15 C
Petrinja
Thursday, May 23, 2024
spot_img

Obilježavanje Međunarodnog dana kretanja

Ove su subote povodom Međunarodnog dana kretanja petrinjske udruge organizirale šetnju za osobe starije životne dobi.

Okupili smo se ispred Gradske Munjare Petrinja gdje smo pogledali izložbu našeg akademskog umjetnika Davora Žilića. Nakon toga smo krenuli u laganu šetnju uz obalu Petrinjčice.

Sporo smo hodali i uz razgovor stigli do multifunkcionalnog igrališta gdje smo imali lijep doček. Stol je bio prepun ukusne hrane i voćnog čaja. 

Šetnja je neophodna ako želimo biti zdravi i kvalitetno živjeti. Znanstveno je dokazano da redovita tjelesna aktivnost sprječava niz kroničnih bolesti koje su glavni uzrok obolijevanja, invaliditeta i smrtnosti u našoj populaciji. Možda je manje poznato da je idealna tjelesna aktivnost za ljudski organizam upravo hodanje. Preporuka je hodati barem tri puta tjedno po 30 minuta. Idealno bi bilo da je to svakodnevno. 

U cilju uključivanja starijih osoba u život zajednice i poticanja zdravog načina življenja, Palma Miličević i Manda Šalić su najavile redovite organizirane šetnje za seniore u organizaciji udruge GRAK. Svake srijede u 9.00 sati će biti okupljanje ispred Munjare i šetnja do centra Natura SMŽ. Odmah su se među prisutnim šetačima prijavila dva buduća volontera, vodiča šetnje! Udruga GRAK poziva i druge osobe koje žele volontirati da ih se jave i postanu vodiči organiziranih šetnji. Prijaviti se možete na 091 622 4450.

Tijekom šetnje i kasnijeg druženja smo u razgovoru sa sudionicima radili na procjeni njihovih potreba vezanih za zdravlje i druženje.

Prije laganog doručka imali smo vježbe razgibavanja uz stručno vodstvo Jasminke Bušić iz udruge BRAVO – udruga za zaštitu zdravlja, prevenciju bolesti i tjelesnu aktivnost. Jasminka Bušić je prisutnima prenijela savjete i pokazne vježbe kako ispravno vježbati.

Na kraju smo svi zajedno zaplesali uz Rim Tim Tagi Dim i dali podršku našem predstavniku na Eurosongu 🙂

Link na naš ples: https://www.facebook.com/grakni.HR/videos/819885613389486/

Nakon vježbica su oni željni malo dužeg hodanja nastavili šetnju do centra Natura SMŽ gdje im je Igor Žilić govorio o ljepoti prirode koja nas okružuje.

Ova je aktivnost dio projekta Pravo na aktivan život koji provodi udruga GRAK.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije u okviru Programa Impact4Values. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Foto: izvor GRAK
Foto: izvor GRAK
Foto: izvor GRAK
Foto: izvor GRAK
Foto: izvor GRAK

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles