36 C
Petrinja
Saturday, July 13, 2024
spot_img

Inženjerski alat

Inženjeri, pogotovo oni iz zrakoplovstva, kažu da postoje smo dva inženjerska alata. To je ljepljiva traka poznata pod imenom duct tape i spray WD-40. Prvo pitanje koje se postavi je da li se nešto kreće a ne bi se smjelo kretati? Ako je odgovor da e onda se to zalijepi tom ljepljivom trakom pa se više ne može kretati. Sljedeće pitanje je da li se nešto ne kreće a trebalo bi se kretati? U tom slučaju se to pošprica sprayem WD-40 pa se onda to razmrda i počne se kretati. Na taj način (WD-40 i ljepljiva traka) otkloni se puno kvarova. Naravno da su to mjere za kratko vrijeme. No to je dovoljno da se najveći problemi za kratko eliminiraju. Evo dva primjera iz života. Moja golubica će me špotati ali ovo moram spomenuti.

Prije nekih 10 godina zvoni mi telefon na poslu. Ja sam bio na sastanku, pa kad sam vidio da me moja bolja polovica zove, ne javljam se. No ona uporno zvoni. Na kraju se javim i ona mi kaže da je pala sa stepenica i vjerojatno slomila nogu. I što bih ja nego odem da ju spasim. Nađem ju kako leži na podu ispod stepenica i kažem joj: nemoj se nikuda kretati idem po ljepljivu traku i žicu. Vratim se tako iz garaže i imobiliziram joj nogu da se ne može nikuda pomaknuti. To vam je ono s početka priče: da li se nešto kreće a ne bi se smjelo kretati? Dakle, ljepljiva traka donosi rješenje. Tako ju odvezem u bolnicu na hitnu. I da ne duljim priču, doktor, holandski kolega doktora Strižaka me pohvalio što sam tu slomljenu nogu dobro imobilizirao. Zbog toga je ne moraju operirati i ugraditi joj šarafe koji bi držali kost. U tom slučaju bi je nakon 6 mjeseci opet morali operirati da te šarafe izvade. Spasio sam je u stvari, od dvije operacije. Tako to rade inženjeri.

Drugi primjer iz života. Moja golubica mi je za rođendan kupila papuče (Februar 2024). Prije par dana mi se poderala lijeva papuča. Ne znam da li je to bila papuča loše kvalitete uvezena negdje iz Afrike ili ja puno hodam pa sam izlizao đon koji je na kraju popustio. I što bih ja jadan, nego da popravim papuču ljepljivom trakom. To je naravno, popravak koji mora izdržati par dana dok mi golubica ne kupi nove papuče. Pogledajte sliku.

Sad još ukratko o WD-40. Dakle, ako se nešto treba kretati ili okretati, a ne okreće se, onda je najbolje to pošpricati sprayem WD-40. Dogodilo mi se da nož kosilice za travu reže travu ali ta ona se zalijepi za nož i u stvari, uguši mašinu. Onda ja pošpricam sprayem donju stranu mašine i taj nož pa se trava više ne lijepi i problem je riješen. Da ne govorimo o bijelim plastičnim stolicama za vrt. Ako su prljave od stajanja cijele zime u garaži, pošpricam ih sa WD-40 i za čas su čiste. WD-40 je idealan za skidanje naljepnica sa stvari. Sve u svemu, stotine načina da se stvari poprave ili poboljšaju. 

Na kraju priče uvijek ima neki zaključak. No, ovaj put se bojim da moja golubica slučajno ne pročita ovu priču jer mi neće kupiti nove papuče nego će me pustiti da ovako hodam još neko vrijeme. Kaznit će me jer sam napisao ovu priču i pokazao vam slike mojih jadnih poderanih papuča.

By Marijan Jozić

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles