36 C
Petrinja
Saturday, July 13, 2024
spot_img

U Taborištu proslavljeno Petrovo i Pavlovo: Kapela Blažene Djevice Marije od Sedam žalosti s novim zavjetnim kipom

Novinar: Antun Petračić

U prvom od Petrinje prigradskom mjestu Taborištu, ove subote Danom toga sela slavio se blagdan nebeskih zaštitnika, prvih apostola, mučenika sv. Petra i sv. Pavla. 

Već po tradiciji svečanosti su počele popodnevnom misom u  kapeli Blažene Djevice  Marije od Sedam žalosti, a  prvi puta molilo  se uz novopostavljeni čudotvorni zavjetni kip sv. Petra, doniran čak iz Španjolske,  svetu  misu je predvodio policijski kapelan Policijske uprave SMŽ don Ivo Borić, a propovijedao upravitelj  župe Hrastovice fra Mato Bašić. 

Već je uočeno kako ovaj novi župnik često navodi povijesne činjenice i nepoznanice iz prošlosti kraja u kojem je sada zadužen za crkveno-duhovni život, pa je tako  i sada ukazao  na dugu povijest mjesta Taborišta, u davnini zvano Novi Grad. Zbog velikog tabora čak 7000 Osmanlija i njihovih učestalih osvajačkih prodora prema Petrinji, preko Kupe u Turopolje, pa i do Karlovca, nastalo je sadašnje ime Taborište.  Župnik je podsjetio kako je do preseljenja 1292. godine u Hrastovicu, upravo Taborište bilo sjedište Gorskog arhiđakonata, a još dalje u prošlost rimskog doba znano je čvorište dvaju vodovodnih sustava iz unutrašnjosti  sadašnje  Banovine prema Sisku.  

Obilježavanje godišnjeg blagdana Petrova i Pavlova, nastavljeno je  usred Taborišta kod velikog  spomenika za 40 žrtava iz Drugog svjetskog rata i 12 poginulih u Domovinskom ratu, polaganjem  vijenaca i stavljanjem svijeća, uz molitvu policijskog kapelana don Ive Borića.

Taborište je mjesto s oko 200 stanovnika u obiteljima Palaić, Barberić, Vrlika, Grbeša, Pavičić, Kušan, Sučić, Vujasić i drugih, a ovdje je i jedina  obitelj roda: na stupu s postoljem stavljenim  od HEP-a već treću godinu gnijezde se  roda i rodan, sada s  dva mlada rodića. 

Ne tako davno dvije godine uzastopno Taborište je turistički proglašeno najurednijim  selom Grada Petrinje, a u  produženom  mandatu  Mjesnog odbora,  jer ni ovdje na vrijeme i u roku nisu održani mjesni izbori, nestranačka je trojka Robert Brkanac, Alen Tišinić i Zvonimir Sučić. Oni kažu kako je za njihova mandata od jeseni 2019. Taborište vidljivo promijenjeno s novih 900 metara  asfalta, priključenim vodovodom u dvorišta, čišćenjem odvodnih kanala, uređenim spomenikom, dječjim igralištem, instaliranjem grijanja-hlađenja u njihov Hrvatski seljački i vatrogasni dom i dr.

I subotnju proslavu  Dana sela i  spomena na  dva  sveca pomogao je  Grad Petrinja, u ime kojeg  su nazočili gradonačelnica, saborska zastupnica Magdalena Komes i predsjednik Gradskog vijeća Robert Polanščak, a iz Sisačko-moslavačke županije zamjenik župana Mihael Jurić, prvi susjed iz najbliže Budičine.

Taborište je osobito poznato po razvijenoj tradiciji  vatrogastva. Nema seoske   kuće bez barem jednog   člana u  DVD, odavde  su i aktualni predsjednik  i tajnica Vatrogasne zajednice Grada Petrinje Ivan Palaić i Davorka Palaić, pa je i na ovogodišnje Petrovo-Pavlovo  pred vruću večer u subotu održana tradicionalna vatrogasna pokazna vježba podmlatka i mladeži iz DVD-a s područja Grada Petrinje. Za najbrojnije male-mlade domaće i njihove goste iz Hrastovice, Male Gorice i Mošćenice  to je   bila dobra generalna   proba  uoči današnjeg  nedjeljnog natjecanja toga  uzrasta budućih vatrogasaca za Sisačko moslavačku županiju. Proteklu noć s ulazne terase u dom,  mještane i goste Taborišta zabavljale su popularne Slavonske lole.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles