15 C
Petrinja
Thursday, May 23, 2024
spot_img

Udruge i Grad Petrinja zajedno rade na poboljšanju života ranjivih skupina

Nakon sastanka koji je održan u veljači 2024., petrinjske udruge okupljene u Forum udruga,  u gradskoj upravi,  razgovarale su s pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti i imovinu Anom Aleksić Pezelj, i voditeljicom Odsjeka za društvene djelatnosti Petrinje Izabelom Žilić. Fokus sastanka su bile potrebe starijih osoba i osoba s invaliditetom.

Palma Miličević, predsjednica udruge GRAK objašnjava kako je došlo do ovog sastanka i daljnje suradnje:

Na Forumu udruga smo zaključili je da je potrebna intenzivnija suradnja s gradom kako bi se pojačali kapaciteti lokalnih udruga i ponudile kvalitetnije usluge osobama s invaliditetom i osobama starije životne dobi. Udruge organiziraju njihovo slobodno vrijeme i pomažu u prevladavanju svakodnevnih poteškoća te pridonose kvaliteti njihovog života. One najbolje prepoznaju potrebe svojih sugrađana i najbrže mogu pokrenuti aktivnosti u zadovoljavanju tih potreba. A potreba je puno. Prije svega, osobe starije životne dobi nemaju klub umirovljenika ili neko slično mjesto gdje se mogu okupljati. Obzirom da se Petrinja obnavlja i gradi se puno novih prostora, smatramo da je ovo pravo vrijeme da se negdje planira i prostor za starije osobe. Podsjećam da prema zadnjem popisu stanovništva u Petrinji živi 7.707 osoba starijih od 55 godina, što čini 39% od ukupnog stanovništva.“

Na spomenutom sastanku s Gradom, predstavnici udruga iznijeli su trenutne podatke,  stanje u zajednici i potrebe koje su prikupili na zajedničkim aktivnostima i provedenim konzultacijama i evaluacijama s pripadnicima ciljane skupine o njihovim potrebama. Već su tada dogovorene okvirne smjernice buduće suradnje udruga i Grada Petrinje.

Ana Aleksić Pezelj je udrugama rekla da Grad Petrinja ima u vidu potrebu prostora za gradske udruge koje pružaju socijalne usluge u zajednici. Grad se obnavlja i brojne će se zgrade vratiti u funkciju pa su se već spominjala moguća rješenja ovog problema.

12. travnja 2024. udruge su u gradsku upravu uputile prijedlog za osnivanje Povjerenstva za osobe starije životne dobi Grada Petrinje.

Zadaća povjerenstva bi bila poboljšanje kvalitete života starijih osoba koje žive u našem gradu. Povjerenstvo na će nakon formiranja napraviti program rada i akcijski plan. Povjerenstvo bi trebalo biti savjetodavno tijelo koje se osniva pri Gradu Petrinji, a članstvo povjerenstva neće primati nikakvu naknadu za svoj rad.

Prijedlog je potpisalo 8 gradskih udruga koje pružaju usluge starijim osobama, a većina ih je uključena u nacionalni program ZAŽELI: Udruga Naš život, Pomoć starijim osobama, Udruga umirovljenika grada Petrinje, Udruga za pomoć i njegu starim i nemoćnim osobama »Star« Petrinja, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, udruga Bravo, udruga Banija Danas te Udruga GRAK.

Udruge su dugi niz godina važni pružatelji socijalnih usluga. Sudeći po trendovima u zemljama EU, pretpostavka je da će i lokalne udruge preuzeti najveću odgovornost u novom sustavu lokalne cjelovite skrbi za ranjive skupine. Mnoge od njih su već postale ugovorni pružatelji tih usluga, kao što su to udruga Pomoć starijim osobama i Udruga osoba s invaliditetom SMŽ.

Suradnja Grada Petrinje i udruga inicirana je na Forumu udruga koji je udruga GRAK organizirala u sklopu projekta „Pravo na aktivan život“. Projekt je financiran sredstvima Europske unije u okviru Programa Impact4Values. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

sastanak Grada i udruga – 16.2.2024

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles