36 C
Petrinja
Saturday, July 13, 2024
spot_img

FORUM UDRUGA: POKRENUTA INICIJATIVA ZA OSNIVANJE KLUBA UMIROVLJENIKA PETRINJA

21. lipnja 2024. održan je drugi Forum udruga na kojem se govorilo o potrebama starijih osoba. Na forumu su sudjelovali predstavnici sljedećih udruga: Udruga GRAK, Udruga pomoć starijim osobama (PSO), Udruga za pomoć i njegu starim i nemoćnim osobama „STAR“, Udruga za razvoj lokalne zajednice „Naš život“, Udruga Banija danas i Udruga umirovljenika grada Petrinje.

Palma Miličević, predsjednica udruge GRAK iznijela je sve informacije o tome što se u međuvremenu događalo: „Na prijedlog 8 gradskih udruga, 12. travnja 2024. u gradsku upravu upućen je prijedlog za osnivanje Povjerenstva za osobe starije životne dobi Grada Petrinje. Udruge potpisnice: Udruga Naš život, Pomoć starijim osobama, Udruga umirovljenika grada Petrinje, Udruga za pomoć i njegu starim i nemoćnim osobama »Star« Petrinja, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, udruga Bravo, udruga Banija danas te Udruga GRAK. Članovi ne trebaju primati naknadu za rad u Povjerenstvu.

Kako smo doznali, Grad Petrinja radi na završnim radnjama oko osnivanja Povjerenstva. Povjerenstvo je zamišljeno kao savjetodavno radno tijelo koje ima za cilj razvoj i unaprjeđenje kvalitete života i socijalnih usluga za starije i nemoćne  osobe koje žive na području Grada Petrinje.“

Glavna tema današnjeg Foruma udruga je pokretanje inicijative za osnivanje Kluba umirovljenika. Klubovi umirovljenika odavno postoje u brojnim gradovima, a cilj im je poboljšati kvalitetu života umirovljenicima i to provođenjem raznih aktivnosti.

Petrinja nema Klub umirovljenika niti bilo kakav sličan prostor u kojem bi se starije osobe mogle družiti i organizirano provoditi slobodno vrijeme. Gotovo 25% stanovnika Petrinje ima više od 65 godina. Svejedno nemaju mjesto u kojem se mogu okupljati, što povećava njihovu socijalnu izoliranost.

Također, i udruge koje organiziraju aktivnosti za starije osobe nemaju adekvatan prostor za provedbu tih aktivnosti. Udruge predlažu da se u jednu od zgrada koje se obnavljaju u Petrinji smjesti budući Klub umirovljenika.

Udruge su razgovarale o mogućim aktivnostima u Klubu umirovljenika, po uzoru na takve klubove u drugim gradovima. Spominjale su se društvene igre, kreativne radionice, kulinarske radionice, tjelovježba, boćanje, društvene igre, zdravstvena savjetovališta, predavanja itd.

Na sastanku je dogovoreno pismeno podnošenje ovog prijedloga u gradsku pravu kao i zagovaračka kampanja za osnivanje Kluba umirovljenika o kojoj ćemo pravovremeno informirati javnost.

Forum udruga jedna je od aktivnosti  koju Udruga GRAK organizira u sklopu projekta „Pravo na aktivan život“. Projekt je financiran sredstvima Europske unije u okviru Programa Impact4Values. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles