36 C
Petrinja
Saturday, July 13, 2024
spot_img

Hrvatska vatrogasna zajednica upozorava na veliku opasnost od nastanka požara

REPUBLIKA HRVATSKA

HRVATSKA VATROGASNA ZAJEDNICA

Zagreb, 21. lipnja 2024.

Velika opasnost od nastanka požara

Prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda, kroz Hrvatsku prolazi vrhunac toplinskog vala. Zbog vremenskih prilika i velike količine suhog raslinja, opasnost od izbijanja požara otvorenog prostora velika je za Dalmaciju, a vrlo velika u području Neretve, Mljeta i Lastova.

Kako bismo smanjili broj požara, podsjećamo na odgovorno ponašanje:

1. Održavajte okućnice čistima jer time smanjujete mogućnost proširenja požara na okolne objekte.

2. Ukoliko koristite roštilje u sklopu domaćinstava, ne činite to za vjetrovita vremena te obavezno ugasite žar nakon njegova korištenja.

3. Požar se brzo širi u kamp prikolicama i čamcima, stoga ih odmah napustite ukoliko ne možete požar ugasiti na siguran način u njegovoj početnoj fazi.

4. Ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost, kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali.

5. Ne koristite dronove za snimanje požara, jer time ugrožavate sigurnost protupožarnh zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji.

6. Ne bacajte opuške, staklo i ne palite vatru na otvorenom prostoru.

Također, treba voditi računa da se u automobilima ne ostavljaju djeca kao ni kućni ljubimci jer u ovakvim uvjetima jako brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa, a u konačnici i smrti.

U slučaju da primijetite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112, navedite što se dogodilo i jesu li ljudi u opasnosti te navedite točnu adresu gdje ste primijetili požar.

Svojim odgovornim ponašanjem svi doprinosimo sigurnosti.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles