15 C
Petrinja
Thursday, May 23, 2024
spot_img

Sv. Florijan u Petrinji: Sirene i rotirke u vatrogasnom defileu po gradu i u selima

Napisao i snimio: Antun Petračić

Blagdan nebeskog zaštitnika sv. Florijana, ove subote su društva iz Vatrogasne zajednice Petrinje obilježile i vidljivo i zvučno.

Već u 7 sati od Vatrogasnog doma u Vatrogasnoj ulici u tradicionalnu javnu ophodnju 4. svibnja krenula su vozila dobrovoljnih društava i Javne vatrogasne postrojbe, a pet  sati kasnije dovezli se u Hrastovicu, na blagdansko misno slavlje kod župnika svetog Bartola, fra Mate Bašića.

Bučna i dugačka kolona crvenih vozila raznih namjena tijekom nakratko kišovitog jutra, a potom ugodnog proljetnog dana, provezla se ulicama Petrinje, pa  prošla  kroz Prnjavor Čuntićki, Mošćenicu, Malu Goricu, Nebojan, Gore, Budičinu, Taborište i završila u Hrastovici.

U defileu za 2024. vatrogasce su u gradskoj upravi primili na čestitanje i razgovor gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes i njen zamjenik Ivan Prskalo, a oba gradska čelnika nazočila su i slavljeničkoj blagdanskoj misi u privremenom kontejneru, zamjenskoj dvorani, dok se u Hrastovici ne obnovi u potresu oštećena župna crkva sv. Bartola.

Upravitelj ove crkvene zajednice Mate Bašić u propovijedi je vrlo slikovito, poučno i zanimljivo opisao život sveca-mučenika, zaštitnika vatrogastva, simbola čuvanja, stražarenja, budnosti, spremnosti, pomaganja i bdijenja, a u nas uvriježenog promicatelja narodne tradicije, običaja, kulture i katoličke vjere, uvijek i u svakoj (ne)prilici na usluzi svojim dragovoljcima i profesionalnim vatrogascima…

Takvih je više stotina u 11 DVD-a i JVP povezanih u Vatrogasnu zajednicu Grada Petrinje, iz koje su današnji subotnji pohod predvodili predsjednik Ivan Palaić, zapovjednik Zvonimir Ljubičić i tajnica Davorka Palaić.

I sada su, na licu mjesta u Hrastovici, I. i D. Palaić ponovili kako se  za  2024., jednako kao i svih ranijih godina, odriču naknade za obavljanje svojih dužnosti, a planiranih 7000 eura doniraju za nova garažna vrata na domu-spremištu DVD  Hrastovice.

Sada su dva vozila ovog društva bez zaštite na otvornom unutar zidova bez krovišta, ali su u završnici pripreme za konačno prekrivanje ovog ljeta. Novokupljeni građevni limeni pokrov već čeka ispred vatrogasnog doma u središtu Hrastovice, uz pučki dom Stjepana Radića i ispod crkve sv. Bartola.

Razne planove i programe za smještaj opreme, uređaja i vozila imaju i druga DVD s  područja Grada Petrinje, a za njih  skupno i pojedinačno donijeti su programi i planovi na godišnjoj izvještajnoj skupštini, održanoj ovaj tjedan u Taborištu, poznatom prigradskom selu po masovnosti i postignućima vatrogastva. PS Portal svim vatrogascima svoga grada i općenito, čestita dan zaštitnika, a Florijanima sretan imendan!

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles