15 C
Petrinja
Thursday, May 23, 2024
spot_img

Dobri načini života: Useljenje, darivanje, zdravstveni pregledi, pokazne vježbe…

Novinar: Antun Petračić

U novosagrađenom postpotresnom županijskom naselju Petrinia u Petrinji dovršava se popunjavanje privremenih stanova. Dok se ne obnove-poprave-sagrade i za trajno useljenje prispodobi konačni povratak u njihove domove-kuće-stanove, stradalnici katastrofalnih potresa 28/29. prosinca 2020. koristit će dva zamjenska naselja.

Onome u Ul. Rudolfa Hercega (kod Nove bolnice) kapacitet je 16 stambenih jedinica, a u Ulici Ive Maline (na nekadašnjoj tzv. bikani, a vojnim tenkovskim hangarima do oslobođenja Petrinje u VRO Oluja) sada je novo naselje prizemnica s ukupno 41 stanom.

Ulagač je Sisačko moslavačka županija, vrijednost oko šest milijuna eura, jedno takvo već je popunjeno u Gini, u Sisku je gradnja pred završetkom, a još se slična nova planiraju u Kutini i Popovači.

Od ovog ponedjeljka ključeve stana  br. 22. u Malinovoj ulici posjeduje i sve „papire“ , ugovor o privremenom korištenju i zapisnik o primopredaji, potpisao Petrinjac Zdenko Korečić rođen 2. srpnja 1936.

Odmah je i uselio svoju najnužniju pokretnu imovinu, pa sada mirnije i sigurnije čeka  povratak u vlastitu veliku, starinsku, građansku katnicu u samoj gradskoj jezgri Petrinje, na Trgu Stjepana Radića br.5.

Foto: A. Petračić

-Tamo je obnova najavljena i čekaju se radovi, povratak  ne znam, ali sada ovdje imam sve uvjete za pristojan i normalan život. Do noćas sam bio podstanar  blizu svoje oštećene i neuseljive kuće, a od sada boravim u drugom dijelu grada. U svojih 88 godina života, naučen sam na razna seljenja i smještaje. Prvi puta sam već kao dječačić 1943. iz rodne Hrastovice bježao u Petrinju, ponovo se u roditeljski  dom vratio 1949., godinama kasnije opet novim ratom prognan izvan Petrinje, a nakon potresa prisiljen tražiti i mijenjati osnovni smještaj. Vjerujem da se više neću dalje seljakati nego odavde iz Malinove vratiti na Radićev trg – u novoj okruženju kazivao nam je Zdenko Korečić.

BAJKERI DONIRALI UDRUGU OSOBA S INVALIDITETOM: Jednako zadovoljstvo i zahvalu za pokazanu skrb i potporu solidarnosti, doživjela je i Udruga osoba s invaliditetom SMŽ, osnovana 14. svibnja 2023. sa sjedištem u Petrinji.

Svoj 21. rođendan, koji je ovaj utorak, tijekom cijele protekle subote zajedničkim tradicionalnim druženjem (pro)slavili su članovi, roditelji, obitelji, volonteri, suradnici, donatori, sponzori, zaposlenici i svaki drugi dragi gost i prijatelj. Za ovakvo  redovito godišnje proljetno okupljanje u prirodi, uz lijepo vrijeme odabrali su zelenilo i okoliš vlastite Inkluzivne farme u Hrastovici.

Na sveopće veselje i radost, najviše zainteresirane  djece i mladeži (koja je u danu velikog eurovizijskog natjecanja Baby Lasagne zaplesala uz poznatu koreografiju Rim Tim, Tagi, Dim), ovdje su na 50-tak bučnih motora s namjerom i dobrotvorno pristigli članovi Motociklističkog kluba Blue Knights Croatia 1. Domaćinima su darivali donaciju od 1500 eura.

Foto: A. Petračić

 –Mi smo članovi Kluba aktivnih i umirovljenih policijskih službenika od Zagreba preko cijele kontinentalne Hrvatske sve do Dunava na istoku, a ovogodišnju humanitarnu akciju proveli  u svojim redovima  i među prijateljima iz susjednih zemalja. Za darivanje sisačko-moslavačke Udruge u Petrinji odlučili se na prijedlog našeg člana, Roberta Ramuščaka, zapovjednika Policijske  postaja u Petrinji – uz uručivanje čeka kazao je  Tihomir Takač, predsjednik Blue Knightsa Croatia

Izvršna direktorica Udruge Snježana Tomašević prenijela je veliku, od srca i iz duše sviju u udruzi, zahvalu motoristima-policajcima i izvijestila kako će uz ovu njihovu pomoć lakše provoditi razne vrste terapije u prostorima udruge u Petrinji i Sisku.

POKAZNE VJEŽBE S  IZLOŽBOM SREDSTAVA I OPREME ŽURNIH SLUŽBI, također protekle subote, ali održane na Gradskom kupalištu uz Kupu, organiziralo je Gradsko društvo Crvenog križa Petrinje u ovogodišnjem Tjednu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Foto: A. Petračić

Osnove namjene, zadaće, aktivnosti, pripremljenost i osposobljenost za djelovanje u iznenadnim i izvanrednim situacijama pokazali su Civilna zaštita MUP-a, Zavod za hitnu medicinu, Hrvatska gorska služba spašavanja, Ministarstvo obrane RH, Vatrogasna zajednica grada Petrinje i, naravno, ekipa Crvenog križa Petrinje.

Na svome štandu mjerili su šećer u krvi i tlak, a jednaku ovakvu akciju petrinjski humanitarci ponovit će na tržnici za tjednog sajmenog utorka, sutra 14. svibnja prijepodne. 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles