36 C
Petrinja
Saturday, July 13, 2024
spot_img

Uspješno održani Europski dani arheologije 2024 u Hrvatskoj

Od 14. do. 16. lipnja 2024. godine u Hrvatskoj su održani EUROPSKI DANI ARHEOLOGIJE za koje su programski sadržaj pripremile 23 institucije. Održano je 65 događanja koje je posjetilo je 4983 zaljubljenika u arheologiju.

Uz vodstva kroz brojne izložbe i arheološke lokalitete, predavanja, radionice i društvene igre za djecu i odrasle, konferencija, okrugli stol i panel, ove godine uz gladijatorske igre i pohod legije u Zadru posjetitelji su imali priliku vidjeti cara i caricu, dok su u općini Kaptol, na Halštatskim danima, mogli okusiti jela željeznog doba.

Suorganizatori Europskih dana arheologije 2024 godine:
Arheološki muzej Istre
Arheološki muzej Narona
Arheološki muzej u Zagrebu uz Arheološki park Andautonija
Arheološki muzej Zadar
Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Gradski muzej Križevci
Gradski muzej Senj
Gradski muzej Sisak
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Institut za arheologiju
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju
Muzeji Muzeji Hrvatskog zagorja – Dvor Veliki Tabor i Muzej krapinskih neandertalaca
Muzej grada Zagreba
Muzej vučedolske kulture
Muzeji grada Karlovca
TZ Zlatni Papuk i Općina Kaptol
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja
Muzej grada Šibenika
Muzej grada Iloka
Zavičajni muzej Daruvar

Europski dani arheologije, odnosno European Archaeology Days (EAD), kontinuirano se organiziraju u Francuskoj od 2010. godine, a od 2019. manifestacija se širi i na druge europske zemlje. Glavni organizatori Europskih dana arheologije su Ministarstvo kulture Republike Francuske (Ministère de la culture) i Inrap (Institut national de recherches archéologiques préventives) uz niz partnerskih institucija diljem cijele Europe s ciljem približavanja arheologije široj javnosti. Organizatori ovom manifestacijom pozivaju javnost da zajedno urone u prošlost i istraže materijalne tragove koje je čovjek ostavljao za sobom od pretpovijesnog razdoblja sve do danas. Tijekom tri dana trajanja manifestacije, tridesetak europskih zemalja nudi oko dvije tisuće događanja diljem čitave Europe među kojima su razgledi arheoloških lokaliteta, edukativni i zabavni program, susreti s arheolozima, izložbe, projekcije i slične aktivnosti.

Unutar brige o europskoj kulturnoj baštini važnu ulogu igra zaštita, očuvanje i prezentacija arheološke baštine. U vremenu obilježenom krizama u javnom zdravstvu, kulturi i gospodarstvu, arheološki pristup i dugoročna perspektiva izvor su otvorenosti, tolerancije i međusobnog razumijevanja, odnosno zajedničko dobro koje treba dijeliti. Upravo iz tog razloga, manifestacija na europskoj razini posvećena arheologiji doprinosi razvoju koncepta arheološke baštine, a istovremeno promiče individualnu kulturnu i povijesnu raznolikost. 

Glavni koordinator Europskih dana arheologije u Hrvatskoj već je tradicionalno Arheološki muzej u Zagrebu koji svake godine oko sebe okuplja i povezuje muzeje, sveučilišta, arheološke lokalitete i ostale institucije koje se u svom krugu djelatnosti bave arheologijom.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles