15 C
Petrinja
Thursday, May 23, 2024
spot_img

Svašta nešto oko politike

Autor: Marjan Gašljević

Ni sam ne mogu vjerovati da ću ovo napisati. Jednostavno, već danima mi nedostaju vijesti, golišave butkice i sisurine Nives, Snježane i te ekipe starih, prokušanih sponzoruša. Kako god okreneš nedostaju. Ubiše me ova silna nagađanja oko nekog lika koji se je nazvao Baby Lasagna koji je, kao, favorit za pobjedu na Eurosongu s onim „tim, dam, dim“. Ma neka je deranu sa srećom i neka pobjedi pa da okončamo tu priču i vratimo Nives, Snježu i društvo na stranice portala.

Ostao je, pored Lasagne i još jedan „tim, dam, dim“ da li će, tko, s kim i kako sastaviti parlamentarnu većinu s kojom bi ovladao Hrvatskom. Oko toga je sve nešto u ritmu Lasagne „dim, dim, dim“.

HDZ je, nedvojbeno, relativni pobjednik izbora sviđalo se to nekom ili ne. To, međutim, nije dovoljno da sastave većinu pa i s vječitim Pupavcem i njegovim manjincima. U principu, kako god okrenuo, Plenković neće moći izbjeći Pupovca koji će mu, makar iz navike i nešto koristi, uvijek biti strana koja za njega diže ruke.

U stvari ti manjinci su mi zanimljive političke cvečke. Oni se, s neospornim pravom, bore za svoja prava. Gdje su tu, međutim moja prava? Moj glas za jedan mandat utopljen je u prosječnih četrdesetak tisuća glasova dok, primjerice, manjincu Jankoviczu teoretski je bio dovoljan jedan glas da bi ostvario mandat. I taj jedan, jebeni, glas može i jest biti prevaga u Saboru? To Ustavni sud, naravno, ne vidi.

Sve u svemu prevagu, uz nešto žetonskog supporta, donijeti će Domovinski Pokret. Njihova agenda, sve kako vrijeme polako istječe, tiho kopni pod Plenkovićevim udarcima. Izgleda da je ostao sporan jedino Pupovac. Njega će, kao, Plenković „isključiti“ iz vlasti ne uračunavajući ga u svoju većinu. Koja prodaja „muda pod bubrege“ za naivne. Ma koliko „rezali žile“ u DP-u Pupovac će uvijek dići ruku za njihovu koaliciju, a nitko niti može, a još manje, smije smanjiti prava srpske manjina. Upravo iz tih razloga, mislim, DP, ma što god ispregovarali s Plenkovićem, pleše svoj posljednji politički ples na hrvatskoj političkoj pozornici koji, vjerojatno, neće trajati nešto dugo. Da je DP ostao stamen pri svojim prvobitnim, osnovnim namjerama s kojima su pokupili mandate i „ušao“ u priču čak i novih izbora siguran sam da bi dobrano „podebljao“ broj svojih mandata. Ovako, vjerujem, čeka ih ista sudbina kao svojevremeno Đapićev HSP.

Lijeva politička opcija u cijeloj ovoj priči je čamac bez vesala, jedara i kormilara. Večer nakon izbora Peđa se je trebao zahvaliti jer nema na hrvatskoj političkoj sceni tko ga nije prejebao. Ovo što je izgurao, izgurao je na staroj slavi. Mogući njegovi koalicijski partneri, posebno Možemo!, pokazali su da je njihova, tzv. „zelena politika“ stvarno zelena što će ih, na koncu, dovesti do marginalne strančice koja je prokockala svoju priliku uvelike zahvaljujući svojoj „zelenosti“ dobrano potkrijepljenoj bezveznim šteketanjem njihove čelnice Benčić  koja je, eto, zadnjih dana jednostavno „nestala“ skupa s Nives, Snježom i ekipom.

MOST koji je svoj politički uzlet započeo gromoglasno odavno je sveden na opciju koja je, zamalo, politička sprdnja. Njih nitko neće ni za žetončiće koliko su pouzdani. Ni ideje, ni politike. Ma koliko nam odvratan bio „čuveni“ žetončić Zekanović on ipak, na koncu, ima svoju karizmu. Je da je fuj ali on je ostao tu na svom tragu slično kao i, ipak nešto manje fuj, Hrebak.

Ostali su samo „ostali“. Tko plati tu smo. „Suvereno“ za sve.

Pobijedio Baby Lasagna ili ne sve ostaje skoro pa isto. Vratiti će se gole butkice i stare sise dobre za nas voajere. Nina će, možda, u rešt, a možda i neće. Nema brige, biti će novih „Nina“ u sustavu hrvatske borbe protiv korupcije. Na koncu za sve je kriv jebeni D’Hondt.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles