36 C
Petrinja
Saturday, July 13, 2024
spot_img

Otvorenje izložbe „Citius, Altius, Fortius – Communiter: Antičke i moderne Olimpijske igre“ u Arheološkom muzeju u Zagrebu

U utorak, 25. lipnja 2024. godine s početkom u 19 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu održat će se otvorenje izložbe CITIUS, ALTIUS, FORTIUS – COMMUNITER. ANTIČKE I MODERNE OLIMPIJSKE IGRE.

Za posjetitelje izložba je otvorena od 26. lipnja do 31. kolovoza 2024. godine.

Olimpijskim motom, „Brže, više, jače – zajedno“, naslovljena izložba CITIUS, ALTIUS, FORTIUS – COMMUNITER. ANTIČKE I MODERNE OLIMPIJSKE IGRE posjetiteljima otkriva povijest i značaj Olimpijskih igara, slaveći sve sudionike, kako antičke tako i naše suvremenike. Poticaj za postavljanje izložbe je održavanje XXXIII. Olimpijskih igara u Parizu.

Izložba CITIUS, ALTIUS, FORTIUS – COMMUNITER. ANTIČKE I MODERNE OLIMPIJSKE IGRE  je nastala u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu, Hrvatskog športskog muzeja, Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatske olimpijske akademije.

Olimpijske igre povezuju ljude i pružaju pozornicu talentiranim sportašima koji na Olimpijskim igrama pokazuju svoju snagu, vještine, brzinu i spretnost.

Drevne Olimpijske igre održavale su se svake četvrte godine u Olimpiji, skromnoj dolini u jugozapadnoj Grčkoj. Olimpija nije bila metropola, već svetište s osnovnim sportskim objektima, a unatoč skromnosti lokacije, Olimpijske igre stekle su veliki prestiž. Prema tradiciji, igre su počele 776. pr. Kr., iako je točan datum upitan, a podrijetlo im je religijsko. Ime „Olimpija“ dolazi od Zeusa Olimpijskog, vrhovnog grčkog boga. Arheološka istraživanja otkrila su oltare posvećene raznim božanstvima, svojevrsni magnet za hodočasnike. Religijski značaj potaknuo je prvotna atletska natjecanja koje su organizirali hodočasnici, a tijekom vremena mnogi su dolazili zbog ljubavi prema sportu. Stadion se prvotno sastojao od pješčane staze okružene travnatim nasipom za gledatelje i mramornim sjedalima za suce.

Dolaskom Rimljana od 146. pr. Kr. Igre su postale ovisne o volji vladara. Društvene promjene, prirodne katastrofe i uspon kršćanstva pridonijeli su njihovom opadanju. Igre su se prestale održavati pod carevima Teodozijem I. i Teodozijem II., koji su zabranili poganske kultove i naredili uništenje grčkih hramova.

Ideja o obnovi Olimpijskih igara pojavila se nakon otkrića antičke Olimpije 1766. godine. U raznim zemljama, posebno Njemačkoj, Skandinaviji, Velikoj Britaniji, SAD-u i Grčkoj, natjecanje se nastojalo oživjeti. Međutim, te aktivnosti ostale su lokalnog značaja sve do pojave Pierrea de Coubertina, francuskog plemića, pedagoga i povjesničara. Coubertin je vjerovao da društvene i tehnološke promjene kraja 19. stoljeća zahtijevaju novog čovjeka. Prepoznao je veliku ulogu sporta u obrazovanju, posebno inspiriran britanskim školskim sustavom. Osmislio je filozofiju olimpizma i pokrenuo moderni olimpijski pokret. Glavna ideja olimpizma je da se sportom može uspostaviti altruističko društvo puno životne radosti, hrabrosti, napretka i mira među narodima.

Na kongresu u Parizu 23. lipnja 1894., Coubertin je osnovao Međunarodni olimpijski odbor (MOO). Dogovoreno je da se prve moderne Olimpijske igre održe dvije godine poslije u Ateni.
„Olimpizam je filozofija života i način življenja koji se temelji na poštovanju ljudskog dostojanstva i univerzalnih etičkih principa.“
— Olimpijska povelja (Pierre de Coubertin)

U duhu izreke mens sana in corpore sano (zdrav duh u zdravom tijelu) onima kojima je potrebna inspiracija, izložba nudi putovanje kroz povijest i ističe trajnu vrijednost sporta kao sredstva za osobni i društveni razvoj. Stoga, pozivamo sve sportaše, amatere i profesionalce, da istraže fascinaciju Olimpijskim igrama i inspiriraju se njihovim duhom.

Impresum
Organizatori: Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatski športski muzej, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatska olimpijska akademija

Autori izložbe: Nina Gostinski (Arheološki muzej u Zagrebu), Porin Šćukanec Rezniček, (Arheološki muzej u Zagrebu), Ana Popovčić (Hrvatska olimpijska akademija), Petra Husain Pustaj (Hrvatski športski muzej), Marijan Sutlović (Hrvatski športski muzej), Ana Wild, (Hrvatski športski muzej)

Predmete na izložbi ustupili su: Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatski športski muzej, Gliptoteka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Međunarodni olimpijski odbor

Suorganizatori: Veleposlanstvo Francuske Republike, Francuski institut u Hrvatskoj, Veleposlanstvo Helenske Republike

Izložba CITIUS, ALTIUS, FORTIUS – COMMUNITER: ANTIČKE I MODERNE OLIMPIJSKE IGRE realizirana je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles