36 C
Petrinja
Saturday, July 13, 2024
spot_img

Shrinkflation

Najprije da vam objasnim taj pojam. U engleskom su to dvije riječi koje su spojene. Riječ shrink znači skupljane (smanjivanje; stezanje), a inflation je u stvari inflacija. U ovom slučaju se radi o smanjenju težine (ili smanjenju paketa). Zadnje vrijeme to pratim pa se ljutim ali od toga baš i nema koristi. Svemu tome je uzrok inflacija. Međutim, proizvođači su se dosjetili jedne stvari pa varaju narod. Oni zbog inflacije ne povisuju cijene nego smanjuju težinu robe, a pakuju je u isto pakovanje.

Prvi put mi je to zapelo za oko kad sam kupio čololadu Toblerone. Vi znate da je takva čokolada u stvari, red malih čokoladnih piramida. Jako je ukusna i čovjek se navikne da je ponekad rado pojede. Međutim, tvornica Toblerone čokolade se  lukavo dosjetila da bi smanjila broj tih piramidica ali da je pakuju u istu ambalažu. Na taj način u stvari,  prodaju manju količinu čokolade ali drže istu cijenu i isto pakovanje. Na tome zarade. Mi, konzumenti, smo u stvari, prevareni. Tvorničari to potajno i podmuklo uvedu i o tome ne pričaju. No ako čovjek obrati samo malo pažnje, uvidjet će da se to skoro svuda događa. Protiv toga se mi obični ljudi ne možemo boriti.

Malo po malo sam se već naviknuo na to sve dok nije došlo proljeće 2024. Eto, što sam stariji imam u proljeće više poteškoća s alergijom na pelud. Kad sam išao u gimnaziju u Glini, nije bilo nikakvih problema. Možda sam bio otporan na taj slavni hrvatski pelud pa nisam imao nikakvu alergiju. Nije to nešto strašno ni sada. Ima dana kad nemam nikakvih problema, a onda dođe par dana da šmrcam i curi mi nos. Da mi se to ne dogodi, popijem u jutro tabletu Cetrizine od 10mg i problem je riješen. Te tablete se mogu kupiti u svakom holandskom supermarketu bez recepta. Nadam se da mi  doktor Strižak, kad pročita ove retke, neće javiti da je to otrov i da odmah prestanem  s tim tabletama. Moja logika je da nisu opasne ako se prodaju u supermarketu odmah pored prezervativa. I tako ja u supermarketu kupim (ne prezervative) nego tablete protiv alergije u pakovanju koje sam poznavao.

Kad dođem kući, otvorim kutiju i vidim da umjesto 10 tableta na tabli ima 7. To je za istu cijenu (5 eura) čak 30% manje tableta. Evo, i farmakolozi su me nasanjkali usred ljeta. 

Eto,  tko zna kakva je situacija s prezervativima koji stoje pored tih tableta na polici u supermarketu. Kupiš kutiju prezervativa s nadom da ih unutra ima desetak (nadaš se veseloj i burnoj noći s kakvom mačkom, a kad otvoriš kutiju, unutra samo jedan). Srećom taj problem će imati omladina, a ne mi stari borci koji smo na Cetrizin tabletama. Da ih barem stave deset od 7 miligrama! Ali, toga se nisu sjetili.

By Marijan Jozić

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles