36 C
Petrinja
Saturday, July 13, 2024
spot_img

Priopćenje udruga i klubova hrvatskih braniteljica i branitelja Grada Petrinje iz Domovinskog rata: Srpski kulturni centar ne graditi na Trgu hrvatskih branitelja, mjestu ponosa i slave, nego tamo  gdje je srpsko stanovništvo u većini!

Novinar: Antun Petračić 

Predsjednici udruga i klubova braniteljica i branitelja proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje na zajedničkom sastanku potpisalo je i na osam adresa dostavilo svoje „Priopćenje o protivljenju izgradnje Srpskog kulturnog centra ni manje ni više nego na Trgu hrvatskih branitelja našeg ispaćenog grada Petrinje“.

Neslaganje s namjerom takve izgradnje u središtu Petrinje izrazili  su HVIDR-a (predsjednik Antun Pintar), URV-VDR (Zlatko Iskrić), UDVDR, podružnica SMŽ, klub Nova Drenčina (Milan Kaurić), Veterani 2.GB Grom i Koordinacija udruga SMŽ (Nenad Bužanić). UDVDR, podružnica SMŽ, ogranak Petrinja (Darko Dumbović), UDVDR, podružnica SMŽ, klub Mošćenica (Zoran Lovreković) i Hrvatski domobran Petrinja (Mirko Putrić).

Sastanak ovih čelnika održan je u prostorijama Udruge ratnih veterana –veterana Domovinskog rata u Mažuranićevoj ulici, a svatko od njih sudjelovao u raspravi i zauzeli jedinstveno stajalište o neslaganju s namjeravanom  lokacijom na Trgu hrvatskih branitelja.

Rečeno je također kako je ovo već 58 dan od onog prvog sastanka 29. travnja ove godine s gradonačelnicom Magdalenom Komes na kojem je dogovoreno njeno organiziranje zajedničkog sastanka-razgovora s predstavnicima Srpskog narodnog vijeća, a još do sada nije održan.

Zajedničko mišljenje-neslaganje s namjerom gradnje Doma SNV na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji namijenjeno je Vladi RH, premijeru Andreju Plenkoviću, Hrvatskom saboru, predsjedniku Gordanu Jandrokoviću, Ministarstvu hrvatskih branitelja, potpredsjedniku Vlade, ministru Tomi Medvedu, Sisačko moslavačkoj županiji, županu Ivanu Celjaku, Gradu Petrinja,  gradonačelnici Magdaleni Komes i medijima.

Priopćenje udruga i klubova hrvatskih branitelja i braniteljica iz Domovinskog rata Grada Petrinje i okolnih mjesta o protivljenju izgradnje Srpskog kulturnog centra ni manje ni više nego na Trgu hrvatskih branitelja našeg ispaćenog grada Petrinje.

Trg hrvatskih branitelja Grada Petrinje, mjesto je ponosa i slave:

Ponosa, što je na tom mjestu 25.8.1991. godine, naš prvi predsjednik, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske, uz hrvatske branitelje i braniteljice, utemeljitelj moderne Republike Hrvatsku, dr. Franjo Tuđman, prvi puta posjetio grad Petrinju.

Iako životno ugrožen s našim hrabrim braniteljima i žiteljima grada Petrinje i okolnih mjesta, popio je kavu, ohrabrio sve prisutne i ne samo to, i one vitezove na prvim linijama obrane u selu Pecki, Gradu Hrvatska Kostajnica, te Policijskoj postaji Petrinja. Nakon toga posjeta, srbočetnici su pokazali svu kulturu ratovanja, odsijecajući dijelove tijela onima koji su se rukovali s predsjednikom, mučenjem i odvođenjem drugih u zloglasnu vojarnu „Vasilj Gačeša“. 

Slave, što smo uz našu legendarnu 2.gardijsku brigadu „Grom“ i specijalnu policiju oslobodili svoj grad i dio okolnih mjesta, te sve naše pobjede i sjećanja na obrambeni i pravedni Domovinski rat proslavljali baš tu gdje je neko iz inata, bez imalo osjećaja, odlučio da na Trgu hrvatske branitelja bude i Srpski kulturni centar. Ruku oprosta smo pružili, ali onu zaborava nikada, jer nas na to obvezuje 598 civilnih i vojnih žrtava, te onih 70-ak mučenika koji se vode kao nestali, a ti isti nas gledaju s nebeskih prostora i ne vjeruju da je to moguće što se dešava u toj izgradnji.

Ovom prilikom zahvalit ćemo se našim hrvatskim braniteljima srpske nacionalnosti koji su s nama dijelili i dobro i zlo cijelo vrijeme Domovinskog rata i koji su u ono vrijeme, ali i danas, trpjeli uvrede od ovih koji danas žele sagraditi navedeni centar.

Ovo je tek početak našeg mirnodopskog rata kojeg ćemo voditi pomoću svih postojećih zakona i metoda koje nam omogućuje država koju su stvorili hrvatski branitelji i braniteljice na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, da se više nikada i nitko ne igra našim osjećajima jer smo ranjiva skupina koja nestaje preranom smrću uzrokovane proteklim ratom.

Zaključno, ne protivimo se  izgradnji navedenog centra, ali nikako na mjestu gdje je sada predviđeno, tj. na Trgu hrvatskih branitelja.

Predlažemo u duhu suživota, da se isti izgradi na mjestu gdje je srpsko stanovništvo u većini.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles