35 C
Petrinja
Saturday, July 13, 2024
spot_img

Ovaj tjedan u petrinjskoj Kaniži: Ana i Ferdo Križanić u 92. godini proslavili 70. obljetnicu braka!

Novinar: Antun Petračić   

Fotografije: obitelji Križanić-Crnković, A. Petračić

Od subote 19. lipnja 1954. do srijede  19. lipnja 2024. prošlo je točno 70 godina. A toliko vremena u skladnom braku proveli su supružnici Ana (r. Marinšek) i Ferdinand ( Ferdo) Križanić.

Civilnim brakom ( a kasnije i crkvenim) sklopljenim u Petrinji usred davnog lipnja,  ovaj su tjedan  upravo dosegnuli  tzv. platinasti  jubilej, a sedam desetljeća od vjenčanja i  zajedničkog života proslavili u krugu svojih potomaka, u petrinjskoj Kaniži, Ul. Martije Gupca br. 83.

– Petrinja je dugovječan grad učitelja i znane kulture, a s takvim značajkama vezan je i cijeli naš radni vijek. Bili smo učenici Učiteljske škole, potom odmah u prvoj generaciji studenata završili Pedagošku akademiju, a svo vrijeme radili u prosvjeti, tako dočekali i mirovinu. Ja sam još niz naraštaja osnovaca  naučio svirati  tamburicu,  bio također dugogodišnji član HPD Slavulj, a po rođenju pravi Petrinjac, rodom iz Majdanaca, a nastanjen u Kaniži – doznajemo od jubilarnog slavljenika-mladenca. 

Supruga mu Ana školovanjem i udajom postala je Petrinjka.

-Rodom sam iz Kutine, a za učiteljicu maturirala u Petrinji. Bila sam u onom nekadašnjem djevojačkom internatu u Dugoj ulici, a iz toga đačkog doba traje naša zajednička ljubav, najprije ona vršnjačka, pa bračna učiteljska, roditeljska, a sada s unucima i praunucima. Po ondašnjem načinu dobivanja učiteljskog posla dekretom države, moj je bio u Strmici, selu Kninske zagore, a Ferdin u Labinu u Istri, ali smo se na toj daljini stalno dopisivali poštom, razmjenjivali i tri pisma tjedno. Tako  su  prošle tri godine, a onda vraćeni  u Petrinju, ali s učiteljevanjem najprije po selima, u Mađarima, Glinskoj Poljani, Gori, Mošćenici i konačno u gradskoj OŠ Ivan Rukavina Siđo – njihov radni vijek ukratko nam je opisala slavljenica Ana.

Ovi Križanići su vršnjaci po godinama, Ferdo je 25. svibnja već napunio 92. godinu, Ana će jednaki rođendan imati 5. listopada, a s iskustvom toliko zajedničkog  vremena slažu se s  istim receptom dugovječnog braka: obostrana ljubav, vjerovanje jedan u drugoga, uzajamno poštovanje, sloga, optimizam, skrb  za obitelj, staloženost…

Ove odlike prenose i na svoje potomke, a već su dosegnuli  i četvero  praunuka. Od kćerke Biserke, udane za Željka Crnkovića,  unučad su  Iva i Vatroslav, a oni imaju Hanu i Tomu, te Krstu i Jakšu, dok  sin Željko s Višnjicom sinove Ivana i Juricu.

Premnogo slične djece tijekom dugog učiteljskog poziva u raznim mjestima (na)učili su ovotjedni rekorderi bračnog staža  u Petrinji. Od svih njih čestitke za 70 godina bračne  vjernosti u 92. godini života. ( Op. I gore potpisani novinar rođačkom lozom vezan je uz  Križaniće podrijetlom iz Majdanaca. Moj djed Mijo i Ferdin djed  Đuro bili su rođena braća, s još bratom Ivanom, pa od svih mojih Petračića iz Duge ulice i ostalih naših potomaka- „mladencima“ svako dobro, a najviše zdravlja! Živjeli još dugo i uz svoje najbliže jednako sretno!

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles