15 C
Petrinja
Thursday, May 23, 2024
spot_img

U Dvoru održan tradicionalni ‘Đurđevdanski koncert’

Autor: Aleksandar Olujić

Sinoć je u sportskoj dvorani OŠ Dvor održan „Đurđevdanski koncert“, tradicionalna manifestacija u organizaciji Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“, Pododbor Dvor, koja se održava oko blagdana Sv. Đorđa (Sv. Georgija), poznatijeg kao Đurđevdan, koji Srpska pravoslavna crkva proslavlja 6. svibnja (po gregorijanskom kalendaru). Pošto ove godine Đurđevdan pada na Uskrsni ponedjeljak Koncert je održan ovog vikenda.

U Dvoru su se brojnim posjetiteljima, kao i uzvanicima, sinoć svojim programima predstavili domaćini: SKD Prosvjeta Pododbor Dvor sa vlastitom dječjom, srednjom, seniorskom i veteranskom sekcijom, zatim SKD Prosvjeta Pododbor Sisak i Pododbor Moslavina -Garešnica, KUD „Una“ Novi Grad (BiH), pjevačka grupa „Bukovčani“ iz SKD Prosvjeta Pododbor Knin te ženska pjevačka grupa „Ljeb“ u kojoj zajedno nastupaju članice Prosvjete iz Dvora i KUD-a Una.

Osim toga, zapažen su glazbeni nastup imale Elena Mrkobrada sa solo izvedbom te duo majke i kćeri, Nevenke i Anje Zečević, a povrh svega Nikola Miličević izrecitirao je nekoliko svojih pjesama.

Valja naglasiti kako je SKD Prosvjeta Podobor Dvor osnovan 2003. godine te da se isti promaknuo u glavnog organizatora kulturnih manifestacija u Općini Dvor, a novi predsjednik Pododbora, gospodin Gojko Lotina, u svom je obraćanju nazočnima predstavio je plan rada za slijedeće razdoblje, dok je načelnik Općine Dvor, gospodin Nikola Arbutina, najavio kako će u listopadu završiti obnova kino dvorane čime bi Dvor konačno trebao dobiti jedan prikladan prostor za priređivanje kulturnih događanja.

Zamjenica župana SMŽ iz reda srpske nacionalne manjine, gđa. Mirjana Oluić, istakla je kako je Pododbor Dvor već godinama nositelj kulturnog života i glavni organizator kulturnih manifestacija, izrazivši zadovoljstvo što kroz svoj rad sve ovo vrijeme njeguju i čuvaju običaje i kulturu a naročito što su predani radu s djecom i mladima te je pohvalila njihovu suradnju s Općinom Dvor.

Sinoćnji “Đurđevdanski koncert” oduševio je publiku koja je izvođače nagradila dugotrajnim pljeskom.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles