36 C
Petrinja
Saturday, July 13, 2024
spot_img

Prosvjed protiv odlaganja plastičnog otpada u Vrginmostu – SMŽ: Rješenje o ukidanju dozvole gospodarenja otpadom tvrtki “Phaten Plastic Recycling” već izdano!

U Vrginmostu, najvećem naselju Općine Gvozd, danas se, 4. srpnja 2024. u 15 sati, održao prosvjed koji ima za cilj spriječiti dovoz i preradu plastičnog otpada u pogonu kineske tvrtke “Phaten Plastic Recycling”.

Prosvjed se održava u okviru kampanje “Pravda za Vrginmost” koji je pokrenula Zelena akcija kao podršku građanskoj inicijativi “Stop Phaten Plastic Recycling”. Inicijativa traži zaustavljanje, po njihovim navodima, ilegalnog dovoza plastičnog otpada, ali i kažnjavanje zagađivača kao i plaćanje odštete nastale zajednici i okolišu.

Naime, prema pisanju portala Zagreb.hr “u pogonu kineske tvrtke Phaten Plastic Recycling d.o.o. ne samo razvrstava plastika, već se – prema navodima mještana – plastika tali i pretvara u granule. To se navodno događa obično usred noći, najčešće nedjeljom, a izaziva smrad i dim te zagađuje okolne površine”.

Na temelju čestih dojava stanovnika općine Gvozd o smradu koji se širi iz pogona tvrtke za zbrinjavanje otpada reagirao je i načelnik općine Gvozd, Milan Vrga, tražeći da se utvrde eventualne nepravilnosti u radu. Nakon provedenog nadzora nad Phaten Plastic Recycling d.o.o. od strane je nadzorne inspekcije Državnog inspektorata bilo izdano rješenje o privremenoj zabrani preuzimanja otpada na lokaciji, utvrđeni su nedostaci u vezi zaštite od požara kao i u vezi zaštite od buke, više su puta bili uočeni nedostaci i povrede odredbe zakona o gospodarenju otpadom, a propuste je našla i Vodopravna inspekcija. Stoga je doneseno rješenje o uklanjanju otpada i izdan je prekršajni nalog zbog rada u suprotnosti s dozvolom za gospodarenje otpadom te je od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja zatražen upravni nadzor nad izdanom dozvolom za gospodarenje otpadom poslovnom subjektu i pokrenut je prekršajni postupak zbog ne dostave dokumentacije, neprovedbe mjera zaštite od buke i zbog neizvršenja rješenja.

Na temelju svega donesena je odluka da se tvrtki Phaten Plastic Recycling d.o.o. ukine dozvola gospodarenja otpadom o čemu je jučer oko 10 sati, prije zasjedanja 26. sjednice Županijske skupštine SMŽ, predstavnike medija izvijestila pročelnica Anita Sinjeri Ibrišević, koja je poslije na Aktualnom satu odgovarajući na pitanje vijećnice Luce Gašpar Šako izjavila kako je Dozvola za gospodarenje otpadom tvrtci „Phantom Plastic Recycling“ d.o.o. bila izdana sukladno zakonskim odredbama. “Da je ta firma radila sukladno zakonu, ne bi se danas izdalo Rješenje o ukidanju gospodarenja otpadom po postupku R3, R12 i R13. Dakle, dozvola je izdana po zakonu i da su oni radili u skladu s dozvolom i po zakonu, oni bi i dalje mogli raditi. Međutim, imali su veće količine nego što je to bilo propisano i zato im je ukinuta dozvola. Postupili smo u skladu sa zakonom i u skladu s nalazom Državnog inspektorata”, rekla je gđa. Sinjeri Ibrišević .

A, zamjenica župana SMŽ, Mirjana Oluić, za naš portal tim povodom je izjavila: “Izuzetno sam zadovoljna odlukom SMŽ da se izda Rješenje o zabrani daljnjeg rada tvrtki Phaten Plastic Recycling d.o.o i time spriječi daljnje zagađivanje okoliša i njegov utjecaj na zdravlje stanovnika Vrginmosta. Želim pohvaliti i inicijative svih građana i organizacija civilnog društva koji su doprinijeli ovakvom rezultatu, a koji je plod višemjesečnih aktivnosti. Također bih pohvalila angažman načelnika općine Milana Vrge u rješavanju ovog problema. Naravno, svjesni smo da samim izdavanjem Rješenja nije došao kraj svim problemima, jer će vjerojatno uslijediti i žalba na ovu odluku, ali za sve nas i za SMŽ je izuzetno važno provesti ovu odluku do kraja i ne dozvoliti da se takve stvari ikad ponove. Naš prioritet je briga za što kvalitetnije uvjete života svih naših stanovnika.“

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles