36 C
Petrinja
Saturday, July 13, 2024
spot_img

Moja priča o defibrilatoru

Defibrilator, ili kako neki zovu AED, je starter za srce (AED= automatic electronic defibrillator ili automated external defibrillator ili po naški automatski elektronski defibrillator).

Taj aparat je konstruiran prije mnogo godina. Što se događa sa srcem kad ga defibrilator starta, e to pitajte doktora Strižaka. On će to najbolje objasniti. Može biti da ga je i ponekad upotrijebio i spasio svog pacijenta. Sve u svemu, AED je jako korisna naprava.

Ali moja priča o defibrilatoru počinje negdje sredinom 90-tih godina. U to doba sam postao projekt manager za modifikacije aviona i jedan od prvih projekata je bio da ugradimo defibrilatore u svaki avion. Moja firma ima dosta veliki odjel gdje rade doktori. Tu je medicina rada a osim toga, tu je i služba koja nas cijepi protiv svakakvih bolesti ako idemo u “opasne” zemlje na službeni put. Inženjeri kao ja su svaki čas dobivali pozive za cijepljenja jer se moglo dogoditi da se avion pokvari negdje daleko pa im hitno treba inženjer. Taj inženjer mora biti spreman da odmah nekud leti i nema vremena za cijepljenje. Dakle, sve treba obaviti na vrijeme. E upravo ta služba mi je pomogla da specificiramo i kupimo defibrilatore koje se treba ugradii u svaki od tih 200 aviona. Taj specificirani AED je imao bateriju koja traje 2 godine, a u njemu je bio i kompjuter koji je znao davati instrukcije osobi koja ga upotrebljava. Sve je sasvim jednostavno. Bila su dva dugmeta. Jedno da aktivira AED. Onda taj AED kaže što da se radi. Kad se elekrode zalijepe na osobu,  AED izmjeri impedanciju i kaže: “ Aktiviraj!” Onda pritisneš drugi gumb i električni signal opali po srcu i starta ga.

Bilo je dosta diskusije gdje da montiramo AED i napokon smo se dogovorili pa sam mislio da sam na konju, ali onda su došli problemi. Po holandskom zakonu, medicinske poslove smije obavljati samo osoba koja je školovana za obavljanje medicinskih radnji. To znači da sam morao organizirati tečaj za svih 8000 stjuardesa koje lete za firmu. To je tečaj traje 2 sata, a mogao sam pozvati 30 stjuardesa u isto vrijeme.  Problem je u tome da svaka od tih stjuardesa mora biti planirana da na dan tečaja ne leti nego da ide u školu. To smo naravno kombinirali s još nekoliko drugih tečajeva pa su bile zabavljene cijeli dan u školi. Dok smo njih trenirali (trajalo je 10 mjeseci), mi smo ugrađivali defibrilatore u avione. Jedan dio flote je već imao defibrilatore ali pošto sve stjuardese nisu bile utrenirane, bila je šansa da nekome stane srce, a one mu po zakonu ne smiju pomoći. U tom slučaju bi one preko razglasa pitale da li je možda doktor u avionu. Ako je, onda doktor preuzima stvar u svoje ruke i spašava nesretnu osobu. 

Nakon godinu dana rada sve je bilo spremno: defibrilatori su ugrađeni, stjuardese su trenirane i procedura da se baterije kontroliraju svakih 18 mjeseci su objavljene. Odredili smo 18 mjeseci umjesto 2 godine da budemo sigurni da će biti dovoljno struje u baterijama ako zatreba AED. Bilo bi strašno da nekom stane srce a da imamo AED u kojem je prazna baterija. To bi tek bilo sranje.

Projekt je završen ali bilo je kritike jer smo zbog sigurnosti putnika i posade morali zabraniti upotrebu AED (defibrilatora) za vrijeme kritične faze leta, a to je polijetanje, slijetanje i jaka turbulencija. Dakle, ako putniku stane srce za vrijeme slijetanja, e onda po propisu posada ne bi smjela da mu pomogne ali su se svi složili da bi u svakom slučaju dali sve od sebe da pomognu nesretniku. Zato, dragi putnici, vodite računa s tim da ne zaustavljate svoje srce za vrijeme polijetanja, slijetanja i turbulencije.

Kad se izračuna koliko je to sve koštalo, čovjeka zaboli glava. Aparati nisu tako skupi. Za kuku na kojoj oni vise u avionu  trebaju dva šarafa. Naljepnica AED je koštala  1 euro. Nešto papirologije i to je sve s tehničke strane. Velika lova je bila u školovanju tih 8000 stjuardesa i u tome što su umjesto da lete, morale ići u školu. Sve zajedno je koštalo skoro pola milijuna eura (ako se uračuna i moja plaća).

Evo, u zadnjih 20 godina nisam čuo da je ikada taj AED uporebljavan za vrijeme leta. Možda je ali zbilja nisam nikad ni čuo ni pročitao da su nekoga reanimirali defibrilatorom. Bilo je nekoliko slučajeva da se rodila beba za vrijeme leta ali to je jedna sasvim druga priča.

By Marijan Jozić

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles