15 C
Petrinja
Thursday, May 23, 2024
spot_img

Vatrogasci Grada Petrinje mogu „uvijek više, uvijek bolje“: Obnovit će se u potresu oštećeni i izgraditi porušeni domovi DVD

Tekst i foto: Antun Petračić

Tijekom ratnog progonstva osnovana u Lekeniku 1993.godine, Vatrogasna zajednica Petrinje lani je proslavila svoj trideseti jubilej.

Sada je u Taborištu, po broju uključenih domaćinstava i postignućima znanom „selu vatrogastva“ održala svoju godišnju izvještajnu sjednicu Skupštine upravo s ocjenom rada u minuloj 2023. i planovima za ovu 2024.

U krovnu  12-člansku Zajednicu povezani su DVD Mala Gorica, Nebojan, Gora, Graberje, Hrastovica, Taborište, Budičina, Prnjavor Čuntički, Luščani, Mošćenica i Petrinja, te Javna postrojba sa zajedničkim sjedištem u gradskom vatrogasnom domu. Ovako povezani  imaju 916 članova, posjeduju 16 vozila različite namjene ( i jedan čamac za vodu), lani su intervenirali 463 puta, obuhvat im je 55 naselja s oko 20.000 stanovnika na 380 km2, a s polovicom neobrađene površine i nenaseljeno, pa zato pogodno za iznenadne samo paljevine i moguće veće požare.

I na ovogodišnjoj skupštini je ponovljeno kako su vatrogasci nositelji društvenih zbivanja u svojoj zajednici, nezaobilazni u provođenju i unapređivanju sigurnosnog, kulturnog, socijalnog, gospodarskog života svoga kraja, nositelji običaja, tradicije i naslijeđa, a temeljnih zadaća zaštite ljudi i imovne od vatre, pružanja stručno-tehničke pomoći u prevenciji i spašavanju, osposobljavanje, omasovljivanje, pomlađivanje i drugo.

U takvom djelovanju po svojim mjesnim sredinama i lani su se iskazala seoska i gradsko DVD, a jednako i profesionalci u JVP. Uz ustaljene načine intervencija, društva iz Vatrogasne zajednice Petrinje još su imala i žurne obveze (nisu još ni sada prestale) u saniranju posljedica katastrofalnog potresa s kraja 2020., a prošle godine odlazilo se i u ispomoć Kutini, Novskoj i Lipovljanima nakon olujnog nevremena.   

U aktualnim poslije potresnim obvezama predstoji saniranje teško oštećenih vatrogasnih domova: novogradnje u Graberju, Maloj Gorici i Luščanima, dovršenje u Hrastovici, popravak u Budučini, saniranje u Petrinji, pripreme za nove domove  u Mošćenici i Gori, održavanje u Prnjavoru Čuntićkom…

Za ovakve građevinske intervencije u vatrogastvu na području stradalom od potresa Sisačko-moslavačka županija osigurala je  bespovratnih 12,3 milijuna eura i do 15. ovog mjeseca otvoren je javni poziv za predaju dokumentacije, a u taj proces uključeno je i nekoliko petrinjskih DVD.

Sada postoji vrlo dobra suradnja i koordinacija ove Vatrogasne zajednice i Grada Petrinje, o čemu su zahvale iznesene u godišnjem izvješću za 2023. a nastavak osobno najavila gradonačelnica Magdalena Komes.

-Pratimo vas financijski koliko možemo. Prema izvješćima, povećana su sredstva za vatrogastvo, a evo slušam za vašim povećanim financijskim potrebama, ali molim da imate u vidu da smo već povećali sredstva i da pratimo sve shodno našim mogućnostima. Ja bih prva bila najsretnija da možemo odmah sve izgraditi. Na žalost, imamo velike terete iz prethodnog razdoblja, moramo pokrivati i vraćati kredite koji su podignuti u prethodnom razdoblju, ali sada sve povećavamo shodno financijskim mogućnostima – kazala  je M. Komes.

Financijskim planom VZP za ovu godinu predviđeni su prihodi-rashodi od 205. 979 eura, a na ovoj sjednici Skupštine neočekivano su se predsjednik i tajnica Zajednice Ivan Palaić i Davorka Palaić izjasnili o odricanju planirane godišnje naknade za obavljanje svojih dužnosti. Kazali su kako ni do sada nisu primali ni kune ili centa naknade, a Ivan Palaić je predložio da se očekivanih 7000 eura utroši kao donacija za nova vrata na vatrogasnom domu u Petrinji.

Dogovoreno je i ovosubotnje obilježavanje 4. svibnja, blagdana zaštitnika sv. Florijana. Po gradu i kroz sva sela koja imaju  DVD-e  uz sirene i svjetla, od 7 sati prolazit će mimohod vozila, u 10,30 sati izaslanstvo će primiti gradonačelnica Magdalena Komes, a zatim u Hrastovici župnik Mate Bašić predvoditi misu za vatrogasce Petrinje i sve druge takve gasitelje. Upravitelj ove župe, također gost Skupštine, pozvao je sve članove petrinjske Zajednice na daljnje nesebično pomaganje, uz znanu izreku svetog pape Pija X „uvijek više, uvijek bolje!“

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles