15 C
Petrinja
Thursday, May 23, 2024
spot_img

U utorak, 7. svibnja, se u Klovićevim dvorima otvara 9. hrvatski trijenale grafike i samostalna izložba Ines Krasić 

Kabinet grafike HAZU u Galeriji Klovićevi dvori organizira 9. hrvatski trijenale grafike, manifestaciju koja prezentira hrvatsku grafičku umjetničku produkciju i odraze suvremene prakse.

Nacionalna izlagačka platforma, kao poligon za sučeljavanje kreativnih dosega, i u 2024. godini u središnjoj dionici izložbe okuplja priznate umjetnike te mlađe autore koji su mahom oblikovani i stasali unutar naših grafičkih centara – Rijeke, Osijeka, Splita i Zagreba. Pokazujući široki generacijski raspon, tehničku raznolikost i visoku kvalitetu, izložba radovima nastalim u razdoblju od 2020. do 2024. godine predstavlja aktualna stremljenja unutar domaće grafičke umjetničke discipline raznolikim vidovima autentičnih umjetničkih izraza,  promišljanjima unutar medija i protežnosti grafičkih parametara. Izložbena struktura postavlja u dijalog dionike recentne umjetničke grafičke scene i umjetničke refleksije o suvremenim grafičkim praksama pozvanih afirmiranih i žiriranjem odabranih autora. Prikazom heterogenosti današnje grafičke produkcije u rasponu od metjerskog iskaza, preko protežnosti grafičkog medija putem digitalne matrice i osuvremenjivanja eksperimentiranjem unutar discipline pa sve do konceptualnog grafičkog mišljenja i akcija, pruža se uvid u suvremene tendencije grafičkog trenutka.

Posebnu dionicu manifestacije čini samostalna izložba grafičarke Ines Krasić, dobitnice Premije HAZU na 8. hrvatskom trijenalu grafike. Premda formirana na grafičkom usmjerenju i radu u primarnom materijalu s matricom, otkloni od metodologije tradicionalne obrade matrica suvremenim promišljanjima i primjenom alternativnih mogućnosti grafičkog procesa nalaze osnovu i u samom konceptu grafičkog djela Ines Krasić. Materijalna realizacija radova instalacije „Nevermore“, proizašlih iz projekta “Dokolica”, odraz je aktualizacije značenja pojmova i sinonima dokolice i dokoličarenja koje umjetnica promatra kao stanje onkraj rada, ali i kao stanje izazova i odluka s kojim se današnje društvo suočava.

Kustosice izložbe: Ana Petković Basletić, viša kustosica; Ružica Pepelko, muzejska savjetnica, Kabinet grafike HAZU;
Katarina Srdarev Škorić, viša kustosica, Galerija Klovićevi dvori

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles