35 C
Petrinja
Saturday, July 13, 2024
spot_img

Održana XI. večer jezika i kulture Čeha, Slovaka i Ukrajinaca ‘Blago predaka u našim srcima’ u Lipovljanima

Prošlog petka, 14. lipnja 2024., je u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima održana XI. večer jezika i kulture Čeha, Slovaka i Ukrajinaca „Blago predaka u našim srcima“.

OŠ Josipa Kozarca već tradicionalno, ove godine po 11. puta, pred kraj školske godine priređuje program posvećen nacionalnim manjinama. Program su uz pomoć svojih učiteljica priredili učenici koji pohađaju nastavu po Modelu C prema kojemu imaju dodatnu nastavu namijenjenu učenju, odnosno njegovanju jezika i kulture nacionalnih manjina, što u ovom slučaju znači češke, slovačke i ukrajinske manjine. Nastavu po Modelu C u OŠ Josipa Kozarca ove školske godine pohađa 56 učenika.

Uz roditelje i djecu te predstavnike češke, slovačke i ukrajinske nacionalne manjine, Večeri su kao gosti nazočili Mirjana Oluić zamjenica župana SMŽ iz redova srpske nacionalne manjine, Vladimir Bilek saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu i Nikola Horvat načelnik općine Lipovljani. 

Pozdravljajući okupljene, ravnateljica OŠ Josipa Kozarca Mirjana Faltis je naglasila važnost i tradiciju održavanja ovih večeri.

Gđa. Oluić je naglasila predanost SMŽ, koja je ujedno i osnivač OŠ Josipa Kozarca, brizi za stvaranje optimalnih preduvjeta za obrazovanje djece kao i njihovoj sigurnosti te je pohvalila tradicionalne Večeri kao manifestaciju kojom se čuvaju od zaborava jezik i pismo, ali i običaji baka i djedova.

G. Bilek je također pohvalio tradiciju održavanja ove manifestacije istaknuvši njenu važnost za očuvanje kulture i jezika nacionalnih manjina, dok je g. Horvat naglasio kako su Lipovljani poznati po svojim brojnim nacionalnim manjinama koje stoljećima na ovom prostoru žive zajedno s hrvatskim narodom u međusobnom uvažavanju i poštovanju.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles