35 C
Petrinja
Saturday, July 13, 2024
spot_img

22. lipanj

Kada se spomene 22. lipanj odmah se pomisli na Sisak, jer je ovaj dan neraskidivo vezan uz povijest našeg grada. Danas Hrvatska obilježava Dan antifašističke borbe kao spomen na osnivanje Prvog partizanskog odreda u šumi Brezovici, u slavu ljudi koji su imali hrabrosti te davne 1941. ustati protiv nacističke Njemačke i reći glasno NE jednoj supersili toga vremena kojoj se predala gotovo čitava Europa. Odredom je zapovijedao Vlado Janić Capo, a jedan od njegovih pripadnika bio je Janko Bobetko, čovjek koji je pisao Hrvatsku povijest i ima nemjerljive zasluge za stvaranje neovisne Republike Hrvatske.

Nekoliko stoljeća ranije, na isti ovaj dan 1593. godine, zbio se događaj koji je zlatnim slovima upisan u povijest naše zemlje: pod zidinama Starog grada Siska zaustavljena je i poražena turska vojska, ondašnja svjetska vojna velesila. I tada je šačica odvažnih stajala na braniku Hrvatske, odlučnih u svojoj namjeri da obrane svoj dom od premoćnog neprijatelja.

Skoro na isti dan, 23. lipnja 1991., postrojavanjem na ORA-i u Sisku osnovana je prva dragovoljačka postrojba Hrvatske vojske, 57. samostalni bataljun pod zapovjedništvom Ante Bobetka, koji će poslije spajanjem s 120. brigadom, MPOAD-om i vojnom policijom Sisak postati 57. brigada HV „Marijan Celjak“ Sisak, dobivši ime po poginulom dozapovjedniku SAMB-a Marijanu Celjaku. Treba li uopće nekoga podsjećati na hrabrost pripadnika postrojbe koji su sve vrijeme, od početka do kraja Domovinskog rata, proveli na prvoj liniji bojišnice.

Hrabrost i odlučnost branitelja da se brani domovina i sloboda naroda, toliko izražena u sva tri događaja, je ono čime se ponosimo. Danas političari drže govore i polažu vijence. Mi ne držimo govore, a vijence smo polagali i polagati ćemo u našim srcima.

U spomen svima koji su znali da sloboda nema cijenu!

Aleksandar Olujić

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles