15 C
Petrinja
Thursday, May 23, 2024
spot_img

Ponavlja se u Maloj Gorici: Tradicionalni Jurjevski kres osvijetlio gradilišta crkve sv. Jurja i župnog doma – Gradit će se i spremište DVD-a s trgovinom

Tekst i fotografije: Antun Petračić

U Maloj Gorici, kraj Petrinje, opet je gorilo i plamtilo! Vatru su gledali mještani, ali i domaći vatrogasci! 

Ne, ne: nije planulo iznenada, neočekivano i neplanirano, sve je prošlo bez štete, ni požarištu se nije naporno gasilo.

U ponedjeljak na večer usred Male Gorice razgorio se Jurjevski kres, tradicionalni oganj na otvorenom, čiju su podlogu  pripremili sami vatrogasci, a i zapalili  uoči blagdana sv. Jurja, nebeskog zaštitnika ove  župe,  preko Kupe nadomak Petrinje.

Za veliku vatra usred sela, i ispred crkve (građene 1740.-1746.), čijeg sveca-mučenika sviju vjera po svijetu, svakog 23. travnja štuju i slave Malogoričani, glavnim su ove godine bili zaduženi imenjaci, zapovjednik Nikola Bureš i vatrogasac Nikola Horvatinec.

– Nas smo dvojica  organizirali prikupljanje suhe loze, granja iz voćnjaka i drugih drvenih ostataka za podizanje visoke i velike hrpe, koju smo i zapalili pri kraju svete mise, a i preventivno pazili u noći prije našeg župnog blagdana. Tako je ustaljeno nastavljen i uspio naš tradicionalni Jurjevski kres, od davnine paljen u ovakvoj svečanosti – pojasnio je Nikola Bureš.

Visoki plamen i jaka toplina dobro su došli okupljenima ne samo kao podsjetnik na stari običaj uoči Jurjeva, nego ove hladnije travanjske noći i kao ugodni dobrodošli način zagrijavanja.  

Između lanjskog i ovogodišnjeg blagdana nebeskog  zaštitnika, Mala Gorica se podosta primijenila. Kroz cijelo „donje“ naselje, s odvojcima prema Žažini i na gornju glavnu prometnicu, provučen je novi asfalt, zamijetili smo i nekoliko uređenih kuća i dotjeranih dvorišta koji po suvremenoj gradnji i izgledu odskaču od ustaljenog seoskog okoliša. Najviše iznenađuje  intenzitet građevinske obnove usred Male Gorice. 

Poput Petrinje s nekoliko visokih dizalica i dugačkih kranova, i središtem Male Gorice raskrilio se jedan takav građevinski stroj. Koristi ga zagrebačka tvrtka za sanaciju crkve zaštićenog kulturnog dobra i uz nju izgradnju kompletno novog čvrstog armirano- betonskog  zvonika.

Preko puta u dvorištu župnog doma, firma iz Sunje razvila je svoje radilište na sanaciji zgrade, pokraj koje se nalazi  sa starog i srušenog tornja skinuta crna ukrasna posebnog izgleda  lukovičasta kapa. I njoj slijedi renoviranje i popravak, pa ponovno vraćanje na novo-staru visinu.

– Na oba mjesta radovi teku dobrom dinamikom i Bogu hvala dobit ćemo građevinski  sigurnu crkvu i stabilan župni dom – zadovoljstvo ne krije vlč. Ilija Piličić, još s dužnostima za duhovni život župa  Žažina, Stari Farkašić i Šišinec. U njima  su isto tako  potresom 29. prosinca 2020. teško oštećeni vjerski objekti pa su uključeni u projekte Sisačke biskupije  gradnje-sanacije-uređenja.

Dok se cjelovito obnavlja sv. Juraj, za misna i sva druga vjerska događanja ovdje zamjenjuje baraka-kontejner, a predblagdansku službu Božju vodio župnik Male Gorice i susjednog Bresta Pokupskog. Pritom je blagoslovio novo poklonjenu sliku umirovljenice Ankice Tonković s ustaljenim motivom za ovog sveca, likom sv. Jurja na konju koji probada zmaja na zemlji.

Sat kasnije na otvorenom, župnik Ilija Piličić blagoslovio je i Jurjevski kres, čije su ostatke zagasili i uklonili članovi DVD Male Gorice, a  njih  ubrzo očekuje velika obveza izgradnje novog doma sa spremištem i seoskim dućanom.

– Teren je ispitan, temelji betonirani, na njima je već i dio građevnog materijala, a radit će se namjenskim sredstvima koje je za ovakve vatrogasne zahvate osigurala Sisačko moslavačka županija. Do 15. svibnja podnijet ćemo svoj zahtjev financiranja, a Grad Petrinja novi objekt ustupio je na deset godišnje upravljanje našem DVD – kaže zapovjednik Nikola Bureš.

U ime domaćina ove predblagdanske svečanosti na otvorenom usred sela, predsjednik DVD Dražen Dražetić pozivao je svoje sumještane  i ostale nazočne na okrjepu domaćim kobasica, kolačima i pićem.

Tako su vatrogasci preuzeli ovo domaćinstvo, jer u Maloj Gorici nemaju mjesne vlasti, ne postoji njihov seoski odbor (I?)

Tada se već spustio mrak, pa se u gnijezdu na visokom stupu ispred lijepe kuće obitelji Rogan smirio jedini par crno-bijelih roda u Maloj Gorici, a noćni počinak počeo i kod  46 korisnika Doma za starije osobe iz Petrinje. Iz privremenog smještaja u Popovači nakon potresa, ovdje je neki dan u školske prostorije preseljen dio korisnika, a svi će se oni vratiti u novoobnovljenu zgradu tzv. Stare bolnice blizu Petrinjčice u Majdancima.

Od ravnateljica ove ustanove Marije Petranović telefonom smo čuli kako cjelovita obnova dobro napreduju i Dom za starije osobe opet bi ubrzo trebao imati svoju petrinjsku adresu. U Maloj Gorici, nasuprot župne  crkve, i nadalje će za skrb starijih, siromašnih i nemoćnih osoba ostati od ranije, a u  potresu teško oštećen, Dom zaklade „Biskup Josip Lang“. Sada su malobrojni korisnici u zamjenskom prostoru, dok se ne obnovi teško oštećen  bivši samostan.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles