujući 23. Venecijansko bijenale 1942. godine. Iste godine hapse ga ustaške vlasti zbog veze s Marijom Hanževački (1912. – 1944.), muzealkom koja je pomagala antifašističkom pokretu. Nakon rata prisutan je na više izložbi u zemlji i inozemstvu, a 1952. samostalno izlaže u Parizu u Agence Yougoslave. Godine 1951. oženio se s dr. Hedom Dubac (1923. – 2017.), koja je od 1946. čest model na Šohajevim crtežima i slikama. S Otonom Postružnikom i Franom Šimunovićem 1958. formira umjetničku grupu. U Zagrebu prvu veliku samostalnu izložbu ima 1968. godine u Modernoj galeriji, dok su sljedeće važne izložbe za života u Umjetničkom paviljonu 1978. i 1988. godine, zatim 1995. izložba crteža iz donacije u Kabinetu grafike HAZU-a te 1998. velika monografska izložba u Klovićevim dvorima. Dobitnik je Nagrade Vladimir Nazor za najbolje djelo 1969. i Vladimir Nazor za životno djelo 1979. godine. Od 1977. dopisni je član JAZU-a. Nagradu grada Zagreba dobio je 2000. godine za sedam desetljeća slikarskog stvaralaštva.
Preminuo je 2. siječnja 2003. godine u Zagrebu.

Organizator izložbe: Arheološki muzej u Zagrebu
Autorica izložbe: Miljenka Galić
Predmete na izložbi ustupili su: Muzej likovnih umjetnosti Osijek, Kabinet grafike HAZU, Grafička zbirka NSK, Arhiv za likovne umjetnosti HAZU, Hrvatska radiotelevizija, Jadran film
Izložba SLAVKO ŠOHAJ — MUZEJSKE GODINE sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles