15 C
Petrinja
Thursday, May 23, 2024
spot_img

Obilježeno 80 godina od Trećeg zasjedanja ZAVNOH-a u Topuskom

Autor: Aleksandar Olujić

1943. godine, u jeku 2. svjetskog rata, na teritoriju Hrvatske pod kontrolom partizana (oslobođenom teritoriju) je na temelju odluka Prvog zasjedanja AVNOJ-a u Bihaću osnovan najprije Inicijativni odbor Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), da bi osnivačka sjednica ZAVNOH-a bila održana 13. lipnja iste godine u Otočcu, a Prvo zasjedanje sutradan na Plitvičkim jezerima na kojem je ZAVNOH formalno preuzeo funkciju najvišega političkog tijela NOP-a, postavši ujedno i najviši organ vlasti u Hrvatskoj.

8. i 9. svibnja 1944. godine, u Topuskom je održano Treće zasjedanje ZAVNOH-a, na kojem su sudjelovali delegati iz cijele Hrvatske (uključujući Istru koja je tada formalno pripadala Italiji). Na tom je zasjedanju donesena Odluka o proglašenju ZAVNOH-a vrhovnim zakonodavnim i izvršnim predstavničkim tijelom i najvišim organom državne vlasti Demokratske Hrvatske, odnosno ZAVNOH postaje „jedini pravi državni Sabor Hrvatske“ i „predstavnik suvereniteta naroda i države Hrvatske“.

Dokumenti ZAVNOH-a, poglavito oni doneseni na zasjedanju u Topuskom, imat će dalekosežne posljedice za budućnost Hrvatske budući da su oni, uz Ustav iz 1974., temelji na kojima počiva hrvatska neovisnost, što je u više navrata isticao i predsjednik Tuđman.

Prošlo je punih 80 godina od tog dana kada je 200-tinjak delegata iz cijele Hrvatske predvođeni Vladimirom Nazorom, Andrijom Hebrangom, Franjom Gažijem, Svetozarom Rittigom i drugim istaknutim članovima donijeli akte kojima se, između ostalog, jamči da hrvatski i srpski narod imaju jednaka prava u svakom pogledu, nacionalnim manjinama jamče se njihova prava, svim građanima u Hrvatskoj da su jednaki pred zakonima bez obzira na nacionalnost, rasu i vjeru, ženama da imaju ista prava kao muškarci, a svakom građaninu osobna i vlasnička sigurnost kao i pravo vlasništva. 

Za očekivati bi bilo da je jučer 80. obljetnici tako značajnog događaja u hrvatskoj povijesti u Topuskom bio nazočan cijeli državni vrh. No, na žalost nije bilo tako. Uz građane među kojima je bio veći broj pripadnika Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i njihovog čelnika Franju Habulina te delegacije Socijaldemokrata, jučerašnjem su događaju u Topuskom nazočili bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u svojstvu izaslanika predsjednika RH Zorana Milanovića, zamjenica župana SMŽ iz redova srpske nacionalne manjine Mirjana Oluić, bivša potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Tatjana Holjevac, načelnik Topuskog Ivica Kuzmić te načelnik Općine Gvozd Milan Vrga.

Upada u oči kako obljetnici u Topuskom nije bilo članova ni izaslanika Vlade RH, a još više nedostatak izaslanika Sabora, tim više što je Treće zasjedanje ZAVNOH-a u Topuskom praktično bilo zasjedanje Sabora. Na kraju, Četvrto zasjedanje ZAVNOH-a bit će održano 24. i 25. srpnja u Sabornici na Markovom trgu i na njemu će službeno biti promijenjen naziv ZAVNOH u Narodni sabor Hrvatske. To što nova Vlada nije formirana niti Sabor konstituiran nije isprika za potpuni izostanak ovom događanju koje predstavlja važan događaj u održanju kontinuiteta hrvatske državnosti.

I još jedna stvar bode oči. Zgrada Lječilišne restauracije, inače kulturnog spomenika nulte kategorije, u kojoj je bilo nekoć održano Treće zasjedanje ZAVNOH-a, srušena je 14. rujna 1991. godine pri povlačenju Hrvatske vojske iz Topuskog vjerojatno stoga jer je u njoj bilo oružje te je isto tako uništeno kako ne bi palo u ruke srpskim pobunjenicima. Iako se odavno priča o obnovi zgrade, postupak nije odmaknuo dalje od ideje. Ostaje samo nada da će to u skorijoj budućnosti ipak promijeniti.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles