12 C
Petrinja
Sunday, May 19, 2024
spot_img

Arboretum Volčji Potok – cvjetna rapsodija nedaleko Ljubljane

Sunčani, a po temperaturama prije ljetni nego proljetni, dani kakvi su vladali proteklog tjedna naprosto su vukli čovjeka van u prirodu. Stoga je kao naručena došla prigoda da putem lokalne turističke agencije skočimo do susjedne nam Slovenije i posjetimo jednu njihovu kulturnu i prirodnu znamenitost.

Dvadesetak kilometara od Ljubljane nalazi se najveći i najpoznatiji slovenski botanički vrt: Arboretum Volčji Potok koji u posljednje vrijeme privlači velik broj hrvatskih posjetitelja. Na službenoj stranici Arboretuma stoji kako se on smjestio na 85 hektara površine te da u njemu ima 4.800 stabala raznog drveća, 1.200 sorti ruža i preko 2.000.000 tulipana! Otvoren je cijele godine i u njemu se priređuju razna događanja i tematske izložbe, a u njihovom stakleniku je stalna izložba sobnog bilja, bromelija i orhideja kao i kaktusa kojih ima preko 1000.

Park je najpoznatiji po svojim tematskim izložbama cvijeća: ljeti posjetitelje mame prekrasne ruže svih mogućih vrsta i oblika – od divljih i starih sorti do suvremenih hibrida, dok se u proljeće posjetitelji mogu „izgubiti“ među nasadima i poljima narcisa i tulipana. A baš je izložba tulipana za našeg posjeta bila u punom cvatu. Osim impresivnog broja posađenog cvijeća, posebnost ove izložbe je to da su posađene sorte koje cvatu u različito vrijeme pa polja tulipana iz tjedna u tjedan mijenjaju svoj izgled.

Dobra je stvar da ako se čovjek umori od sve siline boja može predah potražiti u drugim sadržajima. U Volčjem se Potoku, između ostalog, nalaze i jezerca po kojima se ljeti vide razne vrste lopoča, zatim manji park uređen u francuskom stilu, kao i veći engleski vrt te livade i brojne uređene staze koje zovu u šetnju i istraživanje. Nemojte se iznenaditi ako tijekom šetnje naletite na “cucke”, vrane, dinosaure pa i medvjeda vatrogasca. Riječ je o figurama impozantne veličine postavljenim na više mjesta u parku.

Osim toga, na brdu unutar Parka nalazi se ruševina srednjovjekovne utvrde čiji je nekadašnji izgled prikazan na grafici u Slavi vojvodine Kranjske (njem.Die Ehre dess Hertzogthums Crain), najznačajnijem djelu Janeza Vajkarda Valvasora (njem. – Johann Weichard Valvasor), čuvenog polihistora i topografa, iz 1689. godine. Od utvrde su, doduše, ostali samo dio temelja i zidova, ali je unutar nje podignut metalni vidikovac s kojeg puca lijep pogled na okolicu. Na platformi je i klupica, pa ako nije gužva tu možete i odahnuti gledajući u daljinu.

Oni koji se umore od šetnje mogu predahnuti i okrijepiti na otvorenoj terasi kavane u podnožju brda, samo važno je znati kako ona ne radi po lošem vremenu. Zgodno je što se u njoj može dobiti i piknik košara pa posjet parku možete iskoristiti za romantični doživljaj piknika na travi, ali košaru je potrebno naručiti unaprijed.

Ako vam se ne šeće, Arboretum možete razgledati i iz električnog vlakića. Karta za njega stoji 3 € . Kad smo već kod cijena, ulaznice koštaju 9,50 € za odrasle, 8,50 € za umirovljenike i đake, 6 € za školarce i 4 € za djecu do 3 godine, a ako želite u šetnju povesti i svog kućnog ljubimca (psa) kartu za njega platit ćete 3 €. Organizirane grupe mogu dobiti popust te smo mi tako prošli 1€ jeftinije.

I za kraj: u slučaju da tijekom posjeta Volčjem Potoku sami dobijete kakvu ideju o uređenju vlastitog vrta ili balkona, pokraj ulaza u Arboretum nalazi se njihov vrtni centar u kojem se možete opskrbiti svim mogućim potrepštinama za uređenje vrta: sadnicama, lukovicama, sjemenjem, sobnim biljem, alatima, dekoracijama…

Tatjana Šaler-Olujić

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles