15 C
Petrinja
Thursday, May 23, 2024
spot_img

Otvorenje izložbe Kate Mijatović ‘Stellarium, kometi iz REM faze’ sljedeći tjedan u Kozmološkom centru u Križevcima

OTVORENJE IZLOŽBE

KATA MIJATOVIĆ
Stellarium, kometi iz REM faze
site-specific instalacija 


petak, 10. 5. 2024., 19 sati


Kozmološki centar / Zvjezdarnica
Trg Svetog Florijana 16, Križevci
10. svibanj – 23. lipanj 2024.

Organizator: Umjetnički paviljon u Zagrebu
Partner: Udruga P.O.I.N.T


Stellarium, kometi iz REM faze novi je izložbeni projekt Kate Mijatović osmišljen i produciran za prostor Kozmološkog centra u Križevcima.

Nesvjesno, odnosno san kao manifestacija toga potisnutog registra ljudske svijesti, stalna je umjetničina preokupacija. I ovom prilikom intervenciju bazira na snovima izabranim iz svojeg online projekta Arhiv snova (www.arhivsnova.hr) usmjerujući se na preispitivanje složenih odnosa svjesnog i nesvjesnog, istraživanje interakcija vidljivog vanjskog svijeta i nevidljivih unutarnjih psihičkih prostora. Pritom je glavni pokretač značenja sama lokacija, odnosno sadržaj zdanja oko kojeg i u kojem se sve zbiva. Kata Mijatović uvlači u svoju priču zvjezdarnicu, asimilirajući ne toliko funkciju koliko simboliku tog objekta: mjesto na kojemu promatraču pomoću optičke aparature udaljeni izvanzemaljski elementi i sustavi bivaju vizualno bližima, postaje metafora neodređene kozmičke veze između individualne svijesti i univerzuma.

Da se fenomen sna i realnost svemira ovdje nastoje povezati temeljem neke hipotetske analogije sugerira i naziv izložbe – Stellarium, kometi iz REM faze. Snovi, koji nastaju u toj fazi sna, misteriozni su poput kometa jer padaju „ni od kuda“; ali i kognitivni materijal od kojeg su sačinjeni zapravo su krhotine pamćenja, ostaci iskustva utisnutih u svijest, periferni podaci pohranjeni negdje usput i nehotice, koje psihički aparat prerađuje i oblikuje u san, vođen vazda prisutnom dinamikom zadovoljenja želje i njezine cenzure.

Umjetnica će na otvorenju izvesti performans Iščezla riječ

Organizacija i produkcija: Umjetnički paviljon u Zagrebu
Partner: Udruga P.O.I.N.T

Izložba se održava u sklopu: Culture Shock Festival – Križevci

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles