36 C
Petrinja
Saturday, July 13, 2024
spot_img

Bošnjaci iz Petrinje ustalili tradiciju: Održana 18. večer folklora i sevdaha!

Novinar: Antun Petračić

Vijeće bosanske nacionalne manjine Grada Petrinje ustalilo je godišnju ljetnu kulturnu priredbu vezanu uz svoj veliki vjerski blagdan Kurban Bajram. U sportskoj dvorani OŠ Mate Lovraka, s gledateljima na popunjenoj tribini, a izvoditeljima masovno na parketu, održana je 18. po redu Bošnjačka večer folklora i sevdaha.

-Ova priredba je prekrasna tradicija i simbol očuvanja vrijednosti kulture, a prije svega predstavlja simbol zajedništva – u ime pokrovitelja Grada Petrinje na otvorenju je kazala Adrijana Nenadić, zamjenica predsjednika Gradskog vijeća.

Goste i gledatelje pozdravio je Hajrudin Kulašić, dugogodišnji predsjednik VBNM Petrinje i naveo stalnu uspješnu suradnju Bošnjaka našeg Grada s domaćom vlasti i svima drugima.

Nama je pak dodao kako su poslije potresa za rad Vijeća i nadalje primorani koristiti kontejner, sada postavljen usred naselja  Mošćenice, a preseljen s rasformiranog kontejnerskog naselja u Poslovnoj zoni Mošćenice.

-Sudjelujemo u obilježavanju svih gradskih obljetnica, važnih datuma i jubileja RH, a jednako tako slavimo i događaje iz BiH. Tamo odlazimo redovno godišnje, a bili smo i opet ćemo, uz goste-prijatelje, u Memorijalni centar Srebrenica- Potočari. Sada s nestrpljenjem čekamo dovršetak obnove zgrade Pučkog otvorenog učilišta-Hrvatskog doma u kojem planiramo velikom priredbom proslaviti 25. studeni, Dan državnosti BiH. A ovakve neprekidne i ustaljene večeri folklora i sevdaha, u našoj organizaciji, a uz pokroviteljstvo Grada Petrinje, pokazuju kako njegujemo bošnjačku tradiciju i nastojimo sa svima našim sugrađanima uživati u plesu, pjesmi i sevdahu – rekao je Hajrudin Kulašić. Takav raspjevano-plesački  specifični program i sada su izvodili redoviti sudionici proteklih sličnih večeri, članovi BKUD Nur iz Siska, HKUD Mošćenica i vrsni solisti, student – virtuoz na harmonici, od rođenja slijepi mladić Pavao Anić, a prvi puta raspjevani gost Mato Šolaja. Za svoj sevdah-nastup poznatih napjeva osobno se predstavio kao „katolik po vjeri, Hrvat po nacionalnosti, rođenjem Bosanac, državljanin Slovenije, živi povremeno u SAD, a ima kuću u Češkom Selu (Petrinji).

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles