36 C
Petrinja
Saturday, July 13, 2024
spot_img

Obitelj Željka Grčića – Belog u Petrinji: Izgrađena nova kuća otporna i na magnitudu deset po Richteru ili 12 po ljestvici Mercallija

Novinar: Antun Petračić, fotografije: Grad Petrinja i Antun Petračić

U sveopćoj postpotresnoj obnovi ili novogradnji kuća, stanova i zgrada po Petrinji, u svoje novo na svome starom, vraća se i Kanižanac Željko Grčić- Beli. Na kućnom broju 18. Ulice Matije Gupca dovršena je izgradnja nove kuće za mnogobrojnu obitelj iz koje se četvero članova nalazi privremeno u Njemačkoj, a dva su doma, na licu mjesta u novim uvjetima i drugačije od onog teškog vremena kada im je kuća srušena u potresu.

– Došao je kraj čekanju, kuća je gotova, još je treba samo pripojiti na vodovod i struju i opremati unutrašnjost. Kakva razlika od one stare do katastrofe koncem prosinca 2020. i ove sadašnje funkcionalne i veće građevne ljepotice. Zadovoljan sam i presretan, a bio bi još sretniji kada bi se svakom stradalniku od potresa ovako kvalitetno riješilo stanovanje i život – u novome prizemnom dijelu super kuće kaže nam poznati Petrinjac s nadimkom Beli. 

Iznad je vrlo funkcionalno iskorišten prvi kat, a novogradnjom je dobiven i stambeni tavan. Nemjerljiva  je zamjena  onog stanovanja do katastrofalnog potresa prije 3,5 godine s temeljima od cigle stare kuću građene još iz 1919., pa na njima popravljane zidanice oštećene u onoj pamtljivoj ljetnoj pijavici 31. srpnja 1982. prohujale kroz Kanižu i opet nakon Domovinskog rata vraćenog stanovanja na mjestu miniranog doma za okupacije Petrinje. 

–Za ovu sadašnju kuću nemam nikakvih briga jer su joj temelji duboki i jaki, zidovi ojačani, čak je rub krovišta prema susjedu zaštićen protupožarnom ogradom – objašnjava naš sugovornik. 

Čini mu se kao da je u Japanu, ni magnituda od deset po mjerenju Charlesa Francisa Richtera ili 12 po ljestvici Giuseppea Mercallija ne mogu joj nauditi.

Nova kuća sada čeka povratak i nakon svih godina razdvojenosti ponovno okupljanje i spajanje obitelji Grčić. Daleko  u Njemačkoj su supruga Marijana, sin Lovro i kćerke Kristina i Valentina, a svo vrijeme poslije katastrofe, u kamp-kućici i montažnoj baraci u svome dvorištu smješteni su otac Željko i sin Kristijan. Uz njih je ovdje neprekidno 12-godišnji obiteljski mezimac, pas ljubimac od 70 kg, velik, snažan, ali dobroćudan kao malo dijete, guste bijele dlake samojed Rio.

Željko Gričić – Beli je onaj poznati sugrađanin s 21 godina neprekidnog noćno-dnevnog čuvanja gradskog kupališta uz Kupu, a s bezbroj doživljaja i događaja koji ne bi stali ni u poveći roman. Iz Kupe kod Petrinje hrabro je od utapanja spasio deset osoba, a za jedan takav junački poduhvat 2016. proglašen je i nagrađen Ponosom Hrvatske.

Za Domovinskog rata bio je branitelj i osloboditelj u sastavu hrvatske policije, a prije toga radni vijek započeo kao mesar u Gavriloviću.

Drugog dana ovog mjeseca novo sagrađenu zamjensku obiteljsku kuću obitelji Grčić obišlo je i vidjelo brojno političko  i stručno izaslanstvo: potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, gradonačelnica Petrinje i saborska zastupnica Magdalena Komes, sa svojim timovima suradnika.

U središtu Petrinje gosti su obišli gradilišta Gradske vijećnice, Katastra-Državnog arhiva, Galerije Krsto Hegedušić, zgrada po Trgu Franje Tuđmana i u Nazorovoj ulici koje imaju status pojedinačnog zaštićenog kulturnog dobra, kao i organiziranu konstrukciju obnovu višestambene zgrade na Trgu narodnih učitelja…

-Do kraja godine na području Sisačko-moslavačke županije bit će obnovljene sve zgrade javne namjene – u izjavi za medije rekao je ministar Bačić. Prva će, kako se očekuje, za mjesec dana biti otvorena zajednička zgrada arhiva i katastra.

-Kako bi se dovršila obnova svih zgrada javne namjene oštećenih u zagrebačkom i petrinjskom potresu Vlada će  odobriti dodatnih do 500 milijuna eura. Do sada je za obnovu zagrebačkog i petrinjskog područja utrošeno 2,6 milijardi eura iz EU fonda solidarnosti i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a završetak obnove financirat će se iz državnog proračuna-najavio je ministar Bačić.

Iznio je i podatak kako je do sada na području Grada Petrinje obnovljeno 3500 zgrada ili kuća u privatnom vlasništvu, a trenutno je otvoreno 350 gradilišta. 

U razgovoru s novinarima, ministrica Obuljen Koržinek je podsjetila kako je  Ministarstvo kulture i medija sklopilo Sporazum o suradnji s Gradom Petrinjom te na temelju Programa cjelovite obnove kulturno povijesne cjeline Petrinje nakon potresa 2020. odredilo konzervatorski pristup obnovi pojedinačno zaštićenih zgrada i propisalo centralizirani pristup obnovi.

– Središtu Petrinje vratit će se isti stari izgled i duh grada, jer nismo htjeli rušili oštećeno i gradili novo, nego kulturno-povijesno zaštićenu cjelinu obnavljamo sigurno i protupotresno, stavljamo u funkciju stanovanja i poslovanja.

I župan Ivan Celjak istaknuo je kontinuiranu dobru dinamiku obnove u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije, pa se na jesen očekuje dovršetak obnove još 12 objekata javne namjene. Naravno, ovakvu obnovu pozdravlja i petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes.

Kako se dobro uočava  ovih dana po središtu Petrinje, otvorena su nova gradilišta, za njih montirane dodatne visoke dizalice, sada se gradi  „kvartovski“, sinkronizirano, organizirano, ujednačeno…

Takvu novu Petrinju čeka sigurna, stabilna i učvršćena protupotresna  budućnost!

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles