15 C
Petrinja
Thursday, May 23, 2024
spot_img

Za Baby Lasagnu drukam danas ja!

Autor: Mario Lovreković

Hajde, nisam baš tip od velikih rasprava na FB, niti ljubitelj Eurosonga, ali čitajući reakcije na nastup Marka Purišića (Baby Lasagna) kratko ću reagirati.

Kako to obično biva u jednoj relativno zatucanoj Hrvatskoj, starija populacija se zgraža pjesmom i nastupom. Mlađa populacija daje pozitivne ocijene, dijelom jer im je pjesma ušla u uho, dijelom jer Marko djeluje kao skromna osoba, a dijelom što nas svojim copy/paste pjesmama više ne davi Huljić. Mada, gospodin Huljić je kralj zabavne glazbe još od 1982. i to mu nitko ne može osporiti. Inteligentniji je od svih nas koji svakodnevno crnčimo za sitne novce (pogotovo od kada je kuna prešla u euro). Čovjek zna u kojem vremenu treba napraviti hit za publiku koja gotivi lake note te kojem izvođaču ga dati da ga otpjeva. Osobno, na tomu mu čestitam.

Ali, pustimo sada Huljića, malo sam surfao glede Eurosonga i naučih da je prva pobjednica bila Lys Assia iz Švicarske 1956. godine. Dakle, stvarno stara škola pjevanja i izvedbi. Možda nešto kao nekada naša Ljupka Dimitrovska.

Naravno, vremena se mijenjaju, glazbeni stilovi također, pa s vremenom 2006. godine na Eurosongu pobjednici su Lordi, metalci iz Finske. Zakukuljeni pod maskama, ne znakovito žestoki, više komercijalno prilagođeni, osvajaju prvo mjesto. Dolazi vrijeme za promjene. Traje to vrijeme, ali 2023. dolaze “stari” riječki rockeri Let 3. Osnovani su 1987. godine. Mrle i Prlja su dali ogroman doprinos hrvatskoj rock sceni, pogotovo riječkoj, ali pobijediše na Dori. Ove godine imamo Marka Purišića iz Umaga. Rammstein style doduše, ali cijela priča oko pjesme (koju je navodno sam napisao), pa do video spota za kojega je zaslužna njegova zaručnica, do mladih glazbenika koji rade s njim, do njegove skromnosti (prikazane u javnim medijima) govore da su Istra i Primorje definitivno plodno tlo (kao i uvijek) za dobar rock, sjetimo se Palacha u Rijeci, Uljanika u Puli, nekada najjačih klubova u tom dijelu Hrvatske. Već neko vrijeme imamo GoatHell festival, koji je nažalost stao u vrijeme cijenjenog nam Covida-19, ali ekipa se vraća. Osobno sam u rock/hard rock glazbi od 4. osnovne, a 1993. upoznah death metal i od tada… sam opasno brutalan.

Sad sam kao Petra Sigur, od pet rečenica napravim 68, ali kao stari, “oronuli” metalac, rođen 1978. godine, želim dati podršku Marku kao i irskoj predstavnici Bambie Thug.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles