36 C
Petrinja
Saturday, July 13, 2024
spot_img

Proslavljeno Vidovo u Strašniku: Misno slavlje predvodio porečko-istarski biskup u miru Ivan Milovan

Novinar: Antun Petračić

Mještani  Strašnika, iz župe u Gori Uznesenja Blažene Djevice Marije, već po tradiciji svečano su, i uz posebne goste, protekli vikend  Danom  sela slavili blagdan sv. Vida, mučenika. U seoskom domu u subotu na večer  feštalo se uz živu glazbu, a u nedjelju od podneva komemoriralo  žrtvama iz dva rata i misno slavilo s oltarom na otvorenom.

I ovog lipnja  svu organizaciju proslave preuzela je Udruga hrvatskih branitelja Strašnika (predsjednik joj je Mato Golubović), jer ovo sela i nadalje nema svoj mjesni odbor. U suorganizaciju se uključio Grad Petrinja, a duhovni dio  preuzela matična župa iz Gora, čija je filijalna kapelica svetih Šimuna i Jude Tadeja.

U Strašniku nema obitelji bez najbližih članova  izgubljenih u dva posljednja rata. Na velikom spomen obilježju u središtu mjesta označeno je čak  50-tak imena žrtava Drugog svjetskog rata, a osmero poginulih u  Domovinskom, iz   domaćih dvorišta i kuća obitelji  Babić, Borić, Bolun, Kožuh, Marinović, Markulin, Pejaković, Pešut, Prašnjak, Pucović, Salamun, Ivanović, Karaturović, Knežić, Stanić, Rožanković, Novosel, Vuković, Vučak i drugih.

Njima u spomen više izaslanstava položilo je vijence i svijeće, uz molitvu dva svećenika i trajnog đakona.

Crkveni dio proslave sv. Vida nastavljen je blagdanskom svečanom svetom misom, koju je predvodio porečko-pulski  biskup u miru mons. Ivan Milovan.

U svečanosti s oltarom na otvorenom, pokraj kapele, a u hladovini ispod dva  velika stabla lipe u punom cvatu i mirisu, od gostiju iz  Istre još je sudjelovao vlč. Jordan Rovis, župnik sv. Mihovila iz Žminja kraj Pule, a domaće svećenike  predvodio don Paško Glasnović, župnik-rektor svetišta Majske Božje Gorske, upravitelj župe Ivana Pavla II u Petrinji Antun Radovanić, policijski kapelan PU SMŽ don Ivo Borić ( začetnik povezivanja dviju crkvenih zajednice)  i trajni đakon Vjekoslav Uvalić.  

Prvi dolazak u naš kraj umirovljenog istarskog biskupa mons. Ivana Milovana vezan je uz čvrsto uspostavljeno prijateljstvo i suradnju Petrinjaca, Strašničana i Gorana, a potaknuto uz dvije crkve.  Prije dvije godine prvi puta su župljani Žminja hodočastili u Petrinju na polaganje temeljnog kamena novoj  crkvi Pape Ivana Pavla II u Vatrogasnoj ulici, a potom suradnju nastavili branitelji Strašnika. Tu je glavna poveznica bila njihova  seoska  kapela teško oštećena u  potresu u Petrinji  koncem prosinca 2020. a Strašnik označen kao epicentar ove katastrofe. U pomaganju od posljedica strašne prirodne nesreće, župljani Žminja lani su Strašniku donirali zvono za seosku crkvicu,  a sedmeročlano izaslanstvo iz istre i sada je dočekano više nego prijateljski. Navratili  su i u Petrinju, u  razgledanje novog Veteranskog centra, uz domaćinstvo voditeljice ove ustanove Adrijane Nenadić.

O nastavku suradnje novih prijatelja  govorilo se i ove nedjelje, a povezanost vjernika i branitelja u propovijedi i ostalom dijelu susreta podupro je i biskup u miru Ivan Milovan. Uzajamno su  razmijenjeni  pokloni dviju   župa i biskupija.

Svečanosti  Dana sela, uz polaganje vijenca Grada i  misnom slavlju nazočila je  gradonačelnica Petrinje i saborska zastupnica Magdalena Komes, a izvorni folklor  petrinjskog kraja i svoga mjesta novim gostovanjem u Strašniku izveo  je KUD Hrastovička gora iz Hrastovice. U petrinjskom  dekanatu Sisačke biskupije sada se pripremaju slične ljetne svečanosti nebeskih zaštitnika mjesnih župa i naselja:  blagdan Petra i Pavla u Taborištu, sv. Jakova u Mošćenici, sv. Benedikta u Sibiću, Ivanje u Peckom, Lovrenčevo u Petrinji, Bartol u Hrastovici i dr.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles