15 C
Petrinja
Thursday, May 23, 2024
spot_img

Pustimo srce, upotrijebimo mozak

Autor: Marjan Gašljević

Na pragu smo izbornog dana kada ćemo otići ili ne otići na biračko mjesto da bi svoj glas dali nekome od mnogobrojnih kandidata koji se nude da budu izabrani.

U ranijim, a posebno sada pred izbore, razgovorima s prijateljima i poznanicima često sam šokiran i razočaran neznanjem oko izbornog procesa. Još me više „boli“ nezainteresiranost mnogih za sam proces izbora do onog famoznog, domaćeg, „boli me k…c“.

Pustimo floskule oko „praznika demokracije“, Izbori su izuzetno važni jer su posljedice izbora višegodišnje manje ili više loše ili dobre. Kroz kratko vrijeme hrvatske demokracije itekako smo vidjeli da izabrana, pa i na ovakav način (jebem te D’Hondt), uvelike utječe na životne uvjete i procese svakog građanina. Imali smo dobrih i loših trenutaka i vlasti. Sve smo, na koncu, mi to platili. Mi građani koji smo birali i Sanadera koji je Vlast doveo na stup srama da bude osuđena kao lopovska ali i do velikih „bljeskova“ dr. Tuđmana iz kojih je, ipak, iznikla Država.

No krenimo od početka. 163 stranke u Hrvatskoj u ovim izborima će se pokušati „osladiti“ bar jednim saborskim mandatom. Od njih ozbiljnu šansu ima tek 6 stranaka koje će prijeći izborni prag i ostvariti određeni broj mandata. U tih se 6 stranaka uflokilo desetak tzv. univerzalnih političara iz, nekad, viđenih stranaka kao HSLS, HSS, HNS koji, toliko su politički kvalitetni, samostalno nemaju šanse niti da prismrde izbornom pragu ali će se, za to, svojim žetonskim načinom funkcioniranja uz prijevaru svoje, uglavnom, lokalne sredine u kojoj prodaju maglu, uflokiti u Sabor na listi stranaka koje sigurno osvajaju mandate.

Ostalih 157 stranaka, i ako svjesni da ne mogu „prijeći ispod duge“ i osvojiti mandat, ulaze u utrku. Na žalost i tim će likovima netko da i poneki glas; mama, tata, djeda, baka, tetka, kuma ili ostarjela konobarica kojoj prodaješ priče o njezinoj bezvremenskoj ljepoti. Svi ti glasovi, u principu, oduzeti su onim 6 stranaka koje će prijeći izborni prag da bi (jebem te D’Hondt) ti glasovi bili pridodani istim tim 6 stranaka ali po D’Hondt-ovoj formuli. E pa, jednostavno, Vi ste svoj glas dali, recimo krajnje desnom HSP-u sukladno svom uvjerenju, a on će završiti na kontu SDP-a, ili ste glasali za Katu iz Radničke fronte, a glas će vam završiti u Domovinskom pokretu. Sviđa Vam se to?

S druge, pak, strane znam da nam je svakom muka od činjenica da Hrvatska s 3,7 miliona stanovnika od čega bi pravo glasa obzirom na godine imalo cca 2,9 miliona ima skoro 4 miliona birača s pravom glasa. Boli kita onog lika iz Punta Arenasa čiji su preci tamo doselili prije 100 godina, a on ne zna na karti Svijeta ni pokazati mjesto gdje se smjestila Hrvatska, ali uredno plaća porez matici u kojoj živi tko će vladati Hrvatskom. Agilni konzul, iz zna se koje stranke, gurnut će mu papirić i on će zaokružiti zna se nekoga. Pošteno da ni u bordelu ne može poštenije biti. Još poštenije je da hercegovci neće morati „preko grane“ da bi glasovali, glasati će u Mostaru. I to DIP, pored svih domaćih Kršitelja Ustava, blagonaklono gleda. Pošteno, što će ono hercegovačke starčadi, mladi su u Zagrebu, mučiti da po mogućim vrućinama putuju do Imotskog ili Metkovića pa makar im gurnuli u bus pivo, sendvič i nešto dnevnice.

I od tih 2, 3 ili 4 miliona, što živih što mrtvih, koji neće izaći na glasovanje glasovi će se pripojiti „nekome“.

Da ne dužim i ne zamaram, eventualne, čitatelje preporučam, promislite o kazanom, izađite na biralište i glasujte. Glasujte „za“, a u najgorem slučaju i „protiv“ i to je bolje nego nikako.

Usput, mnogi razočarani političkom situacijom u Zemlji ali i hrpom besprizornih likova na listama, svoje će razočarenje i revolt iskazati na način da na izborni listić napišu neku poruku tim likovima kao, recimo, „gonite se bando lopovska“, „Mater vam j…., lopovi“, „gadovi i smradovi“, ili nešto soft kao „Pajo Patak“, „Šiljo“, „Papa Štrumf“, …. E, dragi moji ti će Vam listići biti poništeni i proglašeni nevažećim ali će vaš glas (jebem te D’Hondt) otići nekome tko je prešao izborni prag i to možda baš onom kome ste uputili poruku napisavši: „Mater vam j…. lopovsku.“

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles