35 C
Petrinja
Saturday, July 13, 2024
spot_img

Lipanjsko Antunovo u Hrvatskom Čuntiću – Od tambure za pjesmu i folklor do koncerta tamburaškog kvarteta

Novinar: Antun Petračić

Uz trodnevnu duhovnu pripravu i dvije svete mise slavljene 13. lipnja, ali i od sviranja tamburaša za  pjesmu i folklorni ples, do koncerta magistara tambura s obrađenom klasičnom glazbom – počela je i završila ovogodišnja proslava ljetnog Antunova župe Hrvatskog Čuntića, s područja Grada Petrinje.

Na tradicionalnim, sada već 19. godišnjim Antunovskim susretima folklora i tradicije, održanim uoči blagdana župe sv. Antuna Padovanskog, tamburali su gosti KUD-a Široka Kula iz istoimenog sela kod Gospića, a na sam dan svetog Antuna Padovanskog, nebeskog zaštitnika župljana iz pet sela usred Banovine, jednosatni koncert održao je Zagrebački tamburaški kvartet.

Program komorne glazbe s vrhunskim izvoditeljima u poslije potresa obnovljenoj crkvu sv. Antuna na vrhu brda Hrvatskog Čuntića kao sastavnica za 2024. godinu lipanjskog jubilarnog 10. Zrin festivala organiziran je u večernjem smiraju spomen dana toga sveca cijeloga svijeta, a zavjetno slavljenog i štovanog u ovom kraju od daleke prošlosti.

U kvartetu su četiri mlada hrvatska glazbenika, magistri muzike upravo na tamburi, a višestruko nagrađivani kao solisti ili članovi raznih komornih sastava i orkestara na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Marko Blašković na bisernici, Martin Durbek na A-braču, Franjo Pećarić na E-braču i Ivan Koprić na čelu sada su izvodili  skladbe Brune Vlaheka, Milka Kelemena, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Miroslava Miletića, Borisa Papandopula, Tomislava Uhlika i Tihomira Ranogajeca.

Večernji koncert na Antunovo u Hrvatskom Čuntiću organizirala je Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae iz projekta rasprostanjenog u četiri županije, a otvorenog-započetog u Zrinu, u kraju gdje se rodio slavni junak Nikola Šubić Zrinski i gdje su Zrinski stolovali puna dva stoljeća. Festivalska događanja uglazbljuju tragove Zrinskih, od Čakovca, Ozlja i Dubovca do Broda na Kupi. Festival je pokrenut s ciljem prezentacije predivnih lokaliteta nekadašnjih utvrda, burgova i posjeda Zrinskih, kao i osvještavanja o mogućnostima koje bogata kulturna baština i gotovo netaknuta priroda ovih krajeva pružaju općem razvoju, osobito Hrvatskog Pounja i Banovine koji su značajno stradali u potresu 2020.

U Sisačko moslavačkoj županiji već u nedjelju 16. lipnja slijedi koncert gitarističkog Tria evocacion u Župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog u Gornjem Viduševcu. Također, u Velikom kaptolu Sisačke biskupije u Sisku u srijedu, 19. lipnja prof. dr. sc. Hrvoje Kekez, dr. sc. Branimir Brgles i dr. sc. Krešimir Regan predstavit će znanstvenu publikaciju interdisciplinarnog projekta Hrvatske zaklade za znanost Topografija srednjovjekovne Zagrebačke županije (14.-16. stoljeće).

Zrin festival 2024. održava se pod pokroviteljstvom i uz pomoć Ministarstva kulture i medija RH te uz pomoć Sisačke biskupije, Sisačko-moslavačke i Primorsko-goranske županije, gradova Hrvatske Kostajnice, Čakovca, Ozlja i Petrinje te općine Dvor, zahvaljujući kojima je ulaz na sva festivalska događanja slobodan.

Nakon Zrin festivala, festivalska sezona Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae nastavlja se Festivalom drvenih kapela Sancta Barbara koji će se od 30. lipnja do 7. srpnja održati u Velikoj Mlaki, Brestu Pokupskom, Buševcu, Lijevim Štefankima, Velikoj Gorici, Donjoj Lomnici i Jakuševcu/Zagreb.

Na sva ova preostala-predstojeća kulturna događanja pozvala je, uz zahvalu izvoditeljima koncerta u crkvi sv. Antuna Padovanskog, ravnateljica festivala Valentina Badanjak Pintarić.

Na kraju dana slavljena sveca zaštitnika 13. lipnja, ovom koncertu nazočili su i zamjenik gradonačelnice Petrinje Ivan Prskalo, te iako upravo operiran, domaći župnik pater Petar Žagar.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles