18 C
Petrinja
Thursday, May 23, 2024
spot_img

Majke protiv oficira – ljubav je bila njihovo oružje

Autorica: Katica Gašljević Tomić

Ove će se godine navršiti 33. obljetnica osnutka „Bedema ljubavi“ – pokreta majki za mir koji je od samih početaka djelovao i na području Siska. Da podsjetimo – bio je to hrvatski mirotvorni pokret kojeg su 1991. godine osnovale majke, želeći spasiti svoje sinove iz agresorske JNA.

Osnivanje „Bedema ljubavi“ dogovoreno je na velikom skupu roditelja u dvorani „Globus“ u Zagrebu 25. kolovoza 1991. koji je organizirala hrvatska katolička aktivistica Ružica Ćavar. Majke su bile suorganizatorice i masovnog prosvjeda pred Komandom JNA u Zagrebu na kojem je svoj povijesni govor održao Vlado Gotovac. Prosvjed je kulminirao organiziranim odlaskom majki u Beograd 29. kolovoza 1991. gdje su članice „Bedema“ tražile puštanje Hrvata i ostalih vojnika koji žele otići iz JNA. Nakon toga, 3.000 žena je prosvjedovalo u Bruxellesu za mir i pomoć Hrvatskoj. U Beogradu su doživjele ponižavanje i vrijeđanje, a u Bruxellesu kulturnije ophođenje, ali i nerazumijevanje. U Bonnu, tada glavnom gradu Njemačke, u katedrali molile su se za mir.

Ljubav prema sinovima i ljubav prema Domovini bile su njihova snaga. Zato je u čast Majčinog dana, u petak 10. svibnja 2024., u organizaciji Kulturno-povijesnog centra SMŽ, otvorena  izložba „Majke protiv oficira“ – Bedem ljubavi 91. Sakupljena je brojna dokumentacija, fotografije i novinski članci o djelovanju ovih hrabrih žena kroz 5 teških godina. O izložbi su govorili prof. Ivica Valent – ravnatelj Centra, autorica Martina Tarbuk, a istu je u ime župana otvorio Domagoj Orlić. Tih se dana sjetio u svom kratkom obraćanju i tadašnji „župnik s prve crte“, a danas biskup sišački mons. Vlado Košić. Građu bez koje se ova izložba ne bi mogla postaviti, Centru su na korištenje ustupile Marica Barišić, Snježana Kurjaković, Štefica Kurtić, Muniba Olah, Vera Protulipac, Renata Valentić te u ime obitelji pok. Vere Jurčević – Katica Gašljević Tomić. 

Osnivačka skupština sisačkog „Bedema ljubavi“ održana je 7. rujna 1991. u dvorani hotela „Panonija“. Prva je predsjednica bila Vera Protulipac, druga Vera Jurčević, treća Nada Crevar, a posljednja Marija Vavro. Nakon završetka misije koja je bila ideja vodilja pokreta i osnutka „Bedema ljubavi“, članice su svoje  djelovanje nastavile humanitarno – pomagale su prognanicima i izbjeglicama, ranjenicima, invalidima te svim ljudima u potrebi. Potaknute  uspomenama,  u petak su se okupljene Bedemašice prisjetile mnogih zajedničkih aktivnosti prekrasnih, vrijednih žena sisačke Posavine i Banovine koje su svaki vikend „naoružane“ kolačima, toplim šalovima, čarapama, vestama, ljubavlju i pažnjom posjećivale  hrvatske branitelje na nekoj od prvih crta, obilazile skromne prognaničke smještaje u Sisku i okolici,  bolnicu i postelje ranjenika i bolesnika, bile na ispraćaju prvog naraštaj mladića u Hrvatsku vojsku i prisezi, na misama i križnim putevima, sprovodima, prosvjedima protiv UNPROFOR-a, izložbama, večerima poezije…

Teško je danas, kad se otvori čudesna kutija sjećanja, nabrojiti što su Bedemašice sve radile, s kim su surađivale i gdje su sve bile. Kako je govorila jedna od predsjednica gđa Nada Crevar: „Treba zapisivati, treba pričati, puno smo radile, mnogo je energije potrošeno…Pa nije sve ni tako loše ispalo, zar ne?“ Zato pogledajte izložbu i vidjet ćete da i nije. Naprotiv, ispalo je sjajno u tom teškom ratnom vremenu, na ponos svih.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles