15 C
Petrinja
Thursday, May 23, 2024
spot_img

Etapni ultramarton Savudrija – Petrinja 2024. u sjećanje na hrvatske branitelje: Šubićeva akcija pod pokroviteljstvom predsjednika Milanovića!

Nakon što je pokroviteljstvo za svoju novu akciju već ranije dobio od Ministarstva obrane RH i Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s ministrima Ivanom Anušićem i Tomislavom Medvedom, te od HOO-a i Zlatka Mateše, petrinjskog ultramaratonca Branka Šubića je danas (utorak, 14. svibnja) primio predsjednik RH Zoran Milanović. Riječ je o etapnom ultramaratonu Savudrija – Petrinja 2024., ukupno četvrtom u sklopu projekta “Branko Šubić za branitelje”, a koji se već tradicionalno održava povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, te Dana oslobođenja grada Petrinje i Dana hrvatskih branitelja grada Petrinje.

Šubić je predsjednika Milanovića upoznao s tijekom priprema za ovogodišnji domoljubno-sportski projekt koji će se održati od 31. srpnja do 6. kolovoza, uz dodatak nulte etape u kojoj će 30. srpnja u popodnevnim satima trčati od Savudrije do Umaga. Ukupno će prijeći preko 300 km, što nije najdulji ultramaraton koji je odradio jer je 2021. godine u ukupno 11 dana savladao 520 km od Dubrovnika do Knina, te potom od Gline do Petrinje u kojoj završavaju sve njegove akcije.

– Ovogodišnja trasa nije najdulja, ali će biti najzahtjevnija zbog velikih visinskih razlika. Npr. u drugoj etapi od Buzeta do Matulja ću imati ukupno 1.022 m uspona i 910 m spusta jer idem preko Učke, dok u trećoj etapi od Matulja do Fužina ima 1.153 m uspona. Ako se uzme u obzir da je to najvruće doba godine, te da je mene sustigla 61. godina života, zadatak neće bit nimalo lagan. Ali kada se nešto radi u spomen na hrvatske branitelje, onda ništa nije teško – istaknuo je Šubić.

Predsjednik Milanović je istaknuo kako pokroviteljstvo nad ovakvom domoljubnom i sportskom akcijom kojom se prisjećamo presudnih trenutaka Domovinskog rata, kao i žrtve iznimnih i hrabrih ljudi za očuvanje hrvatske slobode, nikada nije i ne smije biti upitna. U sklopu svoje akcije Šubić obilazi spomenike poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima na njegovoj trasi, te svaki put zapali svijeću i pokloni se žrtvama rata.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku je sudjelovao posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Fotografije: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles